За истинския Крал и останалите неща от живота

Стефан Ралчев
За него не би трябвало да има класация…

Преди няколко часа се случи нещо историческо в света на спорта. Леброн Джеймс стана най-резултатният баскетболист в Националната баскетболна асоциация, като има на сметката си 38 390 точки. По този начин той изпревари великия Карим Абдул-Джабар (38 387 точки), в класацията зад него остават Карл Малоун (36 928), Коби Браянт (33 643), Майкъл Джордан (32 292), Дирк Новицки (31 560) и т.н.

Световни медии, общественост, социални мрежи и всички, които отразяват рекорда му, допълват към името на Леброн неговия никнейм – King James – Краля. Появиха се десетки, може би стотици, колажи, снимки и видео клипове как Крал Леброн сяда на трона заради постижението си. Постижение, което наистина заслужава уважение и респект. 20-годишна кариера на свръхчовешко ниво е наистина феноменално. Рекордите, мачовете, точките, шампионските пръстени и целият принос на Леброн са безспорни.

За 10-годишните, дори за 15-годишните тийнейджъри фенове на играта, която ни завеща д-р Джеймс Нейсмит, Леброн е идол. Той е вдъхновението и човекът с рекордите. Но всяко нещо с времето си. Времето не спира, крачи смело напред, вкарва кош след кош, постига нови и нови рекорди. Но това не означава, че времето може да заличи историята. Тя остава такава, каквато е написана. Поне до момента, в който има кой да я помни и пази, въпреки написването на нови страници.

Никой не може да заеме мястото в историята на Краля с митичния №23 на гърба си, който изплезваше език и политаше към коша, правейки магически фигури във въздуха. Докато летеше, времето спираше, а на теб ти оставаше единствено да си зададеш въпроса дали това е по силите на друг човек на планетата?!

Винаги ми е било интересно да водя дискусии за спортните величия, постиженията им и техните по-нови наследници. Разбира се, гледал съм спорт твърде малко на фона на цялостната му история през годините, което „стеснява“ доста кръгозора. Но ако трябва да съм благодарен на съдбата за определени неща, едно от тях категорично е, че съм бил свидетел на спорта през 90-те години. И неговите герои. Защото в това време се роди един от големите ми идоли в лицето на Майкъл Джордан. Милиони деца по света са били в моята роля по това време. Пленени от Джордан, естествено кецовете „джорданки“, емблемата на Чикаго Булс, която рисувахме на всичко, което ни попаднеше – от тетрадки, чанти, раници, ученически чинове и столове, стени… до онези нереални Топ 10 изпълнения на седмицата от НБА по Ефир 2, когато сядах на земята и чаках №1 да бъде Джордан, разбира се!

Разбира се, като дете, не съм осъзнавал напълно какво е донесла появата на играча с №23. Затова е историята, биографиите, книгите, интервютата. Не съм осъзнавал, че този човек промени изцяло спорта! Тук не говорим само и конкретно за баскетбола, а за целия спорт и то в цялата му история! Може да звучи пресилено, но ако Ринус Микелс – бащата на тоталния футбол, е считан от мнозина за човека, осъществил огромни промени във футбола, Йохан Кройф ражда магията на Аякс и Барселона, то при Джордан говорим за нещо над конкретен спорт. Той променя изцяло спорта с появата, присъствието и целия си образ. Неговият принос дори не се свежда само до няколко шампионски титли на Чикаго Булс, до изграждане на нова зала или до Дрийм Тийма на САЩ. Нито до това, че Националната баскетболна асоциация се превръща в космическа организация в огромна степен, благодарение на него. Всичко се променя, включително и това, че абсолютно всички отбори от Лигата на практика печелят дивиденти само от това, че ще посрещнат Джордан и Чикаго за мач в собствената си зала. Огромният интерес към Негово Въздушно превъзходителство носи все по-огромни и огромни приходи на останалите, замесени в целия бизнес.

А ако трябва да отворим темата за договора му с гиганта „Найк“… Според Forbes MJ е изкарал от Найк невероятните 1.3 милиарда долара от 1984 г. до момента. Това е най-голямата спонсорска сделка в цялата история на спорта и се оказа еднакво стойностна и за двете страни. Дори през 2019 година, 16 години след края на кариерата си, Майкъл е получил 130 млн. от своята марка обувки – 4 пъти повече от Леброн Джеймс, който тогава бе с най-голям договор измежду действащите NBA играчи.

Но да се върнем на баскетболното игрище. Защото ако спонсорските договори и пари са възможни за много звезди (макар че се съмнявам някой някога да има подобни), то там, долу на арената, Джордан беше Краля. И завинаги ще си остане такъв. Тук не говорим дори за подобие на играч от неговия калибър, нито за опити да бъде повторен, копиран, камо ли подобрен. Тук става въпрос за човек – отделна планета, какъвто вероятно няма да се появи, докато сме живи.

И да, вероятно онези 10 или 15-годишни хлапета от началото на историята ще попитат – какъв Крал е, когато не е на първо място в повечето важни класации на НБА?! Защото днес е лесно – децата отварят гугъл и виждат числата. А те не лъжат – те са точни и ясни. Как да им обясниш, че новото вдъхновение Лука Дончич е изключително добър, но само толкова. Да, той може да постигне невъобразими рекорди и статистики по време на мач, може да вкара и 100 точки, но той остава един състезател, който просто подобрява в цифрово изражение визитката си. И да, някога напред във времето, Дончич може да бъде следващият №1, който да свали Леброн от първото място, но смятате ли, че е редно дори да споменаваме имената им до това на Джордан?! Ем Джей не би трябвало да бъде поставян в нито една класация редом с други състезатели. Той е онова великолепие, което носи наслада във всяка една секунда. Всичко друго са обикновените неща от живота. Дори подобряването на поредната статистика…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P