Efbet или Bet365: Кой букмейкър да избера?

Калоян Христов
Efbet и Bet365 са се утвърдили като най-популярните букмейкъри с лиценз за България. Те усилено се съревновават за по-голям пазарен дял, предлагайки различни функционалности, бонуси, промоции и все повече възможности, свързани със залагането. Ако се питате, кой от двата букмейкъра е по-добър или кой е по-подходящ за вас, то написаното в тази статия със сигурност ще ви е от помощ. По-долу ще сравним двете букита по различни критерии, като ще изтъкма силните и слаби техни страни във всеки един важен аспект от отварянето на сайта до изтеглянето на печалбите ви, базирано на опита ми със тези сайтове.

Съдържание

 

 

Рейтинг 5/5 Оценка на играчите 3.4/5

Бонус код: BRATINGS (не променя стойността на бонуса)

Разнообразие от спортове и пазари

Висок максимален залог

Рейтинг 3/5 Оценка на играчите 3/5

Бонус200 лева

Промоционален код: BRATINGS

Конкурентно високи коефициенти

Бърз депозит на пари в кеш

Коефициенти

Логично, един от основните компоненти, по които можем да сравним два букмейкъра, е това какви коефициенти предлагат за различните спортни събития. Смело можем да кажем, че Efbet съблазняват с по-високи коефициенти, макар че в повечето случаи става въпрос за доста малка разлика, която би могла да се усети предимно в моментите на прави колонки с повече срещи или пък при залог на по-голяма сума пари. И все пак, винаги е по-добре да получите по-висока ставка, тъй като това най-пряко се отразява на печалбата ви.

Подбрали сме няколко различни секции в двата сайта, за да бъде сравнението максимално коректно. Ето какви, например, са коефициентите за четвъртфиналните срещи в Шампионска лига. Efbet убедително печелят този сблъсък с 10 по-добри коефициента от общо 12 налични, като особено отчетлива е разликата в графата за равенство в срещата. Опитът ни показва също, че в големите европейски първенства по футбол това съотношение между коефициентите в полза на Efbet се запазва.

Efbet

Efbet сравняване на коефициенти

Bet365

Bet365 сравняване на коефициенти

Нека обаче да проверим какво е положението и при мачовете от NBA. Макар и с още по-малки разлики, Efbet побеждават и в това сравнение.

Efbet

efbet сравнение на НБА коефициенти

Bet365

(сравнението е с коефициентите от последната колона „Победител”)

bet365 Сравнение на НБА коефициенти

Проверката ни завършва с тенис, като този път разглеждаме дългосрочен залог за победител в предстоящото открито първенство на Франция. Тук Bet365 най-накрая успява да се представи малко по-равностойно.

Efbet

Efbet коефициенти Ролан Гарос

Bet365

bet365 коефициенти Франция Опън

Пазари

При повечето залагащи, наличието на основните спортове е напълно достатъчно, а то е достъпно във всички букмейкъри. Ако все пак, често обичате да излизате от рамката на масовото залагане, то Bet365 е букмейкърът, който повече може да ви изкуши с нестандартни залози. Така например, за разлика от Efbet, в бета може да залагате на надбягвания с хрътки или пък конни надбягвания. Има дори категория „Още спортове”, където вероятно няма дори да знаете правилата на повечето от предложените. И това обаче не е всичко. Налична тук е и категорията „Специални залози” , където са поместени предимно политически и лайфстайл залози, като например, дали Доналд Тръмп ще подаде оставка или пък коя държава ще спечели тазгодишната надпревара в Евровизия?

Efbet обаче компенсират това си изоставане с предложения за eSports залози, нещо което на този етап липсва в Bet365. Може да залагате на Counter-Strike, League of Legends, Overwatch, Heroes of the Storm, StarCraft 2, WarCraft 3, Rocket League и DOTA 2.

Двата букмейкъра ще ви предложат и залози на виртуални спортове, като на този етап платформата на Bet365 разполага с по-богат арсенал от спортове и налични пазари. Впечатление прави също и озвучението с български коментар в реално време, което внася допълнителна доза реалност на съответното събитие.

Нека обаче разгледаме и наличните пазари в най-популярната категория „Футбол”. Една от съществените разлики между двата букмейкъра е, че в Efbet ще откриете доста повече възможности за залози на български мачове. Обикновено програмата включва срещите от А група, тези за купата на страната и дори някои от Б група (в бет365 вторият ешелон в българския футбол липсва). Bet365 обаче стигат до най-ниските нива в различните първенства, включително и в малдежки лиги. Вижте само как изглежда разделът им за Великобритания.

