Страхотен отзвук от силното представяне на младите таланти на Несебър

Стефан Ралчев
От клуба продължават развитието на детско-юношеската си школа

Със сигурност проблемите в българския футбол не са малко, но и със сигурност един от тях се корени в работата с подрастващите. Съвети и „специалисти“ в тази област – дал господ. Въпросът е какво се прави на практика и колко добра работа се извършва. Насоките в темата с детско-юношеския футбол (а и спорт като цяло) са доста – те обхващат бази, тренировъчен процес, възстановяване, обучение, треньори, мотивация, възнаграждения и още и още.

Само преди няколко дни ние в ОФК Несебър успяхме да си сверим часовниците с водещи отбори от Европа. Да видим как те работят, какво правят, за да са по-добри и по-успешни и къде се крият тайните на техния напредък. Момчетата от набор 2012 с треньор Трайо Грозев участва на престижен международен турнир в Малт, пише официалният сайт на ОФК Несебър.

Ето част от отборите, които също участваха в надпреварата: Лийдс, Спортинг Лисабон, Дънди Юнайтед, Земун (Сърбия), местните Хамрун, Хибърниънс, Пиета Хотспърс, Балзан, Валета, унгарската академия Мьошьоли Фучисули и други.

Вече отразихме резултатите на нашите момчета. Те записаха победи над домакина Хамрун Спартанс с класическото 3:0, след това и над унгарците с 3:1. Последва равенство 0:0 с малтийския Балзан. В следващите двубои нашите деца загубиха от португалския Спортинг (Лисабон) с 0:2, от английския Лийдс с 0:1, но разбиха с 5:0 малтийския Суиги Юнайтед. Последва загуба от малтийския Хибърниънс с 0:1 и победа над Валета с 2:1.

Какви обаче са впечатленията, наблюденията и отзивите от този турнир, защото на този етап резултатите и класирането далеч не са най-важни…

„Още през лятото говорих с организаторите на турнира и още тогава ми казаха, че участие ще вземат доста силни отбори. Помолих, ако имат още едно място, да включат и децата на Несебър. За наше щастие се случи и заминахме за Малта… Естествено, преди това говорих с родителите на децата, съгласиха се. Не може да си представите какво означава това пътуване за нашите деца. Ще разкажа и за самите мачове, но самото пътуване, преживяването и отиването в Малта беше нещо, което те вероятно никога няма да забравят. Някои от децата все още не бяха пътували със самолет – за тях всяка една следваща минута беше преживяване. През време ги водеше емоцията..“, споделя треньорът Трайо Грозев.

“Организацията на турнира беше на страхотно ниво. Изиграхме доста мачове и смея да твърдя категорично, че нашите деца имат абсолютно същите качества, каквито и връстниците им в тези по-големи клубове, ако дам пример със Спортинг или Лийдс. Ние не отстъпваме по нищо като качества. В началото бях леко притеснен как моите момчета ще влязат в мачовете, все пак едно е да играем при нашата конкуренция в България, а съвсем друго да се изправят срещу силни противници. Те играха прекрасно, показаха страхотни качества. Разбира се, с всеки изминал мач умората се увеличаваше и в началото, когато бяха свежи, показаха наистина забележителни неща. След всеки мач треньорите на нашите противници идваха при мен и ме поздравяваха. Казваха, че имаме страхотни деца, с които трябва да продължим да работим“, допълва още треньорът в школата на Несебър.

Трайо Грозев сподели и придобитите впечатления от колегите си от водещите академии: „Разбира се, че има накъде да се развиваме в тази посока, за да тръгнем по техния път. Колегите от Лийдс ми казват, че в тяхната академия правят селекция. Например от 500 деца, избират конкретна бройка за дадения набор. Селектират ги в трети отбор, втори и първи и спрямо показаните качества треньорите разпределят младите футболисти. И именно, защото има селекция, се избират най-добрите, което пък след това дава резултатите. Треньорите работят доста индивидуално – например сутрин отделят група защитници и провеждат занимания с тях, а следобед с цялата група. На следващата сутрин тренират само с нападателите. Така работата е много по-ефективна…“

„Може би единственото, по което изоставаме, е липсата на самочувствие. Онези деца излизат и искат да се забавляват, тях не ги е страх. НО знаете ли защо?! Техните възрасти участват в над 20 турнира на година! Това означава опит, мачове, конкуренция. На тези деца в тази възраст им трябват мачове и точно такива срещи, за да може в утрешния ден да израснат, а на терена да не се притесняват или страхуват, от който и да е противник“, допълва младият специалист.

„Със сигурност изключително добра оценка заслужават Адриан Янев, Петър Петров (роден 2014 година), Васил Христов и Валери Михалев. Поздравявам всички футболисти и благодаря и на родителите им, че осъществихме това пътуване. То беше наистина важно. За децата беше изживяване, още не могат да асимилират какво са преживели. Знаете ли защо е важно?! Защото адреналинът ги държи и ако знаят, че ще участват на още един такъв турнир след няколко месеца, те ще имат мотивация да тренират и да се доказват всеки ден. Така ще станем свидетели на още по-малко и по-малко отказващи се деца от тренировки. Разбира се, участието на подобен турнир, не е основното нещо, за да тренират или да играят футбол, но е важна част от целия пъзел“, коментира още Трайо Грозев.

А за финал треньорът просто бе кратък: „За мен най-важното бе, че въпреки умората и многото изиграни мачове, никой не искаше да се връща… Ние имаме много таланти, децата са страхотни, за което получихме поздравления от всички участници в турнира. Това ми дава мотивация да продължа да работя. Всеки ден говоря с тях и им казвам да мечтаят. Но да мечтаят смело, надалеч, защото няма невъзможни неща!“

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P