Шампионска лига се завръща: Криза за грандовете и може ли да има изненади?

Стефан Ралчев
Наполи, Сити и Бенфика изглеждат категорични фаворити в двубоите си

След повече от три месеца най-комерсиалният футболен клубен европейски турнир се завръща. Осминафиналите в Шампионската лига стартират тази седмица и ще се изиграят в следващия един месец. Първите мачове са на 14/15 февруари, следващите са на 21/22 февруари, а реваншите ще се проведат на 7/8 март и 14/15 март.

професионални футболни прогнози четете в Букмейкър Рейтинги

До този етап от надпреварата достигнаха както традиционни участници, които са фаворити за спечелване на трофея в края на сезона, така и някои изненадващи представители за тази фаза. Сред тях категорично е белгийският Брюж, Айнтрахт Франкфурт и бих добавил Лайпциг, въпреки че за последните 6 сезона отборът за трети път прескача груповата фаза, достигайки до полуфинал през сезон 2019/2020. Лайпциг обаче попадна в сравнително лесна група с Реал Мадрид, Шахтьор и Селтик и на практика нямаше почти никаква конкуренция за второто място.

По-интересното е класирането на Брюж за елиминациите. Отборът стартира впечатляващо участието си и наниза три поредни победи в групата – у дома над Леверкузен, като гост с 4:0 над Порто, у дома над Атлетико Мадрид и едва в четвъртата си среща записа равенство. Но добрият старт бе напълно достатъчен белгийският тим да е на осминафиналите и да срещне Бенфика. Всъщност, тук португалският гранд има наглед лесна задача да продължи към четвъртфиналите. Би било чудо, ако Брюж успее да направи нещо срещу изключително силния тим на Бенфика, който се намира в страхотна форма през сезона.

Безспорните дербита на тази фаза са ПСЖ – Байерн Мюнхен и Ливърпул – Реал Мадрид. Парадокс е, че три от четирите тима са в криза – ПСЖ, Ливърпул и Реал Мадрид, като уточнението за Реал е, че отборът просто изостана доста от Барселона в Ла Лига, но няма чак толкова сериозна криза на резултати, каквато се забелязва при Ливърпул и ПСЖ.

В Париж феновете са адски недоволни от звездната селекция, Неймар вдига скандали и отново е в трансферната листа. В тази ситуация отборът трябва да се изправи срещу Байерн, който имаше леки колебания в началото на годината, но сега отново е в познатата си форма. Тук считам, че баварците са фаворити да продължат напред, което ще доведе до нови сътресения в ПСЖ.

При Ливърпул и Реал Мадрид като че ли нещата клонят към испанския колос, НО… от такъв сблъсък може да се очаква всичко. Въпросът е, че Ливърпул е в трагична форма и серия от лоши резултати. Ще бъде нелогично, ако изведнъж мърсисайдци се преобразят точно срещу Реал Мадрид, но всичко се случва. На практика този двубой играе ролята на Спасение за сезона и за двата отбора. Лошото е, че е само осминафинал и продължаване в следващата фаза не дава никакви гаранции за краен успех. Но евентуално отпадане, за който и да е от двата тима, съм убеден, че ще донесе доста сериозни негативни последици в съблекалнята.

Като че ли Анчелоти е притиснат повече до стената в Мадрид, макар и спечелването на Световното клубно първенство, което бе в графата „очаквано“ и „задължително“. Изоставането от Барса в Ла Лига, загубата за Суперкупата отново от Барса и ако добавим евентуален провал срещу Ливърпул, е твърде възможно да изпратят Анчелоти към изхода, каквито спекулации имаше в последните месеци. Докато при Ливърпул сезонът така и така е провал – едва ли се очакват чудеса от тук нататък.

Манчестър Сити е фаворит срещу Лайпциг и очаквам да елиминира противника си, въпреки че и при гражданите продължава да бъде опасно горещо заради събитията около клуба. Сити обаче подгони Арсенал в Англия (двата тима играят в сряда помежду си) и ако успее да се вкопчи в играта за титлата, сезонът отново ще придобие смисъл за Гуардиола и футболистите.

Може ли тази пролет да бъде пролетта на Наполи в Шампионската лига?! Ако приемем, че някои от изброените фаворити, сред които ПСЖ, Ливърпул, дори Реал Мадрид и други, не са в най-добрата си форма, то открива ли се мечтан сезон за неаполитанци?! Основното предимство за Наполи е, че в Италия нещата са на 99.9% ясни – отборът ще стане шампион. Така че сега следва да бъдат насочени усилия към възможно най-добро представяне в Шампионската лига. Наполи изигра перфектни групи – стартира с 5 поредни победи, като честно казано някои резултати ще останат завинаги в европейската история на клуба. Наполи размаза Ливърпул с 4:1, Аякс насред Амстердам с 6:1, а у дома с 4:2. Наполи би и два пъти Рейнджърс с по 3:0 и така с вкараните рекордни за сезона 20 гола отборът даде огромна заявка. Шансовете на Наполи срещу Айнтрахт според мен са 90-10%.

Огромната криза в Милан, за която вече писах в отделен коментар, изравнява доста силите с Тотнъм. Ако двубоят беше през есента, вероятно бих прогнозирал, че росонерите имат повечко шанс срещу шпорите, но сега ситуацията не предвещава такава прогноза. И двата тима са колебливи. Който и да продължи към четвъртфиналите, не очаквам да направи подвиг и да стигне по-далеч – нивото и на двата отбора е твърде ниско (поне към този момент).

Другият милански гранд Интер има за противник Порто, който е традиционно неудобен. Но класата на Интер би трябвало да изведе нерадзурите до следващия етап.

В срещата Борусия Дортмунд – Челси ми се струва, че немският тим е по-подготвеният към този момент. Борусия игра на четвъртфинал през сезон 2020/2021, когато отпадна от Манчестър Сити, но това бе за първи път от 2016/2017, когато отново отпадна – тогава от Монако. Като цяло статистиката показва, че стъпалото на осминафиналите е препъникамък за Дортмунд, тъй като имат две поредни отпадания (2018/2019, 2019/2020), през 2021 година е въпросният четвъртфинал с Манчестър Сити, а през миналия сезон дори не стигнаха до елиминациите.

Осминафинали в Шампионската лига:

  • ПСЖ – Байерн Мюнхен – моята прогноза (Байерн Мюнхен)
  • Ливърпул – Реал Мадрид – моята прогноза (Реал Мадрид)
  • Брюж – Бенфика – моята прогноза (Бенфика)
  • Лайпциг – Манчестър Сити – моята прогноза (Манчестър Сити)
  • Айнтрахт Франкфурт – Наполи – моята прогноза (Наполи)
  • Милан – Тотнъм – моята прогноза (Милан)
  • Борусия Дортмунд – Челси – моята прогноза (Борусия Дортмунд)
  • Интер – Порто – моята прогноза (Интер)

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P