БР Чат

10 начина да подобрите залагането си

«Букмейкър Рейтинги»
Нашият редактор разглежда основните области, в които играчите могат да търсят подобрение в стратегията си, за да разчитат на дългосрочна печалба.

10 начина да подобрим залагането на спортни събития

Да бъдеш истински успешен в спортните залагания не е лесно. Но е напълно възможно, ако гледаш на залаганията си дългосрочно – да си “на плюс” и да изкарваш пари от залагане – ако си съсредоточен, имаш стратегия и я следваш. Има много играчи, които го правят и се радват на успех, а някои дори напълно се издържат и изкарват сериозни суми със спортни залагания, година след година.

За съжаление няма кратък и лесен път към успеха, но за тези, които са готови да вложат време и усилие, има набор от съвети, които определено ще помогнат за печеливш подход към залозите.

Търсете value-то в залаганията

Ако говорите с истински успешен играч, той винаги ще ви каже, че за да сте на печалба в дългосрочен план – трябва да правите залози на коефициенти, които са по-високи от реалната вероятност това, на което залагате да се случи. Това значи да намирате събития, в които пазарът е “наклонен” в определена посока, например – коефициентът за фаворита е прекалено нисък, а този за аутсайдера е завишен. В такъв случай има value в това да се заложи на аутсайдера.

Или пък – отборът, който вие следите, е имал тежка серия неуспешни мачове срещу отбори, които са много неудобни, защото играят прибрани много назад. Но сега се изправя срещу тим който е много открит и очаквате нещата да са коренно различни. В такъв случай – често коефициента за вашия отбор ще е по-висок от реалната вероятност те да спечелят. Съответно – имаме възможност за value бет.

Друг пример от тениса е – фаворитът, в който вярвате, изпитва трудност в първите геймове и допуска пробив. Коефициентът за негова победа скача веднага – често това е добра възможност за value залог.

Калкулирайте собствени коефициенти

Способността да смятате коефициентите за дадено събитие е тясно свързана с търсенето на value в залозите. Това означава вие да можете сами да прецените какви са коефициентите, които са реални и да видите дали някой букмейкър предлага коефициент по-висок от вашия (т.е. по-голяма възвръщаемост от реалната за това събитие).

Нагледни примери за това как можем да калкулираме собствени коефициенти за дадено събитие може да видите в подробната ни статия за value betting.

Разбирайте математиката зад залозите

Ако сте отделили време на това да разберете какво е value бет и защо, за да сте печеливши, трябва да залагате за value – то със сигурност разбирате и важността на математиката. Много е важно да разбирате коефициентите, да може да откривате къде са добрите сделки. Разбира се без задълбочени познания в спорта, който залагате – няма как да сте добри, но и математиката играе много важна роля.

Работете усилено, не спирайте да търсите и анализирате информация

Повечето играчи залагат за спорта и за удоволствие и не влагат усилия в това да са по-добре осведомени в решенията си. Но ако искате да се занимавате сериозно и да имате дългосрочни печалби – трябва да посветите време и усилие в това кои събития избирате, на кои коефициенти залагате и т.н.

Търсете информация и съвети, разглеждайте нашите прогнози, имайте предвид статистиките и историята.

Както често става тези които са истински отдадени на нещо – са тези които успяват!

Избягвайте “избиването” на загуби

Ако някога сте залагали или сте прекарали време около хора, които залагат, едва ли сте пропуснали да чуете как след загубен залог някой бърза да “се избие”, за да не е на загуба на края на деня.

Разбира се – никога не е приятно когато губим, но преследването на печалба всеки ден, когато става дума за залози – е напълно невъзможно. А и е сигурен начин да успеем да загубим още повече пари.

Като за начало – едва ли има много играчи които разполагат с неограничена банка пари за залагане и съответно, ако винаги се опитвате да избивате загубите си – в даден момент парите свършват.  Също така мисленето в такъв момент е насочено към търсене на бърза възвръщаемост, независимо от риска, коефициента, дали залогът има добро value и т.н. А това в повечето случаи е сигурна рецепта за още загуби.