пазари за залагане - англия

Залози на живо

Efbet постоянно подобряват своята платформа на живо, като тя включва все повече събития, на които може да залагате, като предлаганите коефициенти също са добри. Тя обаче все още трудно може да се сравни с наличната такава в Bet365, където ще откриете повече спортове в менюто с повече срещи във всеки един от тях. Все пак, фактът, че и в Efbet залозите на живо открихме футболни срещи от първенството на Чехия до 21 години, а също и от лигата на резервите в Дания, показва, че букмейкърът също се старае да не изостава. Освен това, тук може да откриете и възможност за eSports залози. Разнообразието в Bet365 обаче си остава по-голямо.

В двата букмейкъра част от срещите в категория „На Живо” предлагат стрийминг видео в реално време. Дори обаче да не се излъчва, всеки мач в секцията на Bet365 получава обновяваща се постоянно статистика за развитието на срещата, чиято идея е да ви помогне максимално добре да се ориентирате в ситуацията.

bet365

bet365 залози на живо

Бонуси

По отношение на бонуси трудно бихме могли да определим, кой от двата букмейкъра ще ви бъде по-полезен, тъй като и двата се стараят постоянно да имат активни промоции, с които да съблазняват или пък да поощряват потребителите си. Към момента Bet365 предлага малко повече бонуси, като те са се постарали да ги разпръснат и в различни спортове.

От друга страна обаче отскоро Efbet предлагат внушителен начален бонус за нови клиенти до 200 лева. За сравнение, началният бонус при Bet365 e до 100 лева. Условията за превъртане също доста си приличат, но с една съществена разлика. Efbet ви дава срок от 30 дни да разиграете три пъти първоначалния си депозит плюс бонуса. С други думи, за един месец ще трябва да сте направили залози за поне 1200 лева, ако искате да се докопате до промоцията от допълнителни 200 лева (тоест да имате право на теглене). Срокът в Bet365 e 90 дни, а за да вземете максималния бонус от 100 лева, трябва да разиграете 600 лева в този диапазон от време.

Друга специфична промоция е Бонус Лоялност при Bet365. При него, изцяло по преценка на букмейкъра, получавате допълнителна сума към сметката си. Тя може да бъде пет лева или повече, а принципът на получаването на бонуса се крие в това колко активен играч сте. С други думи, Bet365 поощряват вашата игра и лоялност, но тези пари не идват толкова лесно, тъй като бонусът трябва да се разиграе три пъти и то на коефициенти от минимум 1.50 (все пак стойността на самия бонус се запазва в баланса ви, а не се изважда от печалбата, както при Efbet).

Efbet също имат бонус за своите лоялни клиенти, макар и малко по-различен. Тук той се подвизава под името Бонус Презареждане, но отново е по преценка на букмейкъра. Тази промоция напомня на началната такава, приветстваща всеки нов играч, като след получаване на съобщение от Efbet, в което ще е упоменат и промоционален срок, вие ще получите 100% от депозита си до 100 лева, като той трябва да се развърти само веднъж, при залог на коефициент не по-нисък от 1.50

Определено не е добра идея да преследвате целенасочено подобни бонуси за лоялност, но ако все пак ги получите, бихте могли да се възползвате от тях.

Повече информация за всички налични бонуси в двата букмейкъра ще откриете тук:

Cash-Out / Затвори залог

След залозите на живо е време да обърнем внимание и на една силно свързана с тях функционалност, която значително промени онлайн залозите след появата си. Става въпрос за Cash-Out възможността, която ви позволява да затворите залога си още преди края на спортното събитие, съгласявайки се с предложения ви от букмейкъра коефициент в конкретния момент. Тук едната възможност е да ограничите загубите си, при неблагоприятен развой на заложената среща или пък да не рискувате и да се задоволите с по-малка, но сигурна печалба, в случай че двубоят ви е тръгнал в правилна посока.

Bet365 не само ще ви предложи по-богата платформа за залози на живо, но ще ви зарадва и с по-усъвършенстван Cash-Out. Освен че се среща значително по-често, в Bet365 тази опция предлага и някои допълнителни възможности, като например aвтоматичен Cash-Out, където предварително може да посочите определена сума, която ви устройва и залогът ви да се затвори автоматично при нейното евентуално достигане. На разположение е и частичен Cash-Out, при който може да приберете част от печалбата си, а с останалата сума да изчакате до края на спортното събитие.

В крайна сметка, ако залагате само на популярни спортове и първенства, то опцията „Затвори залог” няма да ви липсва, както в Efbet, така и в Bet365. Макар че в Efbet тя все още е в процес на усъвършенстване и не е изключено понякога да се сблъскате с излишни забавяния в опитите си да затворите залог.

bet365

bet365 затвори залог

Платформа и мобилно приложение

Двата букмейкъра имат сходен дизайн, като от лявата страна ще откриете списък с всички спортове, а в средата са изброени конкретни спортни срещи, които може да заложите на живо. Отдясно ще намерите още възможности за залог, обикновено отнасящи се за топ срещата за деня. Най-горе пък имате на разположение пряк достъп до различните секции на букито.

