Многократният ММА шампион Деян Топалски пред БР: Багата е един на милион! Чака го тежък мач срещу Туйваса

Стефан Ралчев
Деян Топалски е един от най-известните бойци в България. Първоначално е активен състезател по кикбокс, а след това и ММА. 11-кратен републикански шампион по кикбокс и ММА. Безспорно е един от най-атрактивните състезатели у нас. Преди време беше част и от риалити формата “ВИП Брадър”, а сега, както той самият споделя – “отдал съм се на семейството си…” Кой, ако не Топалски, най-добре може да коментира предстоящия мач на Благой Иванов-Багата срещу Тай Туйваса в Чикаго в неделя рано сутринта около 05:00 часа българско време.

-Деяне, какво очакваш от предстоящия мач на Багата, ще му бъде ли лесно срещу Тай Туйваса?
-Според мен в никой случай няма да му е лесно. Всичко друго, но не и лесно. Противникът, ако за повечето хара е непознат, за тези, които следят бойните спортове и UFC, го знаят доста добре. Австралиецът е тежък удряч, казано на наш език, предпочита игарата в стойка, както и Багата. Смятам, че ще се получи доста тежък двубой.

Уинбет предлагат залози за двубоя на Багата

-Къде българинът има предимство?
-Лично според мен Багата има повече опит, играл е повече мачове, което за нашите спортове е от първостепенно значение. Това е най-важното за нас. Така, че това е основният му плюс. Иначе и двамата играят в стойка, удрят тежко, смятам, че стиловете им са доста еднотипни. Туйваса е много е добре сложен, много ще е труден за събаряне. Не вярвам Багата да тръгне да играе тази игра. Така че срещата вероятно ще премине основно в стойка. Опитът, който има Багата и може би по-доброто му движение с крака, също ще му бъдат от полза.

-Багата е на 32 години, Туйваса е на 26. Годините и опитът ще бъдат ли от полза на българина?
-Не мисля, че това, че противникът му е по-млад, е някакъв проблем. За разлика от футбола например, в който на 33 години са ветерани и са пред отказване, в бойните спортове и в частност ММА и бокса, спортистите се състезават до доста по-късно. И това се дължи на тази особеност – най-важното нещо в този тип спортове е опитът, който няма как да го постигнеш освен да играеш повече срещи.

-Австралиецът има 8 победи (7 с нокаут) и 1 загуба. Повече залага на боя от стойка, както ти каза. Специалистите казват, че е почти боксьор.
-Така е организиран мачът – между такъв тип бойци, които предпочитат играта в стойка. Багата също предпочита играта в стойка, в последните мачове рядко тръгва да търси събаряне на противника. Истината е, че австралиецът е боец с много нисък център на тежестта, широк ханш, а с такава структура боецът е много труден за събаряне. Багата ще опита да играе от дистанция и повече движение. Ако вече успее да го събори на земята – тогава е ясно. Знаете, че на Багата все пак бекграундът му е самбо и джудо, има много силна игра на земята. Но според мен ще играе в стойка, тъй като забелязвам, че в последните мачове точно така е насочена тактиката му.

-Вероятно ще има доста сериозна подкрепа от българи, тъй като мачът ще бъде в Чикаго?
-Всички знаем, че там има огромна българска общност. Може би в Чикаго живеят над 150 хиляди българи. Убеден съм, че много наши сънародници ще го подкрепят. Сто процента това ще бъде от голяма помощ на Благой.

-Интересното е, че и двамата имат загуби от Жуниор дос Сантос, но Багата се представи много по-достойно. Туйваса бе нокаутиран.
-Не-не. Не бива да се правят такива сравнения, тъй като от противник до противник нещата са много различни. Може Туйваса да е бил по-удобен съперник на Дос Сантос или Багата да е бил по-неудобен на бразилеца. Мач като мач нямат общо. Всеки, който сметне, че това е критерий и тръгне да разсъждава по този начин, ще се подведе.

-Помниш какво се случи преди няколко години с Благой Иванов. Мислил ли си, че това е възможно – този човек, който прекара дни в кома и излезе с половин тегло, да се завърне към нормален живот, а да не говорим за спорт?
-Да ти кажа честно на мен ми се струваше невъзможно. Багата направи неща, които едва ли някой ще ги повтори. Точно както казваш, той излезе и едва стъпваше по пода, учеше се тепърва да проходи. Той изненада не само нас, а целият свят и медицината с възстановяването си и борбата за живот. Едно на милион се случват такива неща.

-На теб какво ти предстои от тук нататък, имаш ли нещо сигурно като двубои?
-Предстоят ми два мача в България – единият е на 2 август на Макс Файт в Свети Влас. Следващият на 5 октомври в София. Не мога все още да кажа нещо конкретно за противниците. Бранко Бабачев се беше съгласил, но разбрах, че имал контузия. Каквато и да е контузията има 4 месеца да тогава… Просто не вярвам в такива контузии, явно му е дошъл акълът в главата и вероятно ще избяга от мача.

-Ти имаше и доста фенове от участието ти в риалити формата ВИП Брадър? Какво ти даде това предизвикателство?
-В интерес на истината не знам какво ми даде, но ми взе уединението. Веднага след формата започнаха да ме разпознават навсякъде. Влизам в МОЛ-а, всички погледи са на гърба ти, обръщат се хората, гледат те, шушукат. Но това беше веднага след предаването. Сега нещата се поуспокоиха.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация