Легендата на Ботев (Пловдив) Марин Бакалов пред БР: Мъртъв период от 15 години оказа влияние на футбола ни

Стефан Ралчев
Марин Бакалов е една от най-големите легенди на Ботев Пловдив. Доскоро беше рекордьор с най-много изиграни мачове в елитния ни футбол (454), но беше задминат от Георги Илиев. Бакалов е играл още за ЦСКА, Шавеш (Португалия), Спартак Пловдив, Марица и Олимпик Тетевен. Няколко пъти треньор на „канарчетата“, бил е и част от ръководството.

Ето какво каза Марин Бакалов пред БР за началото на пролетния дял от сезона и други актуални теми:

-Господин Бакалов, зима на промените в Ботев Пловдив. Какво очаквате от новия Ботев?
-Да, наистина има доста сериозни промени – нов макар и не официално собственик, нови треньори, нов щаб, нови футболисти. Има надежда в привържениците и нас – ветераните. Надявам се тези промени да бъдат за добро, Ботев да се стабилизира и да излезе от това незавидно положение, което се намира в момента. Най-важното е тимът да заиграе този футбол, който всички фенове очакват.

-На официалното представяне на тима бяха казани силни слова от треньора Валентич дори за спечелване на трофей още този сезон. Това възможно ли е?
-Като погледнем класирането, в първенството е малко трудно да имаме някакво сериозно постижение освен да подобрим класирането си. Да се надяваме амбициите на ръководството да отговорят на очакванията на привържениците. За съжаление нямаме ясна представа за отбора, тъй като не знаем как са играли в контролите.

Вземете атрактивни бонуси от Palms Bet онлайн

-Предстои първи мач с Арда.
-Този двубой е изключително важен, за да даде възможност на отбора да подобри класирането си. За мен това е най-важният мач за Ботев, който може да даде самочувствие и да ни стабилизира в класирането.

-Може ли дългият престой на Николай Киров в Ботев Пловдив сега да му помогне в Арда за този мач?
-Обстановката вече е доста променена. Киров направи много за Ботев Пловдив, постигна успехи. Сега направи добър отбор в Кърджали. За мен обаче голямата загуба за нашия отбор е липстата на Тодор Неделев.

-Има някои нови попълнения, но в отбора останаха и опитни футболисти?
-Ще се разчита на Славчо Шоколаров, Филип Филипов, Виктор Генев. В нападение имаме Атанас Илиев, който показва, че когато е мотивиран, играе много добре и материализира създадените положения. Привържениците искат Ботев да изглежда добре и да побеждава. Това, което липсва в представянето на Ботев, е постоянството. Иска ми се това да се промени.

-Защо около Ботев Пловдив почти винаги има казуси, свързани с феновете и то от доста години?
-Ако следите мисълта ми, виждате, че разделям тези, които подкрепят отбора, на фенове и привърженици. Някъде около 2000 година започнаха да се активизират фенските структури – преди това хората бяха предимно привърженици. Имало е организирани групи и преди това, но не така, както се случи в по-новото време. Моето мнение е, че трябва да се слуша гласа на феновете, защото те са като едно правителство в държавата. Навремето имахме една идея – да сформираме на принципа на Барселона управление с членски внос. Само че може би беше рано, не събрахме необходимия брой членове. Имахме нагласата, че ще са много повече, а се оказаха само 240. Може би сега е по-различно времето, виждам, че са активни при събирането на средства, но тук вече влизат и привърженици на Ботев – интелектуалци, бизнесмени, политици, които не афишират чак толкова показно мнението си. Собственицте, които идват и искат да управляват един футболен клуб, трябва да се съобразят с манталитета, стила и начина на игра на отбора, с манталитета на хората около него.

-Това притеснява ли ви, че хора, които идват от друго място, може да се усетят какво е Ботев Пловдив и привържениците му?
-Ако отборът заиграе добре и постига победи, няма да има проблеми. Всичко ще бъде наред. Още повече, ако обърнат внимание, както афишират и към детско-юношеската школа. Тази база и условия, които ги има клубът, винаги могат да дадат необходимите наши попълнения за първия отбор. И един ден да бъдат печеливша инвестиция.

-Заговорихме за школите – Валентин Антов от ЦСКА направи трансфер в Болоня. Какво мислите за него?
-На тези години да се направи трансфер в Италия е повече от добра новина, както за него, така и за българския футбол. Това ще му даде възможност да се развие по-добре, да разгърне потенциала си. Защото виждаме, че липсата на такива трансфери е сериозна. Все пак в последните няколко години излязоха някои много млади момчета – на възраст 16-18 години, което все пак е нещо. Защото ще попаднат в сравнително професионална обстановка и да се надяваме, че ще се върнат по-подготвени за националния отбор.

-Защо всичко пропадна за един сериозен период от време и българските футболисти сякаш изчезнаха?
-За съжаление имаше един период от 15 години, в който нищо не се случваше в детско-юношеските школи – нито като бази, нито като работа. Един мъртъв период, който за съжаление се отрази на футбола ни. Прекъсна се приемствеността в клубовете. Навремето златното поколение, което игра 1994 година, започна да се налага в клубовете още в средата и края на 80-те години. В ЦСКА играеха Джеки, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Георги Славков, Ради Здравков – отбор с големи характери на европейско и световно ниво. Стоичков, Пенев и Костадинов след това заиграха покрай тях. Както например аз – играл съм с най-големите футболисти на Ботев Пловдив, със Зехтински, Сашо Иванов – на Гонзо баща му и т.н. Футболисти, които бяха национали, големи фигури. Те ни приемаха нас по-младите като техни деца, искаха да ни помогнат. Сега времената са коренно променени, но приемствеността липсва. Виждаме голямо текучество както на футболисти, така и на треньори. Няма я спокойната обстановка, в която да се гради нещо по-дълго време.

-Ръководителите на клубовете също заложиха на по-лесното, да купуват чужденци?!
-Виждате и при тях какво текучество има. Няма нищо лошо всеки да излезе със собствена програма или визия. Но е по-лесно да купиш дадения чужденец. За добрите обаче трябва да се плаща, а тези, които са свободни агенти и пристигат у нас, виждате какво качество са.

-Ще се справи ли Ясен Петров начело на националния отбор?
-Пожелавам на целия екип да се справи. Има нужда от малко надежда на изстрадалите фенове. Мисля, че Ясен има достатъчно опит – беше и у нас, и в Китай. Надявам се да отсее и да намери правилните хора. Нямаме голям избор от футболисти, които играят в чужбина, но с един добър избор, с добро отношение и малко късмет, да се надяваме отборът да изкачи едно-две стъпала.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P