Efbet сравнително отскоро разполагат с efbet мобиле – собствено мобилно приложение, като по този показател изравниха Bet365. Едва ли ще ви изненадаме с факта, че дизайнът им отново си прилича, като отгоре хоризонтално са подредени различните спортове, следват топ събитията за деня и възможностите в секция „На живо”. В приложението на Efbet най-долу ще откриете малка черна лента, върху която са изброени отделните секции за залагане, докато при Bet365 те се извикват само от меню бутона в горния ляв ъгъл.

ефбет и бет365 - мобилни приложения

Минимален залог

Минималният залог за спорт в Bet365 e 0.25лв., което е двойно по-малко от минималния такъв в Efbet – 0.50лв. От друга страна, българският букмейкър ще ви предложи възможност за права колонка с максимум 15 срещи, докато при Bet365 те са с една по-малко.

Що се отнася до секция „Казино”, Efbet изкушават с малко по-добри условия, като минималният залог за рулетка е само 0.10лв., докато максималният достига 200лв. При Bet365 тези граници са съответно 0.50лв. и 50лв.

Казино

Ако сте привърженик повече на казино залозите, отколкото на спортни такива, то и двата букмейкъра има какво да ви предложат и в това отношение. Те разполагат с различни ротативки, игри с карти, игри с джакпоти и други. Разнообразието в Efbet, в този аспект е умопомрачително, но да не забравяме, че те са доста популярни и с физическите си казина в страната, което вероятно им помага да предложат всичко необходимо на играчите и в онлайн пространството. В раздела „Казино на живо”, двата букмейкъра предлагат Рулетка, Блекджек, Бакара, както и различни видове покер.

Освен казино на живо обаче, Efbet разполага с още няколко игри в реално време, които бихме причислили към същата категория, макар че им е отредена допълнителна секция, наречена “Live Games”. Може да залагате на класическата игра „Война” (снимката по-долу), на покер (без да участвате), на зарове и още няколко игри свързани с познаване на числа. Любопитното е, че всяка от игрите разполага и с крупие, което наблюдавате на живо с видео връзка.

Efbet

Казино в Efbet

Покер

За покер любителите обаче препоръчваме да се насочат към Bet365, тъй като за разлика от Efbet където покерът е просто част от станалите казино игри, то в Bet365 му е отредено много по-специално внимание. На разположение е отделна секция в сайта, включваща различни видове покер, подробна информация за правила, стратегии, блъфове и въобще всичко необходимо, както за начинаещите, така и за напредналите. Има категория с промоции и бонуси, а също и с предстоящите турнири, в които може да вземете участие. Букмейкърът дори е създал така наречения Клуб Лоялност, където събирате статус точки, които ви носят реални средства и други благини. Не на последно място, Bet365 са създали и отделно мобилно приложение, посветено на своя покер.

bet365

bet365 покер

Депозиране и теглене

В двата букмейкъра ще откриете различни методи за депозиране на пари и съответно теглене на печалбите, като няма някакви скрити такси, които трябва да плащате. В Bet365 може да депозирате чрез дебитни или кредитни карти, през електронни портфейли, като например ePay и Skrill или пък чрез банков превод, което обаче може да отнеме няколко дни.

Тези методи са налични и при Efbet, които обаче предлагат още възможност за депозиране през Cashterminal (24/7) или пък на касите на EasyPay. Букмейкърът умело се възползва и от физическите си казина, откъдето също по всяко време може да депозирате или да теглите пари. Това го класира и на първо място по скорост на депозит и теглене.

Поддръжка

При необходимост, може да се свързвате със съпорта на Efbet и на Bet365 по телефона, по имейл или по чат, който е активен 24 часа, седем дни в седмицата. При двете букита ще получите бързи отговори, като най-често се свързват с вас още в първата минута. Служителите не винаги са напълно наясно с тънкостите, но в масовия случай ще са ви от помощ с компетентна реакция.

Заключение: Ефбет или Бет365 да избера?

В заключение можем да кажем, че двата букмейкъра се стараят и успяват да поддържат високо ниво, което се харесва на потребителите. Преценката, кой е по-добър оставаме на вас, тъй като всеки играч си има определени изисквания. Компанията Efbet залози ще ви предложат малко по-високи коефициенти, поне на популярните спортни събития, но пък спортния букмейкър на Bet365 компенсира с по-усъвършенствана платформа за залози на живо, както и с по-функционален Cash-Out. Българският букмейкър се старае да привлече и казино играчите с огромно разнообразие от игри, а и освен това, предлага депозиране през Cashterminal и касите на EasyPay, а също така, теглене и депозит директно във физическите си казина.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари