Убедихте ли се колко са силни заедно ЦСКА и Левски?! Или не чак толкова…

Стефан Ралчев
Повечето хора определиха днешната среща на върха при премиера на България като историческа.

На една маса седнаха Гриша Ганчев, Васил Божков и единият от братята Домусчиеви – Георги. С тях беше и Борислав Михайлов, който обаче в присъствието на босовете по-скоро играеше представителна роля и за пореден път каза, че БФС не е орган, който… прехвърляйки топката на друго място. По принцип е прав, но много пъти БФС все не е орган (за слабите резултати на националния отбор, за скандала с полиграфа в Черно море, за слабото ниво на първенството…)

Тази среща дойде часове, след като в медийното пространство взе да се заражда по-тайно или мълчаливо някакво обединение на мнения и идеи между ЦСКА и Левски. Знаейки кои хора ръководят двата клуба, поне за мен ми е трудно да повярвам, че може да се стигне до обща идея, още повече за нейната реализация, но от друга страна това не е никак невъзможно. Защото нито един от двата отбора не иска повече да е втора цигулка във футболното ни първенство, след Лудогорец. Знаейки също така, заради дългогодишното им присъствие във футбола, кои са собствениците на ЦСКА и Левски, съм убеден, че те втора цигулка няма да търпят да свирят още дълго време.

И така решиха да използват темата с телевизионните права, за да обединят усилия (б.а. – дали това ще стане е друг въпрос). И за да се убедите за пореден път колко силни могат да бъдат обединени ЦСКА и Левски, видяхте колко бързо бе организирана среща на върха днес преди обяд? Никой не иска, повярвайте, абсолютно никой обединени и силни “червени” и “сини”. Поради много причини. Това е огромна фенска маса, огромен брой граждани на България!!!, огромно влияние в обществото. Държавата в никакъв случай не е в изгодно положение два макар и понатрупали доста прах върху себе си гиганта да си подадат ръка, обединявайки много хора на едно място. А знаете много добре от годините, че ЦСКА и Левски наистина, когато искат, разполагат с фенска маса!

Така че за всички е добре още в зародиш да се спре или поне да се припомни, че трусове особено от футболно естество ама никак, никак не са желателни във важен период, каквато е наближаващата есен и политическите събития. Никой не иска да слуша или гледа как се разменят декларации, плаши се с УЕФА и т.н. заради някакви наглед дребни проблеми като телевизионните права, на фона на важните държавни дела.

Така че твърдението, че ЦСКА и Левски са много силни обединени хем е вярно, хем не толкова, защото на практика много трудно биха били обединени… Но пък за пореден път двата клуба доказват, че все още имат сериозно влияние не само във футбола, а в цялото общество и кажат ли… Само че няма да кажат, както не казаха и нищо особено след срещата на върха. Съобщиха, че всички отбори ще играят феърплей в новото първенство.

Някъде преди 15-16 години в началото на моя журналистически път си спомням, че във тогавашния все още съществуващ вестник “Футбол” отразявахме подобна среща, която се състоя в хотел “Рила”. Пак се говореше за честен футбол, спиране на порочни практики и т.н. Докато приключихме броя на вестника всичко беше по старому.

И сега ще бъде така. Не че съм песимист, просто такива са реалностите. Всичко се прави с цената на всичко. А премиерът хубаво напомни, че все пак това е спорт, който радва хората. В България отдавна това не е така и за това вина носят много хора – ръководители, треньори, директори, футболисти, журналисти, фенове! В България всичко се изкриви – и управлението на клубове, и съдийството, и поведението на феновете. Не че ние сме единствени, навсякъде има недъзи, но у нас това са нашите недъзи и трябва да ги изкореним. Всъщност, ако някой има желание. Смея да твърдя, че такова не виждам.

За финал – най-хубавото нещо от днешната среща е обещанието на премиера Борисов, че държавата ще осигури на всички деца и юноши безплатен футбол. Това означава тренировки в клубовете без такси, екипи, топки, обувки. Това наистина е важно и похвално, но тук отново на ход са БФС и клубовете, които трябва да направят и невъзможното, за да работят в тази насока и да използват дадените държавни средства по най-добрия начин, а не за футболисти от Уганда, както каза премиерът. И е прав – така трябва да бъде.

PS – Първенството започва на 12 юли (петък). Помнете, че след месец, когато са мачовете от 5 кръг (погледнете програмата), ще прожектираме филма „Обичайните заподозрени“.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P