Загубата от Лудогорец може да се окаже не толкова лош сценарий за ЦСКА

Стефан Ралчев
Програмата в плейофите никак не е лоша, но ЦСКА трябва да все някога да спечели важен мач

Изминаха почти два дни от дербито ЦСКА – Лудогорец, емоциите и страстите поутихнаха, макар че тепърва обстановката ще се нажежава с наближаване на плейофите. За мача на „Армията“ може много да се пише, в много аспекти – публика и атмосфера, играта на двата отбора, както и представянето на съдията Георги Кабаков.

Публиката на ЦСКА, както винаги, бе №1. Тук няма какво повече да се коментира. Подкрепа до последната секунда, дори и при не толкова доброто представяне на отбора долу на терена.

Съдията Кабаков според мен се престара изключително много. Реферът вероятно е най-добрият у нас и не случайно получава престижни европейски наряди, но той така и не пожела да влезе в духа на двубоя. Мачът не бе груб, а Кабаков раздаде прекалено много картони. Със сигурност изнерви и футболисти, и треньори, а и публика с прекалените си „европейски“ наставления, привикване на играчите и съвети към кого ли не на терена. Всички гледат европейски мачове, чак такова поведение на главния съдия не виждаме много често, да не кажа – изключително рядко. Иначе самите му отсъждания – имаше грешки и в двете посоки и с тях по-скоро не повлия генерално на резултата.

Играта и на двата отбора бе доста под нивото им. По-скоро трябва да признаем, че това е горе долу нивото на ЦСКА през целия сезон. Вече няколко пъти писах, че няма как футболисти, които играят цял сезон така, точно в дербитата с Левски и Лудогорец изведнъж да получат свръхмагически сили. Това е нивото им. Лудогорец също не показа почти нищо, просто отбеляза едно положение, което им донесе трите точки.

Стигаме до най-важното от тук нататък. До края на редовния сезон остават два кръга. В тях ЦСКА гостува на Хебър в Пазарджик (с треньор Любослав Пенев) и приема Ботев Враца. Докато Лудогорец приема Берое и гостува на затъналия и раздиран от скандали Ботев Пловдив. Не съм убеден, че червените фенове трябва да се надяват на грешна стъпка на разградчани в тези два мача.

Да погледнем към плейофите. Ако класирането се запази така и Лудогорец влезе като лидер в тях, а ЦСКА на второ място, ситуацията за отбора от Борисовата градина не изглежда никак лоша. Дори напротив, загубата от Лудогорец, може да се окаже с не толкова лош и апокалиптичен сценарий, който някои побързаха да напишат.

В плейофите ЦСКА е домакин на 5-тия (сега това е Черно море и според мен той ще бъде на пето място), след това гостува на лидера (Лудогорец), приема 6-тия (Локомотив Пловдив), домакин е на 3-тия (ЦСКА 1948) и гостува на 4-тия – Левски (на Националния стадион Васил Левски). Тоест, излиза, че ЦСКА има едно гостуване от тези пет мача – само на Лудогорец. Е, няма как да искаш да станеш шампион, ако не вземеш поне един важен мач през сезона. Какво като двубоят е в Разград?! Това нищо не означава. ЦСКА дори игра по-добре през есента в Разград и спокойно можеше да спечели. Защо да не го направи сега, в плейофите?!

Честно да кажа, този вид на плейофите е по-добър от варианта, при който ЦСКА беше останал на първо място и бяха запазени двете точки разлика (при евентуален хикс в дербито в неделя). Защото тогава първият ще гостува на третия (ЦСКА 1948), а това си е рисков мач, гостува и на 5-тия (почти сигурно на Черно море във Варна, където е изключително трудно). А ако ЦСКА е втори, ще избегне всички гостувания, освен това в Разград…

Разбира се, тези сметки може да бъдат приложени само при едно УСЛОВИЕ. ЦСКА в плейофите просто трябва да покаже не толкова магическа игра, колкото онази ефективност, с която спечели доста от тежките гостувания през есента. Ако червените най-после успеят да пречупят Лудогорец, па макар и в Разград, пътят към титлата е много по-възможен.

При тези обстоятелства и програма може да се окаже, че в последния кръг Вечното дерби ЦСКА – Левски е възможно да има решителен характер за титлата. Дали ще се случи така, можем само да прогнозираме, но е хубаво на „Армията“ да затегнат коланите, защото пътуването с влакчето на ужасите тепърва започва…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P