Ники Александров пред БР: Няма как никога да съм за Германия! Ако някой ще се проваля с гръм и трясък, нека да са те…

Стефан Ралчев
Ники Александров няма нужда от представяне. Дългогодишен спортен журналист, един от най-утвърдените в гилдията в България. Познат глас от Дарик радио, но и от телевизионния екран – още от старта на излъчване на Шампионската лига в ефира на БТВ, а сега част от телевизионното предаване „Пред стадиона“. Ники прави и популярния си видео-блог „С бутонките напред“ и е част от експертния екип на Букмейкър Рейтинги.

Зададохме няколко въпроса на Ники Александров преди Световното в Катар. Ето какво смята той.

Вече ви представихме Мирослав Арабаджиев от Нова/Диема, очаквайте още интересни интервюта с журналисти, които ще отразяват Световното в Катар.

Може да откриете специалната страница на betano за Световното в Катар

-Всички задават въпроса – кой е твоят фаворит за световен шампион… Моят въпрос е в тази посока, но по-конкретно – защо избра да подкрепяш твоя фаворит – заради играч, симпатия към дадената страна, музика, храна или нещо друго…? И винаги ли си го подкрепял или сменяваш пристрастията си?
-Преди да дам отговори на въпросите ти, искам да изразя необичайното си чувство – за първи път сякаш все още не мога да се настроя за началото на голямо футболно първенство, въпреки, че остават броени часове. Не знам дали е заради нестандартното време за провеждане, дали е някакво лично пресищане от много футбол, но го има. Надявам се с първите дни на Мондиала, тръпката да се завърне. Иначе едва ли ще изненадам с някой нетрадиционен фаворит – за мен три отбора – Аржентина, Бразилия и Франция са с една идея по-фаворити от останалите. Сред тях винаги съм симпатизирал на аржентинците най-много. Но категорично съм сменял пристрастията си през годините в зависимост от ситуацията. Мога да си набележа фаворит или тим, за когото да стискам палци в движение. Често поради някаква причина започвам да искам победата за този или за онзи, а става въпрос за отбори, които дори не са сред основните фаворити. С две думи – не съм от така наречените хард-фенове. Е те този ми е любимия отбор и докрай съм за него – не, не съм такъв. Иначе помня, че на първия ми съзнателен Мондиал – този през 1982 година бях от Италия заради Дино Дзоф.

-Кой отбор може да се провали тотално на Световното (справка, Франция стана шампион 1998 година, не излезе от групите 2002-а. Италия шампион 2006 г. – не излиза от групите 2010; Испания шампион 2010 – не излиза от групите 2014, Германия шампион 2014 – не излиза от групите 2018 г.)?
-При това световно първенство всичко може да се очаква – никой не може да предвиди подобен експеримент като календар и климат докъде ще доведе. Едно съм сигурен, че провали от страна на големите сили ще има. Въпросът е кой ще изтегли късата клечка. Ето и нещо като продължение на първия въпрос – няма как обаче никога да съм за Германия например. Колкото и да я харесвам като страна, като култура, винаги съм против немците във футбола. Честно казано – и аз не знам конкретно защо, но отдавна е така. Така че, ако ще се проваля някой с гръм и трясък – нека да са те.

-Кой ще стане голмайстор на Световното първенство?
-Ако Норвегия участваше, отговора щеше да е твърде лесен. Сега е трудно да се каже. Историята често е поднасяла съвсем неочаквани имена като крайни голмайстори. А и с присъствието на все повече и все повече отбори, което води до неравностойни сблъсъци в първата фаза, някой вкарва два-три гола на едните, айде два-три на другите и готово – става голмайстор. Редица поредни Мондиали котата бе шест гола – колко му е.

-Ако зависи от теб, къде би искал да има Световно първенство и защо?
-Разбирам в известна степен идеята за по-широка представителност на световните първенства и в някаква степен я приветствам. Но Катар определено е странен избор. Пък и сега ще има първенство, сгъстено в област, колкото Софийско поле, а следващото ще е из целия континент Северна Америка. Малко се губи логиката. Сега феновете ще умират от скука между мачовете – ултра скъпо място е Катар, пък и не мога да се сетя дори за една забележителност там. След четири години пък ще бъхтят от летище на летище за дълги полети между Мексико, САЩ и Канада и ще се счупят от път. Но пък съзнавам, че няма как всяко първенство да е в удобни от всякакво естество държави като Германия и Англия например. Трябва разнообразие, но да е повечко премислено.

-Какъв е споменът от първото ти Световно първенство? Имаш ли някаква случка, която е останала в съзнанието ти?
-Вече споменах, че първият ми съществен спомен е от Испания`82. Пък и като цяло то се нарежда сред най-романтичните първенства изобщо. А вече съвсем реални спомени имам от следващия Мондиал – този в Мексико с участието и на нашите юнаци. Доста силни спомени от мача на откриването срещу Италия, когато направихме равен и отново големите надежди за първа победа, която в крайна сметка бе отложена с още цели осем години, тъй като не успяхме да бием Южна Корея. Помня как гледахме мача по нощите, ранния гол и пак равенство. И някак си успяхме да се промъкнем само с две точици напред. Но случихме на домакините на Ацтека и онзи невероятен гол на Негрете, който по-късно дори бе избран за гол № 1 на всички Световни първенства, в анкета на ФИФА сред феновете. Е, как пък баш в нашата врата?! Но тогава все още пазеше младия Михайлов, а не подобрената му версия през 1994 година: „Този фантастичен, невероятен Боби Михайлов“.

-Ако имаш възможност да се върнеш в миналото, кое Световно би искал да гледаш?
-Бих искал да гледам първенството през 1978 година в Аржентина. Имам смътни спомени как баща ми гледаше мачове през нощта на черно-белия телевизор. Ето този Мондиал бих гледал, ако имах тази възможност.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P