БР Чат

Многократният ММА шампион Деян Топалски пред БР: Багата е един на милион! Чака го тежък мач срещу Туйваса

Стефан Ралчев
Деян Топалски е един от най-известните бойци в България. Първоначално е активен състезател по кикбокс, а след това и ММА. 11-кратен републикански шампион по кикбокс и ММА. Безспорно е един от най-атрактивните състезатели у нас. Преди време беше част и от риалити формата “ВИП Брадър”, а сега, както той самият споделя – “отдал съм се на семейството си…” Кой, ако не Топалски, най-добре може да коментира предстоящия мач на Благой Иванов-Багата срещу Тай Туйваса в Чикаго в неделя рано сутринта около 05:00 часа българско време.

-Деяне, какво очакваш от предстоящия мач на Багата, ще му бъде ли лесно срещу Тай Туйваса?
-Според мен в никой случай няма да му е лесно. Всичко друго, но не и лесно. Противникът, ако за повечето хара е непознат, за тези, които следят бойните спортове и UFC, го знаят доста добре. Австралиецът е тежък удряч, казано на наш език, предпочита игарата в стойка, както и Багата. Смятам, че ще се получи доста тежък двубой.

Уинбет предлагат залози за двубоя на Багата

-Къде българинът има предимство?
-Лично според мен Багата има повече опит, играл е повече мачове, което за нашите спортове е от първостепенно значение. Това е най-важното за нас. Така, че това е основният му плюс. Иначе и двамата играят в стойка, удрят тежко, смятам, че стиловете им са доста еднотипни. Туйваса е много е добре сложен, много ще е труден за събаряне. Не вярвам Багата да тръгне да играе тази игра. Така че срещата вероятно ще премине основно в стойка. Опитът, който има Багата и може би по-доброто му движение с крака, също ще му бъдат от полза.

-Багата е на 32 години, Туйваса е на 26. Годините и опитът ще бъдат ли от полза на българина?
-Не мисля, че това, че противникът му е по-млад, е някакъв проблем. За разлика от футбола например, в който на 33 години са ветерани и са пред отказване, в бойните спортове и в частност ММА и бокса, спортистите се състезават до доста по-късно. И това се дължи на тази особеност – най-важното нещо в този тип спортове е опитът, който няма как да го постигнеш освен да играеш повече срещи.

-Австралиецът има 8 победи (7 с нокаут) и 1 загуба. Повече залага на боя от стойка, както ти каза. Специалистите казват, че е почти боксьор.
-Така е организиран мачът – между такъв тип бойци, които предпочитат играта в стойка. Багата също предпочита играта в стойка, в последните мачове рядко тръгва да търси събаряне на противника. Истината е, че австралиецът е боец с много нисък център на тежестта, широк ханш, а с такава структура боецът е много труден за събаряне. Багата ще опита да играе от дистанция и повече движение. Ако вече успее да го събори на земята – тогава е ясно. Знаете, че на Багата все пак бекграундът му е самбо и джудо, има много силна игра на земята. Но според мен ще играе в стойка, тъй като забелязвам, че в последните мачове точно така е насочена тактиката му.

-Вероятно ще има доста сериозна подкрепа от българи, тъй като мачът ще бъде в Чикаго?
-Всички знаем, че там има огромна българска общност. Може би в Чикаго живеят над 150 хиляди българи. Убеден съм, че много наши сънародници ще го подкрепят. Сто процента това ще бъде от голяма помощ на Благой.

-Интересното е, че и двамата имат загуби от Жуниор дос Сантос, но Багата се представи много по-достойно. Туйваса бе нокаутиран.
-Не-не. Не бива да се правят такива сравнения, тъй като от противник до противник нещата са много различни. Може Туйваса да е бил по-удобен съперник на Дос Сантос или Багата да е бил по-неудобен на бразилеца. Мач като мач нямат общо. Всеки, който сметне, че това е критерий и тръгне да разсъждава по този начин, ще се подведе.

-Помниш какво се случи преди няколко години с Благой Иванов. Мислил ли си, че това е възможно – този човек, който прекара дни в кома и излезе с половин тегло, да се завърне към нормален живот, а да не говорим за спорт?
-Да ти кажа честно на мен ми се струваше невъзможно. Багата направи неща, които едва ли някой ще ги повтори. Точно както казваш, той излезе и едва стъпваше по пода, учеше се тепърва да проходи. Той изненада не само нас, а целият свят и медицината с възстановяването си и борбата за живот. Едно на милион се случват такива неща.

-На теб какво ти предстои от тук нататък, имаш ли нещо сигурно като двубои?
-Предстоят ми два мача в България – единият е на 2 август на Макс Файт в Свети Влас. Следващият на 5 октомври в София. Не мога все още да кажа нещо конкретно за противниците. Бранко Бабачев се беше съгласил, но разбрах, че имал контузия. Каквато и да е контузията има 4 месеца да тогава… Просто не вярвам в такива контузии, явно му е дошъл акълът в главата и вероятно ще избяга от мача.

-Ти имаше и доста фенове от участието ти в риалити формата ВИП Брадър? Какво ти даде това предизвикателство?
-В интерес на истината не знам какво ми даде, но ми взе уединението. Веднага след формата започнаха да ме разпознават навсякъде. Влизам в МОЛ-а, всички погледи са на гърба ти, обръщат се хората, гледат те, шушукат. Но това беше веднага след предаването. Сега нещата се поуспокоиха.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация