Топ 10 на най-запомнящите се футболни истории през 2022 година

Мартин Георгиев
Класация на 10-те най-запомнящи се футболни събития през 2022 година.

argentina-world-cup

Ето, че Земята обиколи Слънцето още веднъж и е време да сменим календарите си – годината вече ще завършва с 3 вместо с 2. Всъщност вече изминаващата (или изминалата, зависи кога четете този текст) 2022-ра година беше доста запомняща се – за добро или за лошо. Много промени (или липса на такива) в политическия живот в България и света, стартиране на войни, разместване на културните пластове, края на Пандемията (без Китай, разбира се) и какво ли още не…

Ние обаче сме спортен сайт, а в света на професионалния спорт, като че ли не липсваха запомнящи се моменти – Голдън Стейт спечелиха отново титла в НБА, ЛА Рамс спечелиха „домашния“ си СуперБоул, Серина Уилямс и Роджър Федерер се отказаха от професионалния тенис, Лукан Дончич и Никола Йокич завладяха НБА и още много, и много…

Аз обаче ще направя своя годишен обзор на „краля“ на всички спортове (поне според мен) – футбола. Избрал и подредил съм във възходящ ред най-запомнящите се футболни истории през 2022-ра година, по моето скромно мнение. Разбира се, няма как всичко да е изцяло обективно, така че ще се радвам на дискусии по тази тема, което да запазват добрия тон, разбира се. Е, нека да започваме с този ТОП 10!

ВАЖНО: Смъртта на Краля на футбола Пеле със сигурност разтърси футболния свят, но реших да не я поставям в класацията, защото Едсон Арантес до Нашименто е в съвсем друга категория и заслужава свой отделен трибют. За жалост, аз не се чувствам достатъчно компетентен по темата „Пеле“, затова оставям тази тежка задача на тези, които са имали честта да го наблюдават. Почивай в мир, Кралю!

№10 Ерлинг Холанд завладява Висшата лига и чупи рекорд след рекорд

Малко по-рано през сезона писах за „викинга“ Ерлинг Браут Холанд и от каква важност всъщност ще е той за нашата любима игра от тук нататък. Норвежецът ще е фактор, с който всички ще се съобразяват, а първите му 4 месеца във Висшата лига са доказателство за това. Той отбеляза цели ДВАДЕСЕТ гола в само 14 срещи през сезон 22/23, което разбива действащия рекорд с цели СЕДЕМ срещи – на Кевин Филипс са му трябвали 21 мача през сезон 00/01, за да отбележи 20 пъти в противниковите врати.

Гуардиола каза, че Холанд „не е в най-добрата си форма“ и ако е прав, това ще е изключително стряскащо за противниците на Манчестър СИти. Норвежецът е на път да разбие всякакви рекорди във Висшата лига и нямаше как да не го поставя в тази класация, макар и на „последното“ място.

№9 Лудницата в последния кръг на Висшата лига на сезон 21/22

Продължавам с моя любим шампионат, който ще бъде споменат за последен път в тази класация. В повечето от големите първенства последния кръг е напълно протоколен и шампионът вече е ясен. Но тази година във Висшата лига Ман Сити и Ливърпул се бореха за титлата почти буквално до последните минути на срещите си.

Ман Сити спечели титлата само с 1 точка преднина пред Ливърпул, но по-скандалното беше, че „гражданите“ губиха в своя мач срещу Астън Вила до 63-тата минута с 0:2 и буквално подаряваха титлата на Ливърпул, който обаче по същото играеше при равен резултат срещу Уулвс. В крайна сметка и Сити, и Ливърпул спечелиха своите мачове – Сити вкараха 3 бързи гола и вече водиха в надпреварата, когато Салах вкара срещу Уулвс в 84-тата минута.

Драматично бе и в Норич, където Хюн-Мин Сон гонеше приза за топ реализатор във Висшата лига – кореецът беше вкарал 21 гола до този момент в кампанията и му трябваха 2 попадения в последния кръг, за да изпревари Мохамед Салах. Е, в крайна сметка Салах вкара 1, а Сон 2 пъти и двамата си поделиха приза. Интересно бе обаче как при вече 3:0 за Тотнъм срещу Норич „шпорите“ очевидно играеха за корееца и му даваха всяка една топка в атака.

Висшата лига никога не разочарова с драма.

