Какво се случи през януари и защо гигантите бяха на колене…

Стефан Ралчев
Кризата в Милан изглежда най-тежка

Ако сте фенове на футбола и следите случващото се в повечето водещи първенства, няма как да не сте забелязали януарският потоп, който връхлетя върху повечето традиционно силни отбори. Дали ще използваме определенията – грандове или колоси, няма съществено значение. Става въпрос за няколко отбори, които са сред най-големите за собствените си шампионати, но преживяха невиждана криза… при някои тя се задълбочава.

Футболни прогнози за днес може да четете в Букмейкър Рейтинги

Да изредим някои от имената – Байерн Мюнхен, Ливърпул, Челси, Милан, Аякс, ПСЖ. Това са тимове, които са кандидат шампиони (твърде вероятно е някои от тях и да станат такива) на страните си, но напоследък създадоха впечатление, че все едно някаква странна магическа зла сила ги е преобразила.

Няма да степенувам коя криза е по-малко такава или повече, но вижте какво направи Милан. Росонерите изиграха 7 мача, в които записаха само една победа в първия си двубой за годината. След това последва кошмарът – 2 равенства и 4 загуби, отпадане от Торино за Купата, катастрофална загуба от Интер за Суперкупата и накрая позорна загуба от Сасуоло с 2:5 в първенството. А през уикенда идва ново дерби с Интер…

В Англия Ливърпул и Челси далеч не са обладани само от януарската криза – те са в такава през целия сезон и според мен е огромен шансът да пропуснат Топ 4, ако резултатите им са такива до края на сезона.

Ливърпул се представя огледално на Милан – отпадна от всичко, в което игра в рамките на няколко дни и то по позорен начин. Отпадането от Сити за Купата на Лигата в края на миналата година не го броим – напълно нормално е с противник в лицето на Сити да последва отпадане. Но две катастрофи срещу… Брайтън за две седмици, преди това поражение и от Брентфорд – идват в повече.

Балансът на Челси е абсолютно същият като този на Ливърпул – една победа, две равенства и три загуби през януари. Отпадане от ФА Къп също от Сити. При двата английски отбора обаче все пак надеждата е, че продължават в Шампионската лига и очакват наистина най-важните си мачове, защото е ясно – в Англия нещата приключиха отдавна…

Минаваме набързо през кризата на резултати при Байерн Мюнхен, който за разлика от споменатите до момента отбори, не е затънъл толкова. А и при Байерн ситуацията в Бундеслигата е такава, че липсва конкуренция. Уважение към Унион Берлин, Фрайбург и Лайпциг, но те съвсем не са готови да атакуват първото място на Байерн. Въпреки това три поредни равенства е нещо, което не се случва често в историята на немската машина Байерн. Отборът прекъсна тази серия с убедителна победа с 4:0 за Купата над Майнц.

Следва голямата звездна селекция на ПСЖ, която се разхожда по терена в повечето мачове. Тоталната липса на каквато и да е сериозна конкуренция във Франция прави така, че парижани не могат да усетят натиск върху себе си. Някои може би ще се учудят дали мястото на ПСЖ е тук при всички отбори, които наистина преживяват криза на резултатите?! Разбира се, че е тук, когато за 5 мача само за първенство от началото на годината, Меси, Мбапе и компания имат 2 победи, 1 равенство и 2 загуби. При този състав и при тази конкуренция е престъпление ПСЖ да загуби два пъти за две седмици и да направи равен у дома с Реймс!!! Но и тук ситуацията е подобна като при Байерн Мюнхен. Няма кой да посегне към първото място на ПСЖ, макар че напоследък Марсилия влезе в ритъм.

Аякс?! Какво да кажем за този наистина изпаднал в криза гранд, който дори вече уволни треньора си. Дори това решение бе доста закъсняло… Тук не говорим за поредица от загуби, но за шест мача през януари Аякс направи 4 равенства!!! Нещо като Байерн, но ако баварците си стоят на първото място, то Аякс е четвърти и този път има проблем, защото изостава на 5 точки от лидера Фейенорд. Аякс направи ремита с НЕК и Волендам – противници, в които при познатата силна форма на Аякс, отнасяха по пет-шест гола… А и като прибавим още три мача без победа преди Световното, Аякс бе изпаднал в серия от 7 поредни мача без победа, а това за първенството на Холандия е страшно много и е твърде вероятно в пребогатата история на Аякс да не се е случвало много често.

От водещите първенства сякаш само в Испания двата гранда Барселона и Реал Мадрид „оцеляха“ през януари. Макар че не е точно така, защото Реал Мадрид на практика понесе загуби през месец януари – позволи на Барселона да поведе с 5 точки заради загуба от Виляреал и равен с Реал Сосиедад и загуби Суперкупата от Барселона. Но все пак не можем да говорим за криза при Кралете, макар и след поражението от Барселона за Суперкупата в Саудитска Арабия отново да се заговори за бъдещето на Карло Анчелоти. Тепърва за Реал ще бъде натоварено, тъй като ще участва на Световното клубно първенство, има мачове в Шампионска лига с Ливърпул и 3 мача с Барселона (два за Купата на Краля и един за първенство).

На какво се дължи януарската криза… Във всеки клуб вероятно има различни причини. Но някои отбори точно през януари загубиха почти всичко, което бяха градили месеци наред, визирам Милан например. При Байерн и ПСЖ нещата изглеждат като временен спад на формата/резултатите и са напълно поправими. Докато при Ливърпул и Челси месец януари допълнително утежни положението им и без това в ужасния сезон.

Но вече сме нов месец и всичко може да придобие друг облик. Има клубове, за които януари може да бъде просто нищожна капчица лош вкус в устата, ако триумфират в Шампионската лига в края на сезона…

Статистиката на грандовете през януари 2023 година

  • Милан – 7 мача, 1 победа, 2 равенства, 4 загуби
  • Ливърпул – 6 мача, 1 победа, 2 равенства, 3 загуби
  • Челси – 6 мача, 1 победа, 2 равенства, 3 загуби
  • Байерн Мюнхен – 4 мача, 1 победа, 3 равенства
  • ПСЖ – 6 мача, 4 победи, 1 равенство, 2 загуби
  • Аякс – 6 мача, 2 победи, 4 равенства
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P