Букмейкърите: Няма интрига за титлата, но кой ще грабне Купата на Русия

Стефан Ралчев
Сезонът в повечето европейски футболни първенства, включително и на Русия, навлезе в решителната си фаза

Всъщност, до края на първенствата остават около 4-5 кръга, в които на много места трябва да се решават доста неща относно класирането. В някои от водещите европейски шампионати интригата около шампионската титла изглежда решена. Като че ли така е и в Русия, където Зенит Санкт Петербург е лидер четири кръга преди края. Небесно-сините водят с 6 точки пред втория Динамо Москва и цели 9 пред третия ЦСКА Москва.

Според водещите букмейкъри в Европа интрига около титлата в руската Премиер лига почти не съществува. Заложните къщи явно не вярват в чудеса и обрат в последните четири кръга в полза на някой от преследвачите на устремилия се към поредна титла отбор на Зенит.

22 bet дава коефициент 1.04 за шампионска титла на Зенит, което на практика обезсмисля почти всякакви възможности за огромни печалби с оглед ниската ставка. Което пък означава, че букмейкърите смятат Зенит за сигурен шампион. Отборът воден от треньора Сергей Семак се нуждае само от още две победи в оставащите четири двубоя, за да подпечата и на теория титлата си. В преките двубои през сезона Зенит победи Динамо с 4:1, а другият мач завърши наравно 1:1, така че тимът от Санкт Петербург има предимство и по тези показатели.

Това ще бъде 9-ма титла за Зенит в историята на клуба, с което отборът продължава да е на 4-то място във вечната ранглиста на футбола в страната. На първо място по този показател и грандът Спартак Москва с общо 22 шампионски титли, 10 от които спечелени от 1992 година насам, от когато има отделно руско първенство.

Интересното е, че в този времеви период (от 1992 година до момента) Зенит вече ще има 8 титли, с което се утвърждава на второ място в класирането, гонейки лидера Спартак Москва (с 10 шампионски трофея). Това ще бъде четвърта поредна титла за Зенит и общо 8 в последните 14 години. Тимът от Санкт Петербург предаде първото място на останалите отбори в следните години – Рубин Казан (2010, 2011), ЦСКА Москва (2013, 2014, 2016), Спартак Москва (2017), Локомотив Москва (2018).

Интересен факт е призът за голмайстор №1 на сезона. При две от последните три поредни шампионски титли на Зенит неизменно с най-много голове завършваше именно футболист от отбора първенец. Това беше Артьом Дзюба (17 гола през 2020 и 20 гола през 2021 година).

Сега обаче сме на път да станем свидетели на нещо почти невиждано в Европа! Лидер при голмайсторите и много вероятно да бъде победител, ако не стане чудо в последните 4 кръга, е Гамид Агаларов от Уфа. Към момента той е нанизал цели 17 гола и води с 4 попадения пред преследвача Дмитри Полоз от Ростов. Не това обаче е интересното. Шокиращото е, че Агаларов има 17 гола от общо 24 реализирани попадения от целия отбор през сезона до момента. Тоест, всички останали футболисти на Уфа са вкарали общо 7 гола!

На всичкото отгоре още един стряскащ факт – Уфа е предпоследен в класирането и е твърде вероятно да изпадне, ако не се добере до участие в баражи за оставане в елита. Едва ли много често бъдещият голмайстор на елитно първенство е от отбор, който е кандидат за изпадане във втора дивизия…

Ако в шампионата почти всичко е решено с оглед титлата и второто място, които дават право на участие в Шампионската лига, единствената интрига изглежда около следващите три позиции в крайното класиране, даващи право на участие в останалите евротурнири. Шампионът се класира директно в групите на Шампионската лига, завършилият на второ място ще играе в Третия квалификационен кръг на турнира на богатите. Носителят на Купата на Русия се включва директно в групите на Лига Европа. А завършилите на 3-то и 4-то място в класирането стартират участие съответно в Трети и Втори квалификационен кръг на Лига на Конференциите.

Най-интересното до края на сезона ще се случи в турнира за Купата на Русия. Там преди няколко дни втородивизионният Алания Владикавказ отстрани сензационно почти сигурния бъдещ шампион Зенит Санкт Петербург. Така на полуфиналите се очертаха следните двойки – Динамо Москва – Алания Владикавказ и Спартак Москва – Енисей. Фаворитите са ясни – двата елитни отбора, които срещат два противника от втора дивизия. Така че, ако финалът е Динамо Москва – Спартак Москва, ще бъде повече от интересно. Със сигурност и двата отбора ще се опитат да „спасят“ сезона със спечелване на купата, а и ще си осигурят място директно в груповата фаза на Лига Европа.

Букмейкърите дават предимство на Динамо Москва да триумфира с Купата. Ставката за успех на Динамо е 2.25, докато за Спартак Москва е 3.15. Ясно е, че другите два полуфиналиста са аутсайдери в битката по пътя към трофея. Вероятно много по-желана е Купата в лагера на Динамо Москва, който този сезон ще остане в подножието на върха в първенството. За последно отборът спечели трофей през вече далечната 1995 година – именно Купата на страната. Докато Спартак Москва спечели за последно шампионската титла и Суперкупата на Русия през 2017 година. В турнира за купата Спартак за последно вдигна отличието през 2003 година.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P