№8 Специалният запълни своята колекция от трофеи

Кой каквото и да казва за Жозе Моуриньо, той ще остане в историята на любимия ни спорт. Жозе „превъртя играта“, печелейки с Рома новосформираната Лига на конференциите. Това бе първи сериозен европейски трофей за „римските вълци“ и първа купа за тима от 2008-ма година насам.

Рома спечели на финала срещу Фейенорд на стадиона в Тирана и заслужено донесе радост на Специалния, който сякаш се бе спуснал по лавината към края на своята мениджърска кариера. Имаме и българска следа с Рома през тази година, тъй като Рома се изправи срещу ЦСКА в групите на Лигата на конференциите, а след това през новия сезон и срещу Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа. За жалост това е единственият път, в който ще спомена българския футбол в тази класация…

№7 Айнтрахт Франкфурт завладя Барселона и спечели Лига Европа

Е, приказката за „отбора-Пепеляшка“ е много любима в спортните среди. Малко по-късно ще споменем още една такава за отбор-аутсайдер, който постига успех в голям турнир.

През миналия футболен сезон Айнтрахт Франкфурт се завърна на голямата европейска сцена и спечели Лига Европа след дузпи срещу Глазгоу Рейнджърс. Това е втора титла от турнира за Франкфурт, които печелят през 1980-та година тогавашната Купа на УЕФА.

По-любопитен сякаш обаче бе пътя на Франкфурт до финала – германците буквално завладяха Камп Ноу в Барселона и победиха каталунците като гост с 2:3 на четвъртфинала на турнира. Определено запомнящ се момент от 2022-ра година и един изненадващ победител във втория по значимост турнир в европейския клубен футбол.

№6 Милан печели скудетото след 11 години „суша“

Е, може би дори повече от приказката за Пепеляшка, то тази за „падналия гигант“ е сред любимите клишета във футбола. Милан (по подобие на Ман Юнайтед например) бе един от тези Голиати, които за жалост преминаха през много трудности и сякаш път към върха не се виждаше. „Росонерите“ обаче след повече от десетилетие все пак се завърнаха там, където им е мястото.

През сезон 2021/2022 Милан бе най-добрия отбор в Серия А и заслужено спечели скудетото след 11 години „суша“. Милан имаше 2 точки преднина пред градския си съперник Интер и цели 16 пред „хегемона“ в Италия Ювентус.

Стефано Пиоли се доказа като изключителен специалист, а играчи като Жиру, Леао и Тео Ернандес показаха на света, че са от най-висока футболна класа. Тези хора върнаха Милан там, където им е мястото – сред най-добрите отбори в Европа.

№5 Бензема печели Златната топка

През последните 15 години свикнахме 2 имена да доминират всички най-престижни индивидуални награди – Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Напоследък обаче все повече футболисти започнаха да се намесват в битката за приза на „най-добър играч в Европа“ – през 2018-та Лука Модрич разбива доминацията и печели Златната топка, а Роберт Левандовски според мен бива ограбен на цели 2 пъти (през 2020 и 2021 година) и не успява да се докопа до уж най-престижната индивидуална награда.

През 2022-ра година един друг футболист напълно заслужено и безапелационно се нареди сред „безсмърните“ и вдигна Златната топка над главата си – Карим Бензема. Французинът не е харесван особено във френските футболни среди, а може би това е заслужено, но само в личностен план. Никой няма правото да отрече, че Бензема от много години е от световна класа и бе най-добрият футболист през изминалата календарн година – той има основна „вина“ за спечелените Ла Лига и Шампионска лига от Реал Мадрид.

Бензема премина през много – скандали извън футбола, беше много дълго време оплюван от феновете на Реал Мадрид, бе в сянката на Кристиано, беше извън френския национален отбор… Но неговата футболна кариера ще завърши достойно и моментът, в който Зинедин Зидан, също френски футболист от алжирски произход ( и печелил наградата, разбира се), дава Златната топка на Карим Бензема, ще остане запечатан в аналите на футболната история.

№4 Реал спечели Шампионската лига за 14-ти път, този път като аутсайдер

Реал направи немислимото… за пореден път през 21-ви век. Тази година „кралският клуб“ отиде до Ада и обратно, но все пак добави още една Шампионска лига в своята витрина. Разбира се отбелязвам този успех на Реал точно Карим Бензема и това не е случайно – французинът бе витален за успешната година на мадридския гранд.

Реал премина през ПСЖ, Челси, Ман Сити и Ливърпул, а нямаше двубой, който да не бе супер драматичен – от обрата на Бернабеу срещу ПСЖ, през двете поредни победи в продължения срещу действащия европейски шампион Челси и фаворита за титлата Ман Сити, до монументалната победа на финала на Ливърпул.

