Рагнарьок е тук! Валхала зове всички противници на Холанд…

Мартин Георгиев
Ерлинг Холанд доминира английската Висша лига в дебютните си 9 мача.

Erling Braut Haaland

Както всички скандинавски легенди, тази за Ерлинг Браут Холанд започва с мит… Той гласи, че кариерата на баща му Алф-Инге Холанд, който е „черноработник“, преминал през Нотингам Форест, Лийдс и Ман Сити, приключва след кошмарно счупване на крак, причинено от грубо влизане на тогавашния капитан на Манчестър Юнайтед Рой Кийн. Това се случва през 2001-ва година или точно една година след раждането на Ерлинг в град Лийдс, Англия.

Разбира се, както повечето митове, историята е леко преувеличена, защото Алфи Холанд се отказва заради контузии в другия си крак 2 години след инцидента. Но със сигурност тази контузия е била не малък стимул за Ерлинг Браут, който „отмъсти“ за баща си, унижавайки Манчестър Юнайтед в началото на октомври, вкарвайки им 3 гола и асистирайки за още два.

Легендата започва

Този рецитал на Холанд бе изненада само за тези, които не следят футбол от години. Величието на норвежкия „бог“ бе лесно предвидимо след като едва на 18 години той вкара 6 гола в първите си три мача в Шампионската лига с екипа на РБ Залцбург. Това бе и последния му сезон в Австрия – той завърши централноевропейската си епопея с 28 гола в последните си 22 мача за „червените бикове“.

Германската епопея

Очаквано след това за Холанд започна титанична битка, като дори една от бъдещите му „жертви“ Ман Юнайтед бе сочен за фаворит за подписа му. В крайна сметка влиянието на Оле Гунар Солскяер не бе толкова важно за Ерлинг и той премина в Борусия Дортмунд. Норвежкият викинг бе достоен съперник на Левандовски за голмайсторския приз, въпреки че полякът бе с цели 12 години по-голям и бе врял и кипял в Бундеслигата. Ерлинг Браут завършва кариерата си при „жълто-червените“ с 86 в САМО 50 мача…

Завладяването на Англия

Въпреки всичко това доста „специалисти“ бяха скептични спрямо Холанд преди той да акостира имагинерния си викингския кораб на англо-саксонска територия или казано по-разбираемо – преди Ерлинг да премине в най-добрата футболна лига на света, Висшата лига на Англия. Някои дори направиха голямата грешка да го сравнят с Дарвин Нуньес, което по-скоро действа като допълнителна мотивация на Холанд. Едва ли той се нуждае от това, но все пак…

Ерлинг Браут Холанд е най-завършеният голмайстор, който съм виждал след Кристиано Роналдо. Той притежава висок ръст, впечатляваща физика, феноменална скорост и клиничен удар. Холанд има 20 гола в 11 мача за Ман Сити, което включва ТРИ поредни хеттрика в домакински мачове на небесносините от Манчестър. С ръка на сърцето си казвам, че не съм виждал нещо подобно в дебютен сезон на който и да е нападател в ново първенство… Начинът, по който Холанд се движи между т.нар. „канали“ в атака би трябвало да бъдат изучавани в учебниците. Освен всичко това, Ерлинг се различава по нещо от повечето клинични голмайстори – той може да подава и изобщо не е „лаком за гол“.

На път към безсмъртието…

Езикът на тялото на Холанд показва концентрираност, той рядко показва емоция или раздразнение, когато някой не му подаде. С това той се различава от Кристиано Роналдо. Ерлинг е лидер, който води с действията си и не го е страх, че не е винаги център за внимание. Норвежецът ще пасне като дялан камък във всеки един отбор на планетата и няма нужда от това целия отбор да играе за него. С това той се различава от Лионел Меси. Холанд е забавен и не се държи надменно в интервюта просто защото е Холанд, а по-скоро демонстрира непукизъм и единствената му мисия е да вкарва голове. С това той се различава от Ибрахимович. И последно – въпреки контузиите в ранната част на кариерата му, той не е пропускал мач на Сити от началото на сезона, въпреки физическата натовареност от това да играеш в „цикъл сряда-събота“. С това той се различава от Феномена Роналдо.

Рагнарьок е поредица от събития, които водят до смъртта на много скандинавски богове. В нашия съвременен футболен свят скоро ще видим нещо подобно, разбира се в метафоричен смисъл. Кристиано, Меси, Ибрахимович, Бензема, Левандовски… Всички тези играчи най-вероятно ще се пенсионират в следващите 3 до 5 години. Те заслужено ще получат всички овации и лаври от футболните фенове и ще поемат път към Валхала (б.ред. небесното царство на боговете от скандинавската митология). А на земята ще остане един бог сред всички футболни простосмъртни. И неговото име не е Килиан Ембапе…

Рагнарьок е тук! Футболните богове да се смилят над всички защитници, които се изправят срещу новият викингски крал на футбола – Ерлинг Браут Холанд. Валхала ви зове…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P