Великата Таня Богомилова пред БР: Уникален успех за Миладинов! От тук нататък каквото Господ даде…

Стефан Ралчев
Таня Богомилова е единственият български спортист олимпийски шампион в плуването. Тя става първа през 1988 година в Сеул. 33 години по-късно едно момче върви по нейните стъпки, като се класира на финал на 100 метра бътерфлай. Именно преди 33 години бяха последните финали на родни плувци – Таня Богомилова, Антоанета Френкева (сребро на 100 метра бруст, бронз на 200 метра бруст), Антоанета Струменлиева (8-ма на 800 метра) и щафетата 4х100 метра (6 място). Финалът на Йосиф Миладинов е първият в историята на мъжкото ни плуване на Олимпийски игри.

Ето какво каза Таня Богомилова пред екипа на БР малко след плуването на Йосиф Миладинов и часове преди да замине за Токио:

-Госпожо Богомилова, завърна ли се българското плуване на голямата сцена?
-Поздравявам Йосиф Миладинов за прекрасното представяне до момента, както и всички останали състезатели, тъй като за мен всички плуваха много добре. Това все пак им е дебютно участие на Олимпийски игри. Аз си спомням моята първа Олимпиада – нямах още навършени 16 години в Москва 1980 година. Завърших на 9-то място и беше супер успех за мен. Затова казвам, че всички момчета сега плуваха отлично за дебютно участие на Олимпийски игри. Уникален успех за Йосиф! Влизане на финал и то с четвърти резултат… Повече няма какво да коментираме.

-Какво изпитахте, след като българин отново е на финал в плуването? Върнахте ли се във вашето време, когато в Сеул имахме великолепни успехи?
-Вижте, не можем да лежим на стари успехи цял живот. Ето, че сега имаме прекрасен отбор. Това младо поколение, с което разполагаме, е изграждано години наред. Има още състезатели – и момчета, и момичета, които не успяха да се класират за Токио, но също са много добри. Така че от тук нататък тепърва ще се говори за тях и ги очакват големи успехи. Това са уникални деца, които трябва да си повярват и да вървят само напред.

22bet ви дава огромно количество пазари и високи коефициенти

-Какво очаквате от финала на Йосиф Миладинов?
-От тук нататък каквото Господ даде за него ще е бонус. Както каза самият той след полуфинала – изпълнил е мечтата си, която е била класиране на финал сред най-добрите. И сега, ако си направи своето плуване, подобри още времето си, спокойно може да се пребори за медал. Не искам да казвам нищо повече, не искам да го натоварваме с очаквания или пък да коментираме американеца Дресел и унгареца Милак. Двамата са страхотна класа, но всичко е въпрос на ден, късмет, настройка и т.н. Извън американеца и унгареца, останалите са равностойни и нашето момче има шансове.

-Може ли плуването на финал да го скове?
-До момента от това, което виждам, е много стабилен и уверен в себе си. Не го познавам добре, не знам какво е в главата му преди старт, но докато бях във федерацията и той идваше на състезания, ми направи впечатление, че е изключително възпитан и скромен.

-Докъде може да стигне Йосиф Миладинов – не конкретно за финала утре, а в по-далечно бъдеще?
-Той и останалите състезатели тренират от малки, за да стигнат до тук. Тези постижения не са от днес за вчера, както се казва – това е градено с години. Независимо при какви условия са тренирали, те продължават да вървят напред и да следват мечтите си. Йосиф Миладинов е израснал извън България, тренирал е в Швейцария – самият той споделя, че е благодарен и е учил от много треньори. Аз добавям и семейството, което винаги има принос в подкрепата и развитието на един спортист в началните му години. Сега се виждат плодовете от труда на всички тези хора.

-Вашето пожелание за финала.
-Трябва да гледаме позитивно и да не се плюе, защото видяхте как омърсиха спорта ни в последните месеци. Пожелавам на всички български спортисти да бъдат здрави и да се гордеят, че представят България на Олимпийски игри.

-Ще гледате ли финала на Миладинов?
-Само след няколко часа заминавам за Токио, защото ще бъда съдия. Вероятно по време на плуването му ще бъда на летището, но ще направя всичко възможно, ако не съм във въздуха, да проследя финала.  миладинов

Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P