Супербоул 55 – Коефициенти, анализ и къде да гледаме зрелищното шоу

Мартин Георгиев
В нощта между 7-ми и 8-ми февруари българско време ни очаква най-голямото спортно събитие за годината – Супербоул 55! Прочетете какво да очаквате, на какво да залагате и как да гледате финала на сезона в NFL.

Super Bowl LV

Какво е Супербоул?

Супербоул е може би най-голямото спортно събитие за годината, като миналогодишното издание беше наблюдавано от над 100 милиона американци и между 800 милиона и 1 милиард души в световен мащаб. Това е и най-комерсиалното събитие в спорта, като един 30-секуден рекламен клип струва над 5.5 милиона долара.

Но какво всъщност стои зад това? Американският футбол безспорно стана най-популярният американски спорт, задминавайки бейзбола в последните години, а Супербоул е просто „черешката на тортата“ и събитие, което не трябва да се пропуска от никого. Това е финалният мач от сезона в Националната футболна лига (NFL), в който един срещу друг се изправят победителите от двете конференции – NFC и AFC. Те се определят след плейофи, което е стандартна практика за американските спортове. Мачовете и домакинското предимство в плейофите зависят, разбира се, от представянето на тимовете през редовния сезона.

Тази година ще се проведе 55-тото издание на този велик мач. Първият Супербоул се провежда през далечната 1967 година, когато на „Колизеума“ в Лос Анджелис, Калифорния Грийн Бей Пакърс побеждават Канзас Сити Чийфс – мач, наблюдаван от над 50 милиона американци. Един от тези две отбора ще участва във финалния мач и тази година…

Кои са двата тима в Супербоул 55?

Първият тим е именно Канзас Сити Чийфс, който защитава своята титла – „вождовете“ спечелиха убедително миналогодишното издание срещу Сан Франциско 49ърс. Тази година тимът от щата Мисури, воден от най-добрият играч в лигата Патрик Махоумс, отново спечели своята конференция AFC, след като победи Бъфало Билс на финалния мач от плейофите. Махоумс е куотърбек, който е само на 25 години, бе избран за MVP на финалния мач през 2020-та и сега преследва своя втори шампионски пръстен само за 4 години професионална кариера.

Това обаче няма да е лесна задача. Срещу него се изправя най-великият куотърбек и играч в историята на американския футбол – шесткратният шампион Том Брейди, който след 20 години в Ню Ингланд Пейтриътс премина в Тампа Бей Бъканиърс и собственоръчно „доведе“ тима от Флорида до първо участие в Супербоул от 17 години насам. Тимът на Тампа Бей, собственост на същите хора, управляващи Манчестър Юнайтед, e сред най-слабите отбори в историята – Бъканиърс сас с най-нисък процент победи в историята на лигата с едва 39% от всичките си мачове. С идването на Брейди обаче тимът се превърна в основен фаворит за титлата в НФЛ, особено след като Бъкс преминаха през Аарън Роджърс на финалния мач на конференцията NFC. За първи път в историята на Супербоул срещите, един от двата тима ще играе на собствения си стадион. Мачът ще се проведе на „Реймънд Джеймс Стейидъм“ в Тампа, Флорида и Том Брейди ще има и буквалното домакинство в срещата. Заради пандемията, на стадиона ще има само 22 хиляди души, които ще допринасят за атмосферата на този легендарен мач.

В американските спортове освен спортния аспект, винаги мачовете имат и  основната си сюжетна линия. Тя тази година е много проста и лесна за разбиране – „предаването на щафетата“ между поколенията. Том Брейди е на 43 години, което е феноменално за такъв брутален спорт като американския футбол. Той взима участие в своя 10-ти Супербоул – абсолютен рекорд. Неговите 6 пръстена от тези мачове са рекорд и за играч, като той има толкова спечелени титли, колкото двата най-успешни тимове в историята  – Ню Ингланд Пейтриътс и Питсбърг Стийлърс, които имат по 6 победи в Супербоул. Том Брейди е ходещ „франчайз“ – абсолютен доминант, който е сравним единствено с Майкъл Джордан или Уейн Грецки.

Срещу Брейди обаче излиза 18 години по-младият Патрик Махоумс, който има потенциал да надмине своят легендарен опонент – той може би е единственият, който може да го направи някога. Ако Тампа Бей победят, Том Брейди ще спечели своят 7-ми Супербоул, което може би ще го циментира като най-великият спортист в историята на САЩ. Ако Канзас Сити Чийфс спечелят, то Патрик Махоумс ще стане официалният наследник на легендарният куотърбек и ще впише името със златни букви в историята на НФЛ, като човекът детронирал хегемона Том Брейди. Махоумс и Брейди е като това да видим Марадона срещу Меси, Майкъл Джордан срещу Леброн Джеймс или Али срещу Тайсън. Историята се пише сама, а в този мач се създават легенди.