Макар да изглежда лесно отстрани да бъде даден такъв съвет, то подтика към това да не си загубил пари на края на деня е много силен и е основен проблем. Справянето с тези ситуации е важна стъпка към дългосрочен успех в залозите.

Истината е, че играчите които успяват да се концентрират в залагането като нещо дългосрочно – и си припомнят, че винаги има утрешен ден, и ден след това – ще са по-добри в това да намират добрите залози и макар успехът да не е всеки ден, накрая – ще са винаги възнаградени.

Специализирайте се

Макар често да ни се иска да разбираме от всичко – това е практически невъзможно когато става дума за бетинг-а. Почти всички успешни играчи се концентрират в определен спорт, а обикновено и в конкретен пазар, който им е специалитет. Те знаят почти всичко в съответната област и трупат опит с множество залози.

Това разбира се не значи, че ако специалитетът на някой е например тенис (жени), или пък английски отбори в ШЛ или купата на УЕФА – те никога не докосват други залози. Добрите играчи често виждат value на различни места, но истината е, че се специализират и имат област, към която отива голямата част от парите им за залози.

Използвйте отделна “банка за залози”

Банката за залози е сума пари, която сте определили за професионалните си усилия в залагането. Идеята е, че сумата е отделна от личните ви пари и емоционалната привързаност е по-малка. Това, разбира се помага в случаите когато губите и е възможно да се подведете и да правите лоши, прибързани залози.

Размерът на банката е строго индивидуален и зависи от това с какви ресурси разполагате и каква част искате да участват в бетинг-а ви. Ако нямате банка и използвате наличните пари към момента, е много по-лесно да загубите повече от колкото можете да си позволите.

Следвайте правила за големината на залозите си

Точно както много играчи правят грешката да не заделят банка за залози, така и често се случва да нямат план по отношение на размера на залозите. Това което се има предвид под план тук е – каква е сумата на всеки залог спрямо банката. Например – ако имате банка от 1000лв. с която планувате да залагате дългосрочно – то нормалния размер на всеки залог би бил 10-30лв. Така банката ви ще може да издържи ако имате последователност от неуспешни залози, което е нещо нормално и се случва и на най-добрите.

Идеята тук, е че целта на сериозния играч е да прави възможно най-голям брой value бетове, което в дългосрочен план се изплаща.

Пазете статистика на залозите си

Друг лесен и полезен съвет е да пазите статистика за всичките си залози: тип залог, коефициент, сума на залога, печалба (ако има). Пазейки такава информация ще имате възможност да следите как се развиват залозите ви и понякога – дори да откривате, че сте по успешни в определен тип залози или пазари и да се концентрирате върху тях.

Ако просто следите с колко пари сте почнали и колко имате към момента – не бихте могли да си извлечете почти никакви поуки и да подобрите стратегията си.

Контролирайте емоциите си (No Tilt!)

Това е изключително важно. Ние от екипа на Букмейкър Рейтинги залагаме от години и знаем колко силни чувства може да предизвика мач излязъл в последната минута, но още повече такъв, в който сме нямали късмет. Истината е, че това са нормални емоции, но при някои от нас те са по-силни, а при други по слаби. Някои успяват да ги контролират по-добре, а други напълно им се подчиняват и взимат прибързани решения.

Ако искате да сте печеливши – трябва да се научите да се контролирате особено в случаите, когато късметът на деня не е с вас. Това е ежедневие в живота на професионалния играч и ако сте такива – трябва да не позволявате да ви пречи.

Накратко

Ако сте сериозни в намерението си да изкарвате пари със спортни залози – съветите в тази статия ще ви бъдат полезни, но няма да ви направят професионален играч отведнъж.

За да станете такъв – пригответе се да инвестирате не само пари, а още повече – време, за информация, специализиране във вашата област и избор на добрите залози.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация