Падналите ангели (грандове) и защо все повече имаме нужда от Суперлига?

Стефан Ралчев
Час по-скоро Шампионската лига трябва да претърпи промени

Историята за падналите ангели заема основно място в християнската религия. Според учението (не само християнското) това са ангели, които са престанали да служат на Бог и са захвърлени в Ада… Не знам доколко е уместна тази препратка, но със сигурност към Ада полетяха част от падналите ангели (грандове) на европейския футбол тази есен. И трагичното им представяне доведе до разширяване на темата, която бе дискутирана преди известно време – за създаване на Суперлига по футбол. Но нека караме поред… за да свържем двете теми.

Четете прогнози за футбол в Букмейкър Рейтинги

Кошмарна есен преживяха три от грандовете на Европа – Барселона, Аякс и Ювентус. Излишно е да се спираме за представянето на всеки един от трите отбора, но и трите потеглиха към Лига Европа, като някои от тях се спасиха от още по-позорно отпадане въобще от Европа в последния момент (справка Ювентус). Каталунците за втори пореден сезон се провалят и не успяват да прескочат груповата фаза, което на фона на огромните им финансови проблеми звучи допълнително зловещо. Ювентус е в будна кома и бе на секунди дори да не се класира за Лига Европа, макар че прехвърлянето в този турнир не съм убеден колко е утеха за клуба и какви дивиденти може да изкара от него. Аякс се сгромоляса тотално, като записа доста унизителни загуби от Наполи в групите.

Ако към изброените три гранда, прибавим още два липсващи отбора на Турнира на богатите – Манчестър Юнайтед и Арсенал, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин.

Хайде сега поставете на местата на Брюж, Лайпциг, Айнтрахт, Леверкузен, Севиля, Макаби Хайфа и Виктория Пилзен изброените тимове… По-друго е нали?! И точно тук отново назрява темата за създаване на Суперлига, която да обедини най-силните (а може би и най-богатите към момента клубове).

Много е романтично Кошице или Артмедия от Словакия да са в групите или Марибор… Обаче хайде да си признаем честно, колко от вас/нас гледат мачовете на Виктория Пилзен или Брюж, или са гледали Кошице, освен ако не играят срещу любим отбор?! Ще си направите ли удоволствието да гледате срещата Порто – Артмедия (без да искам уцелих :)) двата отбора са били в една група сезон 2005/2006). На 6 декември на „Техелно поле“ пред точно 9542 зрители Артмедия и Порто правят „зрелищното“ 0:0 в групите на най-силния европейски клубен турнир?! Кому е нужно…

Дори тези, които залагат, подминават подобни мачове. Как точно да се възползваш от 1.12 на срещата Барселона – Виктория Пилзен?!

Трябва да признаем, че тази есен Виктория Пилзен е най-щастливият и късметлийски участник в групите – падна се с Байерн Мюнхен, Барселона и Интер. Чехите са наясно, че в която и да е друга група да бяха, шансът да излязат от нея, клони към нула. Така че с трите гранда поне генерираха зрителски интерес на клубове с огромна фенска маса. Но какво печели турнирът от присъствието на Виктория Пилзен, който записва 6 загуби от 6 мача и приключва участие?! Същото каквото печели от Макаби Хайфа, Копенхаген, Селтик и Рейнджърс (с уважение към великите шотландски клубове, но тяхното ниво на фона на този турнир е потресаващо ниско.)

Ето затова създаването на Суперлига е от жизнено важно значение за интереса към големи сблъсъци.

Знам, че веднага изникват въпросите – ако има такава Суперлига, какво ще стане с тези клубове, които не са част от организацията? Как клубове от страни като България, Гърция, Турция, Румъния, дори Белгия, Чехия, Хърватия, Дания и т.н. биха могли да се докоснат до големите?! По този начин няма ли да се отвори още по-огромна бездна между водещи 15 или 20 клуба и останалите?!

С някои неща съм съгласен, въпреки че не виждам смисъл Виктория Пилзен или Копенхаген да запише 6 загуби в групите! Как точно надгражда и трупа опит този клуб, когато той и без това е на светлинни години от водещите европейски отбори? Какво място имат в групите на Шампионската лига Лайпциг, Айнтрахт и Леверкузен, както Севиля и Тотнъм. Участието на третия и четвъртия отбор от водещите първенства е тотално безумие. По тази логика Берлускони „нсатиска“ един сезон и прави Монца четвърти в Серия А. И хоп, Монца се озовава в групите на Шампионската лига… това нормално ли е и въобще какво води след себе си?! Води мижав интерес, както казва класикът Панайот Панайотов…

Погледнете останалите отбори за осминафиналите в Шампионската лига. Почти половината не генерират интерес – това е истината. Поздравления за усилията им, но Реал Мадрид и Брюж дали би бил същият осминафинал в сравнение с Реал Мадрид – Милан. Един осминафинал между Тотнъм и Айнтрахт е идеален на 100% за Лига Европа, но не и за Шампионската лига, колкото и да ме убеждават, че двата отбора са много стойностни…

Затова идеята на баскетболната Евролига е много добра. В нея 12 клуба имат дългосрочен лиценз и всяка година участват в надпреварата – без значение къде се класират в местните си първенства, те имат запазено място в Евролигата. Останалите 6 отбора са – 2 идват от втория по сила турнир (Еврокъп), 1 получава двегодишна уайлд кард, а останалите 3 – едногодишни уайлд кард. Преди години в Евролигата влизаха победителите от регионалните надпревари – АБА Лига (с участието на всички страни от бивша Югославия) и ВТБ Лига (с участието на отбори от Русия, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Казахстан, дори Чехия и Полша).

Нещо подобно може да се направи и във футбола – 12 топ отбори със запазено място в Суперлигата, но без третия и четвъртия в Бундеслигата и т.н. Два отбора спокойно могат да идват от Лига Европа (финалистите) и два например от турнира Лига на Конференциите, ако УЕФА държи да развива този турнир. Ето ги 16 тима, а и така ще бъде даден шанс на отбори тип Бетис, Айнтрахт, Рома и т.н. чрез другите два турнира да получат възможност да стигнат до Шампионската лига.

Защо да не бъде създаден регионален турнир?! Една Балканска лига според мен е супер идея, в която участие да вземат клубовете от региона и победителят също да получава шанс за участие в Шампионската лига.

Ясно е, че УЕФА иска да вкара колкото се може повече отбори и държави в евротурнирите – затова и създаде Лига на Конференциите. Но Шампионската лига час по-скоро трябва да претърпи промяна и може би редуциране броя на отборите. Ако на европейски и световни първенства се гони увеличаване поради всякакви интереси – геополитически, икономически и т.н, в Шампионската лига това не е в изгода на турнира. Да, мачовете ще станат по-малко с по-малко отбори, но ако бъдат създадени още турнири било то и на регионален принцип, двубоите пак ще бъдат достатъчно. Но така с четири групи от по четири отбора в Шампионската лига всяка седмица бихме имали великолепни сблъсъци между топ отборите на Европа, а не излишни мачове с участието на участници пълнеж…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P