Шоуто на полувремето

Както знаете, всичко в Америка е шоубизнес и друг много важен аспект в Супербоул е шоуто на полувремето. Мнозина музикални легенди са правили епични мини-концерти на почивката на този мач – Принс, Бийонсе, Брус Спрингстийн, Майкъл Джексън и много други. Продукцията на миналогодишният спектакъл, включващ Шакира и Дженифър Лопес, струваше цели 13 милиона и бе гледан от над 100 милиона души. Тази година в шоуто на полувремето на Супербоул 55 популярният канадски изпълнител The Weeknd се очаква да изнесе уникален спектакъл, като R&B изпълнителят ще вложи няколко милиона от своите лични средства, за да представи визията си за представлението в почивката на този велик мач. Дори и тези, които не обичат американски футбол ги очаква незабравимо шоу между 2-рата и 3-тата четвърт на мача.

Коефициенти и залози за Супербоул

Пред последните няколко дни излезе информация, че е бил поставен залог от 2.3 милиона долара за победа на Тампа Бей Бъканиърс – при успех това ще донесе на залагащия печалба от над 2 милиона долара. Това е един от най-големите залози в историята на спортните залагания, а ежедневно американските букмейкъри споделят за залози от над 10 хиляди долара в някоя от двете посоки. Интересното е, че Игралната комисия на щата Невада е започнала да следи залозите за Супербоул през 1991 година и от тогава букмейкърите в този щат са имали нетна загуба само 2 пъти – през 1995 година и през 2008 г.

Тази година „линията“ (маржът) за победа е 3 точки в полза на Канзас Сити Чийфс и това може би не е случайно – 3 точки е най-честата разлика между точките на печелившия и тези на губещия тим в Супербоул. Това означава, че според букмейкърте Чийфс е лек фаворит, но като цяло мачът е субективно равностоен.

Букмейкърът Bet365 предлага коефициент от 1.58 за победа на Канзас Сити и 2.50 за успех на Тампа Бей. Разбира се, най-популярните залози в американските спортове са за хендикап краен изход – победа с хендикап от -3 за КС Чийфс е оценена на 1.83, а +3 точки хендикап за ТБ Бъканиърс е 2.00. Bet365 предлага линия за точки от 56.5 – „над“ е със ставка от 1.90, колкото е и ставката за „под“ 56.5 точки.

bet365-superbowl

Разбира се, bet365 предлага и специални прогнози за играч – фаворити за отбелязване на тъчдаун са Травис Келси и Тайрик Хил от Канзас Сити с 1.61.

bet365-2-superbowl

Битката за повече подадени ярдове между двата куотърбека също е обект за залози. Над 334.5 подаден ярда за Патрик Махоумс са оценени на 1.83, като същата ставка е за над 301.5 ярда за Том Брейди.

bet365-3-superbowl

Betwinner също предлага коефициенти за големия мач. Победа за Тампа Бей Бъканиърс е оценена на 2.392, а успех на Канзас Сити Чийфс е със ставка от 1.605.

betwinner-1-superbowl

Основната линия за разлика в крайния резултат тук е от 3.5 точки в полза на КС Чийфс – ставката е 2.035, а хендикап +3.5 точки за Тампа Бей е оценен на 1.76. И тук основната линия за общ брой точки е 56.5 – „под“ е на коефициент от 1.84, а „над“ е със ставка от 1.94.

betwinner-2-superbowl

Българският букмейкър PalmsBet също предлага ставки за мача. Победа на Канзас Сити е оценена на 1.59, а тази на Тампа Бей с 2.28. Хендикап -3.5 за КС Чийфс е със ставка от 1.95, а +3.5 за ТБ Бъканиърс – 1.76.

palms bet superbowl

На какво да заложа?

Тук можете да видите прогнозата на Мартин Георгиев за Супербоул 55, който предоставя прогноза за краен изход, както и интересни прогнози за играч.

Къде да гледам Супербоул 55?

Епичното шоу Супербоул започва в 01:30 часа българско време на 08 февруари. Можете да гледате https://www.nflgamepass.com/, като се регистрирате и изберете опцията Super bowl Pass, която струва само 0.99 долара ЗА ЛИМИТИРАН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ и ви дава възможност да наблюдавате мача на живо, както и да разполагате с него за следващите 31 дни. Следвайте инструкциите на снимките долу.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P