Русия спори за Топ 3 в класирането по медали на Олимпиадата в Токио

Стефан Ралчев
XXXII летни олимпийски игри стартират на 23 юли в японската столица Токио, след като трябваше да се проведат през миналата 2020 година. Заради световната пандемия от Коронавирус обаче Игрите, както и почти всички големи международни спортни състезания, бяха или отменени, или преместени за настоящата 2021 година.

Russia-Olympic-Games

Малко над 11 000 спортисти от цял свят ще премерят сили в 339 състезания в 33 вида спорт, като за втори път Токио (след 1964 година) ще приеме надпреварата. Градът два пъти вече бе домакин и на зимни Олимпийски игри (Сапоро 1972 и Нагано 1998 година). И към този момент е ясно, че фенове от други страни няма да имат право да наблюдават състезанията от 23 юли до 8 август. На спортните съоръжения ще се допускат единствено японски жители.

Със сигурност едно от най-вълнуващите неща по време на олимпийските игри е битката за медалите и поставянето на рекорди. Разбира се към тях добавяме личните истории и герои, които всяка Олимпиада ражда. Отличията обаче изкарват на преден план не само битката между самите спортисти в състезанията, а съперничество между големите спортни нации.

И в Токио се очаква най-много медали да спечелят спортистите на САЩ. Ако това се случи, за седма поредна Олимпиада американците ще бъдат №1 в таблицата по медали в края на състезанията. За последно на Олимпиадата в Барселона през 1992 година Русия тогава под името Общност на независимите държави стъпи на върха със спечелени общо 112 медала (45 златни, 38 сребърни и 29 бронзови), като остави американците зад себе си със 108 отличия.

Световните букмейкъри вече определиха какви са шансовете на отделните нации за спечелване на най-много медали. Както вече казахме, фаворит е олимпийският отбор на САЩ. Според букмейкъра 22Bet например коефициентът американските спортисти да спечелят най-много отличия е едва 1.06. На второ място се нарежда Китай със ставка 6.5, трети и четвърти са съответно Япония и Русия с еднакъв коефициент 34.00. Както е известно, руските спортисти ще имат правото да се състезават на Олимпийските игри в Токио под знамето на Руския олимпийски комитет. Букмейкърът дава още една възможност за залози, свързани с крайното класиране при медалистите – коя страна ще спечели най-много златни медали. Тук отново САЩ е фаворит с коефициент 1.10, следван от Китай с 6.95, Япония с коефициент 21.00, Великобритания и Русия с по 26.00. Ако сте любители на още по-конкретни детайли относно предстоящите олимпийски игри, може да предвидите и колко сребърни или бронзови медали ще спечелят спортистите на Русия. Ако смятате, че страната ще финишира с Над 19,5 медала – коефициентът за това, предлаган от 22Бет е 1.70, а за Над 19,5 бронзови медала ставката е 1.55.

Няколко седмици преди старта на Олимпиадата в Токио проучване на авторитетната компания за анализи Грейсноут (Gracenote) създаде виртуална таблица с вероятното класиране по медали за предстоящите олимпийски игри. До голяма степен тя се базира и на представянето на отделните нации на предишната Олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 година, както е взета под внимание и ситуацията с настоящата пандемия от Коронавирус.

И според анализа САЩ би трябвало да спечели най-много медали в Токио. Любопитно е прогнозното разместване на второто място. След като Китай отстъпи тази позиция на Великобритания в Рио де Жанейро, сега според анализа китайците отново ще бъдат на второ място с около 85 медала (в Рио спечелиха едва 70). Според Gracenote Русия и Япония ще спорят за трето/четвърто място в крайното класиране при медалите. Очаква се руските спортисти да завоюват общо 73 медала, като в Рио бяха 56. Изследването очаква япония да увеличи медалите си приблизително с около 40% и от общо 41 медала в Бразилия през 2016 година сега да има на сметката си 59! Най-голям скок в сравнение с предишните олимпийски игри поне според изследването на Gracenote ще се наблюдава при Нидерландия. В Рио де Жанейро спортистите на тази страна са завоювали общо скромните 19 медала, което им е отредило 11-то място в крайното класиране по нации, а сега се очаква да бъдат спечелени изключителните за страната 46 отличия! Огромната разлика вероятно ще дойде от очаквано силното представяне на нидерландците в различните дисциплини на колоезденето (22 комплекта медали), както и ветроходството (10 комплекта медали).

 

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P