Може би този грандиозен успех на Реал ще остане в историята като един от най-трудните пътища, през които отбор е трябвало да премине, за да вдигне „ушатата“. Помня как по време на четвъртфиналите ставката за шампионатна победа на Реал беше около 10.00… Някои можеше да бъдем вече доста богати, ако бяхме повярвали малко повече в „белия балет“.

№3 Походът на Мароко в Катар 2022

Катар 2022 ще остане в историята с много малко неща, според мен, но едно от тях без съмнение е Мароко. Атласките лъвове станаха първата африканска и първата арабска страна, която достига до полуфинал на Световно първенство и то отстранявайки Испания и Португалия по пътя си.

Уалид Редраги е мениджър от ново поколение и това се показа на Мондиала. Той обедини множеството футболисти, които по една или друга причина не са родени в Мароко, но все пак носят мароканския дух в себе си.

Боно, Хакими, Зиеш, Ен-Несири, Амрабат… и останалите 20+ марокански футболисти записаха имената си със златни букви не само в историята на своята страна, но и на африканския, арабския и световния футбол. Приказки като тази са в същината на любимата ни игра…

№2 Кристиано напуска позорно Юнайтед и преминава в Ал-Насър

Е… някои футболисти са обречени да бъдат сред водещите в класациите – дори по „лош повод“. Може би вече се досещате кой момент ще е номер 1 в моята класация, след като виждате името на Кристиано Роналдо под номер 2. Няма да изпадам в полемики относно това кой играч е по-велик, но със сигурност края на сериозната футболна кариера на Кристиано Роналдо заслужава да е в топ 2 през тази година.

Това обаче е единственият момент от 10-те, в който няма и глътка позитивност. Е, освен 200-та милиона долара, които КР7 ще получава в Саудитска Арабия на година. Но това е позитивно само за банковата му сметка.

Много мога да изпиша по тази тема, но действията на Кристиано Роналдо противоречат много с думите му. Той заяви, че още иска да играе на „най-високо ниво“ и да се бори в Шампионската лига. Той казваше, че много клубове от Европа го искат и Ман Юнайтед просто не го пускат. Но истината явно бе друга…

Роналдо направи може би една най-големите си грешки в кариерата, като развали своята репутация на единственото място, на което бе обичан безпрекословно. От един от най-великите и знаменити „актьори“ на „Театъра на мечтите“ той реши да се превърне в злодея в началото на най-новата пиеса на „червените дяволи“.

Роналдо можеше да не дава това интервю пред Пиърс Морган и да се раздели с Юнайтед без много шум, да се представи отлично на Световното първенство и да приключи своята футболна кариера с достойнство, но КР7 се превърна в ПР7 и той падна с гръм и трясък от своя трон. А на него вече седна друг…

№1 Меси най-накрая достигна върховете на „Олимп“

Историята на 2022-ра година, а може би и на 21-ви век е първата Световна титла на Лионел Андрес Меси и Аржентина. Няма да крия, че изобщо не съм фен на Ла Пулга, но и вярвам, че, когато фактите говорят… дори и диванните анализатори трябва да замълчат.

На 35 години Меси най-накрая спечели Световната титла и то в най-великият финал, който аз съм гледал в моя живот. Пътят на Аржентина не бе супер впечатляващ, като за жалост тимът се размина с мачове срещу Дания и Бразилия например, но това разбира се не е по вина на „албиселесте“.

Гаучосите очевидно играеха за своя футболен бог. Всеки един от аржентинските футболисти бе дошъл в Катар да помогне на Меси да спечели бленувания трофей и в крайна сметка те го направиха.

Тук е време да скрием всякакви клубни и личностни пристрастия и да признаем величието.

От близо 20 години наблюдавахме епичната битка между Меси и Роналдо за това кой е най-добрият и велик играч в историята. Аз, както казах, няма да изпадам в полемики, защото това означава с лека ръка да пренебрегнем това, което са правили Пеле, Марадона, Кройф, Бест, Зидан, Роналдо…

Меси и Кристиано винаги ще са свързани и преплетени в своята история и всеки любител на футбола има правото на лични предпочитания.

Обективната истина обаче е следната – само Лионел Меси приключи 2022-ра година със Световната титла в своята колекция. Това за мен бе и най-запомнящият се момент през изминалата година, предполагам не само за мен.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P