Затвориха над 290 казина в Лас Вегас, загубите са над 40 милиарда долара

Стефан Ралчев
Световната пандемия от Коронавирус буквално парализира целия свят. Гигантски икономики вече изпитват затруднения и прогнозират огромни загуби.

Лас Вегас хазарт загуби коронавирус

Може да ви се струва невероятно и доскоро невъзможно, но и Лас Вегас обедня. Медиите отвъд Океана дори използват думата „фалит“ за някои от огромните корпорации и компании. Губернаторът на щата Невада Стив Сисолак разпореди затваряне на всички казина и слот машини, а това е основният приход не само на Лас Вегас, а и почти на целия щат. Любопитното е, че последният път, когато казината във Вегас затвориха врати, е за погребението на Джон Ф. Кенеди на 25 ноември 1963 година. Хазартът става легален в Града на греха през 1931 година, към този момент броят на казината надхвърля 290. Те обаче остават празни с изключение на някои друг служител или охранител на входовете.

Загуби в чутовни размери

Ню Йорк Таймс пише, че средно по около 3,5 милиона туристи наливат милиарди в икономиката на града само за един месец. Сега обаче ситуацията е коренно различна – над 200 000 служители в казината остават без работа. Невада поставя рекорди за безработни – от началото на кризата до момента са над 92 000 души. Прогнозите са, че до лятото нивото на безработица ще преследва 19.7%. Пандемията от коронавируса събужда спомени за финансовата криза от 2008 година. Всъщност, в Невада се възстановяват от нея едва през 2016 година, когато връщат 175 000 работни места, които губят през 2008-ма.

Самият Вегас, както и целият щат, губят милиони на ден заради липсата на приходи от спортни събития, шоу програми и разбира се – от хазартна дейност. В Лас Вегас се състоят голяма част от боксовите галавечери с участието на световни звезди. Популярни спортисти, актьори и изпълнители внасят допълнителен имидж и пари в хазната, която в момента бележи невиждани поражения.

Пагубното за богаташите във Вегас е, че всяка минута губят… и то губят много. Всеки ден те харчат между 2.2 и 5 милиона щатски долара само за да държат казината и хотелите си отворени, а в графа приходи цифрата е… нула. По-големите „играчи“ в бранша, сред които са Sands и Galaxy, обикновено прибират 25 милиона долара на ден.

Цялата хазартна индустрия е на загуба с около 140 милиона щатски долара само за един уикенд, като в това число се споделят загубите на водещите букмейкъри от липсата на залози на баскетболни турнири (НБА, NCAA), бойни събития, тенис, футбол, американски футбол и други. Според прогнозите загубите само в този сегмент в следващите месеци ще достигнат до около 43.5 милиарда щатски долара.

Именно с НБА е свързана и една от последните идеи. Обсъжда се предложение целият сезон да се доиграе само в един град и това да бъде Вегас. Ясно е, че остатъкът от редовния сезон, както и плейофите няма как да бъдат изиграни по програма – с обичайните пътувания из всички градове. Лас Вегас няма отбор в Лигата, но пък има хотели, които на този етап остават празни и могат да поемат всички участници в плейофите и евентуално пристигащи фенове.

Един от най-големите работодатели в сферата на хотелиерството, казината и развлеченията, чиято централа е базирана във Вегас – MGM Resorts, който има над 74 000 служители, вече обяви, че може да изплати възнагражденията им само за две седмици.

Спад в акциите на корпорациите

Огромните загуби и спирането на световната икономика рязко занижи цените на акциите на водещите компании във всички сфери, в това число – спортни клубове, финансови организации, корпорации и други. Базираната в Лас Вегас PlayAGS бележи тотален срив – акциите й потънаха с цели 86,1%. Компанията прогнозира намаление на печалбите с 52.8% за 2020 година и с 48.6% за 2021 година. Caesars Entertainment Corporation CZR, която също е един от лидерите в бранша, търпи намаляване на цената на акциите си с цели 52.3%.

Акциите на Wynn Resorts паднаха с 64.9% от средата на януари до момента. Лас Вегас Сандс, базиран в Лас Вегас, притежава и управлява казино курорти, организира покер турнири, има бизнеси и в други огромни отрасли. Акциите му са намалели с 44,6% от средата на януари. През последните 60 дни оценките на печалбата му са намалени с 15,5% за 2020 г. и 6% за 2021 година.

Вземете стая в Bellagio на промоция

Дори емблематичният ходел „Bellagio“ едва се издържа на фона на световната криза. В официалния сайт на един от най-известните световни хотели няма възможност за резервации до края на април. Евентуално от 1 май може да резервирате стая и то на почти преференциални цени. Стая, която до този момент е била предлагана за 299 долара, сега струва само 99 долара на нощ. Стая с гледка към пищните фонтани на Беладжио струва около 200 долара – намалението е почти наполовина.

Кризата удари и други водещи региони в света на хазарта. Макао се счита за най-горещата дестинация за хазарт в света. Според официалните данни брутните приходи от игри (GGR) на Макао през март паднаха със 79,7% спрямо месец преди това. Също така натрупаните брутни приходи на Макао са намалели с 60% спрямо през март, сравнени с 49.4% спад през февруари и 11,3% през януари.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P