БР Чат

Отразяват ли се резултатите на националните отбори на залозите в клубния футбол?

Стефан Ралчев
Отново сме в пауза на клубните първенства, по време на която се провеждат двубои на националните отбори. По този повод в Букмейкър Рейтинги ви предлагаме още една любопитна статия.

Отразяват ли се националните отбори на клубния футбол залози

Без никакво съмнение футболът е най-популярният спорт на планетата. При залозите логиката е пропорционална на интереса на зрителите – букмейкърите генерират най-много залози именно от футбола. Едва ли има две мнения по въпроса, че най-сериозен интерес има към клубните първенства и Шампионска лига.

Мачовете на националните отбори са по-малко популярни сред залагащите, като в това число не включваме мачовете от финалите на световно или европейско първенство. Лично мое мнение е, че НЕхаресването на националните отбори и по-скоро по-малкия интерес към залози е поради причината, че те са по-малко предвидими.

Естествено, това си има своите отговори и обяснения. Една от тях доста често става обект на коментари от страна на националните селекционери. На практика те имат на разположение своите футболисти в националните отбори за не повече от седмица. Според новия формат на квалификации за тези 7-8 или 10 дни отборът Х изиграва две, а понякога и три срещи, ако има уговорена контрола.

Подготвителните лагери на националните отбори са твърде кратки и селекционерите имат едва няколко тренировки – останалото са пътувания и мачове. От тук и фактът, че самите футболисти в националните отбори по-трудно се сработват освен ако не става въпрос за отбор, който не променя състава си в продължение на няколко години (в съвременния футбол останаха много малко такива.)

Нека да поговорим за темата, отразяват ли се паузите за националните отбори на резултатите на клубните първенства.

Може би повечето от вас са наясно и знаят, че в съвременния футбол всеки състезател има точно определен седмичен график в клубния си отбор. Като се започне от хранене, тренировки, възстановяване, масажи, посещения на психолог и още и още. Всичко е изчислено до минути поне в сериозните европейски клубове. По време на паузата за национални отбори клубните тимове на практика осиротяват, тъй като “освобождават” доста свои национали.

Ако вземем пример с водещите европейски грандове по време на пауза за национални тимове може да се случи така, че треньорът на Барселона, Сити, Байерн Мюнхен, Реал Мадрид, Юве и т.н. да има юношеска група за тренировки, тъй като почти всички играчи от въпросните отбори са национали на различни страни. В България няколко клуба също спадат в това число – разбира се, тук говорим за доста по-ниско ниво, но Лудогорец по време на такава пауза може да “осиротее” с 10-12 национали (мъжки, младежки и на чужди страни).

Как да залагаме в първия кръг на клубните първенства след подобна пауза?

Това е тема, която съвсем отговорно твърдя, че за мен е важна и взимам под внимание. Когато става въпрос за българската действителност паузата за националните отбори е по-скоро добре дошла, защото родните футболисти са винаги изморени и винаги се нуждаят от почивка. А и треньорите постоянно твърдят, че “не можем да надградим заради сгъстения цикъл мачове…” Но когато става въпрос за залози в европейските първенства тогава задължително обръщам внимание на фактора – НАЦИОНАЛЕН ОТБОР.

Винаги проверявам доколкото мога какво е състоянието на водещите играчи в клубните отбори – играли ли са за националните си тимове, колко са играли, как са се представили. Ако смятате, че това не е важно, мога да ви дам десетки пример за обратното. Понякога се случва големите звезди да пропуснат някой по-малко важен мач на националния си отбор – тогава те са имали време по време на паузата да се възстановят, да си отпочинат от натоварения график. Следователно може да им се доверите в първия мач след прекъсването.

Има и друго. Когато става въпрос за моментна форма на футболисти, може да се възползвате от нея, когато той се присъедини към националния си отбор. Много добре знаете, че водещите играчи са такива и в клубовете си, и в представителния тим на страните си. Когато говорим за Левандовски, естествено, че ще потърся пазар, свързан с него в мач на Полша! Същото важи за много футболисти, които се намират в добра форма, а след това я пренасят и с националната фланелка. Един от най-пресните примери е голмайсторът на Норич Теемо Пуки. Той вкарваше голове не само с екипа на клубния си тим, но пренесе блестящата си серия и в националния тим на Финландия…

Кога е изгодно да залагаме срещу фаворитите?

Топ клубовете страдат най-много от паузите за националните отбори, тъй като вече ви казах – те се разделят с най-много играчи по време на тези прекъсвания. Тези клубове имат най-голяма опасност да посрещнат футболистите си обратно с контузии. Проследявайте тази информация, важна е преди да се завърнете към залозите на клубните шампионати. Много често може да се окажете от печелившата страна, когато залагате дори срещу фаворитите след пауза за националните отбори. Ако имате усещане, а и натрупани знания за контузии или други аргументи, използвайте ги. Често водещите отбори излизат от ритъм след подобна 10-15 дневна пауза и в първия си мач може да допуснат грешки.

Много често темата с националните отбори може да бъде подмината с лека ръка. Но замислете се, че националните футболисти освен натоварения график в клубовете си, имат да изиграят и два мача по време на паузата, може да се случи да прелетят десетки хиляди километри, ако гостуват. Така че със сигурност това се отразява на последващата им форма, когато се завърнат в клубовете си. Няма как да не бъдат уморени…

Моят съвет е да внимавате много особено с водещите отбори след подобна пауза за националните отбори. Защото, ако един клубен тим има 2-3 национали – ОК, може да превъзмогне, ако се върнат уморени, контузени или в по-слаба форма. Но водещите отбори дават по 10-15 национални състезатели. Някои от тях пътуват до Южна Америка, Африка и Азия, за да се присъединят към националните си тимове. А и не забравяйте, че напоследък календарът е такъв, че първият клубен кръг веднага е последван от мачове в Шампионската лига. Няма как водещите клубове да не обърнат внимание повече към турнира.

Аз имам още един скрит коз, когато приключва паузата за националните отбори и следва подновяване на клубните шампионати. Отново се насочвам към по-малко играните първенства. Ясно е, че в Англия, Италия, Германия и Испания водещите клубове са пълни с национали, не се знае кой в каква форма е и как ще започне новия уикенд. А в т.нар. “по-малки” шампионати отборите разполагат с много по-малко национали и така на практика паузата не се отразява значително.

Например в първенствата на Полша, Турция, Румъния, Гърция, Шотландия, Сърбия и т.н. и да има национали във водещите отбори, те са значително по-малко в сравнение с Топ първенствата. Така бягам от риска паузата да навреди на последващите ми залози в клубните първенства.

И не на последно място – не се страхувайте да залагате срещу грандовете. Международната пауза само увеличава възможността те да направят грешна стъпка!

Споделете какво мислите за прочетеното в коментарите. Задайте въпроси, ако има такива и ни кажете за личния си опит с подобни ситуации.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация