Русия в директен спор с Норвегия за №1 на Олимпиадата в Пекин

Стефан Ралчев
Остават броени дни до началото на XXIV Зимни олимпийски игри. Пекин е домакин на Игрите от 4 до 22 февруари, като бе избран да приеме събитието през юли 2015 година на 128-та сесия на МОК в Куала Лумпур.

Зимните олимпийски игри ще бъдат първите зимни олимпийски игри в Китай, но втората Олимпиада, след като в Пекин вече имаше лятна през 2008 година. Пекин ще бъде първият град, който в цялата история на олимпийското движение е бил домакин както на летните, така и на зимните олимпийски игри. Националният стадион в Пекин отново ще бъде домакин на церемониите по откриването и закриването. А 15 дни след края на олимпийските игри, стартират зимните параолимпийски игри (4-13 март).

Русия ще бъде представена от общо 212 спортисти (109 мъже и 103), което е доста повече от участниците в предишнити Олимпийски игри в Пьонгчан (2018). Тогава страната е била представена от 165 състезатели в 15 вида спорт, които спечелиха общо 17 медала (2 златни, 6 сребърни и 9 бронзови).

Със сигурност на предстоящата Олимпиада в Пекин надеждите и амбициите на руските атлети са за много по-добро представяне в сравнение с четири години по-рано. Причината е, че през 2018 година страната остана на нетрадиционното 13-то място по спечелени златни медали (само с 2), като първото място по този показател разделиха Норвегия и Германия с по 14 златни отличия. А в общото класиране по медали Русия, чийто спортисти отново представяха името Руски олимпийски комитет, заеха 7-мото място със своите 17 отличия. Но отново доста далеч от лидерите – Норвегия (39 медала), Германия (31), Канада (29) и други.

Сега в Пекин водещите световни букмейкъри дават доста по-сериозни шансове на руснаците да бъдат в челните позиции по спечелени медали. Букмейкърът 22Bet дава коефициент 8.50 на Русия да спечели общото класиране по медали, като й отрежда второ място. Лидер с най-големи  шансове да грабне най-много отличия отново е Норвегия със ставка 1.12. Но този път очакванията на сайтовете за залози Русия да бъде толкова напред в подреждането е видно, тъй като зад нея остават Германия (коефициент 10.00), САЩ (11.50), Канада (12.00) и други. А само преди 4 години всички тези страни бяха доста преди Русия в крайното класиране по медали.

Кой ще спечели най-много златни медали в Пекин? Тук фаворит отново е Норвегия. Букмейкърите като че ли не оставят никакви шансове на останалите страни, тъй като оценяват първото място на скандинавците с изключително ниския коефициент 1.16. На второ място се подрежда Германия с 5.50 и идва ред на Русия с 10. Тоест, при заложено 1 евро, печелите 10, ако заложите руските спортисти да спечелят най-много златни медали в Пекин след няколко дни.

Всъщност, на практика само на едни Олимпийски игри Русия пропусна да стане №1 в таблицата с медали в крайното класиране. Това бе именно през 2018 година в Пьонгчан. На предишните Игри в Сочи през 2014-та страната бе доминираща и окупира челото с общо 30 медала (11 златни, 10 сребърни и 9 бронзови). Като тогава Норвегия спечели също 11 златни отличия, но завърши с общо 26. Четири години преди това – през 2010 година, в Канада, бе сериозно разочарование за руските спортисти, които донесоха на страната само 3 златни медала, допълвайки ги с 5 сребърни и 7 бронзови за общо 15 отличия и 11-то място в крайното класиране по страни. Дори Швейцария, Австрия и Холандия тогава изпревариха руските спортисти на зимните Игри във Ванкувър.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация