Зенит и Спартак Москва аутсайдери в Лига Европа

Стефан Ралчев
Груповата фаза на трите европейски клубни турнира приключи и дори вече бе изтеглен жребият за елиминациите напролет. Историческият гаф с повторението на тегленето на жребия в Шампионската лига бе в центъра на вниманието, но не по-малко интересно стана във втория по сила европейски клубен турнир – Лига Европа.

За първи път през този сезон регламентът на Лига Европа е по-различен. Завършилите на второ място в групите ще играят на 1/16-финалите, които сега се наричат елиминационен кръг, срещу финиширалите на трето място в групите на Шампионската лига. Както знаете, третите отбори от ШЛ продължават към Лига Европа през пролетта, но досега нямаше условието те да играят срещу завършилите на второ място в групите си в ЛЕ.

Така с оглед отпадането на доста сериозни отбори от Шампионската лига още в групите, сред които Барселона, Севиля, Аталанта, Лайпциг, Зенит, Борусия Дортмунд и Порто, за въпросният плейоф в Лига Европа се сформираха страхотни сблъсъци. В един от тях Зенит, който завърши трети в групата си в Шампионската лига в компанията на Ювентус и Челси, ще срещне испанския Бетис.

Водещите букмейкъри обаче поставят руският тим в ролята на аутсайдер срещу Бетис, който прави един от най-силните сезони в последните години. Букмейкърът 22Bet дава коефициент 2.11 да елиминира Бетис и да продължи към 1/8-финалите. А испанците получават ставка от 1.65, с която са фаворити в двойката. Компанията за залози също така определя и фаворитите си за спечелване на трофея в турнира в края на сезона.

Зенит е доста далеч сред възможните варианти. Тимът е точно на 15-то място сред потенциалните победители в надпреварата, получавайки ставка от 35.00 заедно с немския представител Айнтрахт Франкфурт.

Фаворит за трофея в Лига Европа е немският гранд Борусия Дортмунд с 6.60, следва обичайният заподозрян в Лига Европа – Севиля (8.20), идва ред на Барселона (9.40), Аталанта (10.00) и т.н. Всички от т.нар. фаворити на букмейкърите, трябва да преминат през плейофа, за да продължат към осминафиналите. Борусия Дортмунд ще играе срещу Рейнджърс, Севиля ще се изправи срещу Динамо Загреб, а Барселона изтегли късата клечка, като се падна срещу италианския Наполи. Безспорно това ще бъде дербито на този етап от турнира, което означава, че един от двата доста силни отбора ще приключи в Лига Европа още след първите мачове. Турнирът се подновява на 17 февруари, а реваншите са седмица по-късно.

Русия има още един представител в Лига Европа – Спартак Москва. Столичани обаче спечелиха групата си и така прескачат допълнителния елиминационен кръг, класирайки се директно за 1/8-финалите. Московчани ще играят на този етап от надпреварата срещу победител от плейофа, като жребият ще бъде изтеглен на 25 февруари, ден след като са приключили реваншите от елиминационния кръг.

Въпреки че Спартак Москва спечели групата си, букмейкърите явно не вярват особено много на отбора. 22Бет дава коефициент 70.00 спартаковци да спечелят турнира, което им отрежда едно от последните места сред потенциалните кандидати за отличието. След тях се нареждат единствено Олимпиакос, Брага, Шериф Тираспол, Цървена Звезда, Партизан и Рейнджърс.

Русия няма повече отбори в европейските турнири, които да играят през пролетта, включително и в третата по сила надпревара – Лига на Конференциите. Страната имаше 5 участника в турнирите, като Зенит и Спартак Москва както вече стана ясно ще играят напролет в Лига Европа. Останалите три отбора обаче отпаднаха. Това са Сочи, Локомотив Москва и Рубин Казан. Локомотив Москва остана на последно място в групата си в турнира Лига Европа и така приключи участие. А другите два отбора – Сочи и Рубин Казан, доста безславно бяха елиминирани още в предварителните кръгове на Лига на Конференциите.

В местната Премиер Лига в момента е зимна пауза и ще бъде подновена едва в края на месец февруари. Зенит и Динамо Москва се пооткъснаха пред преследвачите и именно те са фаворити на букмейкърите за шампионската титла. Разбира се, тимът от Санкт Петербург е считан за почти сигурен шампион, получавайки коефициент 1.28 да спечели четвърта поредна титла. Клубът има общо 8 шампионски трофея (един по времето на СССР) и 7 титли на Русия. Динамо Москва получава ставка 5.00 да бъде шампион. Един от славните клубове в страната не е печелил първото място от далечната 1976 година. Любопитното е, че на временното трето място в момента е ФК Сочи.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P