Супербоул 56 – Анализ, коефициенти и къде да гледаме шоуто на годината

Мартин Георгиев
Сезона в Националната Футболна Лига (НФЛ) завършва със зрелищния сблъсък между Синсинати Бенгалс и Лос Анджелис Рамс на 14-ти февруари от 01:30 часа.

super-bowl-56

Какво е Супербоул?

В миналогодишната ми статия за Супербоул 55 обясних надълго и нашироко защо това шоу не е за пренебрегване. Освен финалният мач в сезона на NFL, битката в Супербоул се е превърнало в истинско събитие от попкултурата, което привлича всеки един фен на спорта и на музиката.

Общо взето трябва да знаете, че това е аналог на финала на Шампионската лига, финала на Световното първенство за Националната Футболна Лига, която представлява американския футбол – безспорно най-известния спорт в САЩ. Можем да кажем обаче, че Супербоул вече е глобално събитие, което ще се предава в над 100 държави в цял свят.

Кои са двата тима в Супербоул 56?

След като миналата година видяхме епичната битка между настоящето и бъдещето в лицето на Том Брейди и Патрик Махоумс, то нещата една година по-късно изглеждат много, много по-различни. Най-великият играч в исторяита на НФЛ и победителят от миналогодишния Супербоул Том Брейди се отказа, след като отпадна в полуфиналите на конференцията от единия финалист тази година, а именно Лос Анджелис Рамс. Патрик Махоумс също не е тук, след като неговия Канзас Сити Чийфс отпадна на финала на конференцията от една от най-големите изненади в последните години – Синсинати Бенгалс.

Така се оформи битката между Синсинати Бенгалс и Лос Анджелис Рамс. Това ще е втората поредна година, в която един от двата отбора на Супербоул всъщност ще играе на собствения си стадион – домакин на финалната среща е SoFi Stadium в Ингълууд, Калифорния, а това е стадионът на Рамс (миланата година Тампа Бей Бъканиърс играха на своя стадион във Флорида).

Едва ли някой експерт в американския футбол би предположил преди 8 месеца, че в края на сезона точно това щеше да е финалния сблъсък – само 2 тима имаха по-висок коефициент от букмейкърите за спечелването на Супербоул 56 преди началото на сезон 2021 от Синсинати Бенгалс и това бяха Детройт Лайънс и Хюстън Тексанс. Това е може би аналогът на Лестър Сити, които спечелиха титлата във Висшата лига, след като имаха коефициент от над 100 преди началото на сезона. На всичкото отгоре Бенгалс завършиха миналия сезон с рекорд от 4-11-1 и бяха твърдо на последно място в своята дивизия. Тогава се контузи и бъдещата суперзвезда и куотърбек на тима Джо Бъроу. Тази година той изигра първия си пълен сезон като титуляр и премина през Лас Вегас Рейдърс, Тенеси Тайтънс и Канзас Сити Чийфс в плейофите, като имаше над 4600 ярда и 34 тъчдауна в редовния сезон.

За Рамс ситуацията не бе толкова тежка преди началото на сезона, като тимът на Шон МакВей, който вече игра в един Супербоул преди 3 години, беше 4-тия фаворит за титлата на НФЛ. „Овните“ завършиха първи в своята дивизия с рекорд от 12-5, като Куупър Къп бе и wider receiver- a с най-много ярдове през редовния сезон, а куотърбека Мат Стафорд имаше само 1 мач под 200 ярда. Освен това съставът на МакВей е пълен с оръжия в атака и защита – Одел Бекъм Дж., Аарън Доналд, Вон Милър и Джейлън Рамзи. Определено Рамс е фаворит в срещата.

Коефициенти и залози за Супербоул 56

Както звърших предната секция, то ЛА Рамс е фаворит на букмейкърите със ставки от 1.51 в betano, и хендикап линия от -3.5. Това се дължи на доста фактори – домакинството, добрата защита, оръжията в атака и способният куотърбек. Също така офанзивната линия на Синсинати Бенгалс е доста съмнителна, след като Джо Бъроу беше съборен (sacked) цели ДЕВЕТ пъти срещу защитата на Тенеси Тайтънс в полуфинала на конференцията. Общо взето Бенгалс са тук заради дуото Бъроу-Чейс и е напълно логично тимът да е аутсайдер, защото говорим за куотърбек във втората си година в лигата и wide receiver в първата си година – бъдещето обаче определено е пред „бенгалските тигри“.

За резултат букмейкърите дават линия от 48.5, като почти 60% от залозите в Щатите са за оувър, което може да вдигне линията до неделя вечерта. Бенгалс са отбелязвали средно по 27.1 точки през сезона, което е странно, защото Рамс имат абсолютно същия брой точки средно на мач. 12 от 20-те мача на Бенгалс обаче са излизали ъндър, а при Рамс ситуацията е почти 50/50. Общо взето всички очакват престрелка, но аз ви съветвам да имате едно наум.

Относно специалните залози за играчи, то няма как да не отличим няколко имена. Линиите за ярдове на дватама куотърбека са изключително близки – 279.5 ярда за Стафорд и 274.5 за Джо Бъроу. Логично е, тъй като двамата бяха сред най-добрите куотърбекове през сезона. Интересен залог може да е за пробягани ядове на Джо Бъроу, като линията е доста висока – 10.5 и аз не ви съветвам да я играете, защото очаквам Бъроу да бъде съборен няколко пъти, което да отнеме по 3-4 ярда на разиграване и от неговия сбор. Също така не ви съветвам да играете за ярдове на Куупър Къп, който е най-добрият уайд рисийвър в лигата през сезона, но линия от 105.5 ярда за Супербоул е ужасно висока. Друг интересен залог е за отбелязани голове от кикъра на Синсинати Бенгалс, който не е пропускал все още в плейофите – линията е от 1.5 фийлд гола за Евън МакФиърсин и е на ставка от 1.75 в бетано – напълно възможно е Бъроу и компания да стигат до четвъртината на Рамс, но да не успяват да отбележат тъчдаун, което да доведе до опити за гол от страна на кикъра.

На какво да заложа?

Тук можете да видите и нашите прогнози за Супербоул 56.

Шоуто на полувремето

Освен чисто спортния аспект на събитието, то Супербоул е изключително популярен заради музикално-визуалното шоу на полувремето. Мегазвезди като Принс, Бийонсе, The Weeknd и Майкъл Джексън са изнасяли уникални представления на стотиците милиони зрители по цял свят. Тази година срещата е в близост до Лос Анджелис и напълно логично е фокусът да е върху хип-хопът, като НФЛ реши да заложи на Доктор Дре, който ще изнесе шоу заедно с рап иконите Еминем, Кендрик Ламар, Снууп Дог и Мери Джей Блайдж.

Къде да гледам Супербоул 56?

За пръв път в България телевизия Макс Спорт предаваше целия редовен сезон и плейофите, а сега Макс Спорт 2 ще предава абсолютно пряко целия мач и цялото шоу на полувремето. Можете да гледате след като сте активирали вашия специален „Макс спорт пакет“ при доставчика ви на телевизия.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P