Зенит категоричен фаворит за нова титла, но може ли да има изненада?!

Стефан Ралчев
Зенит (Санкт Петербург) е категоричен фаворит да спечели поредна шампионска титла в първенството по футбол на Русия. Поне това сочат мненията и прогнозите както на специалисти, така и на водещите сайтове за залози в цяла Европа.

Този уикенд (26-28 февруари) се подновиха битките по руските терени за пролетния дял от сезона на Премиер Лигата. След малко повече от двумесечна пауза (последните двубои се изиграха на 17 декември миналата година), отборите рестартираха шампионата в очакване на най-важната част от сезона.

Според букмейкъра MELbet Зенит е категоричен фаворит да стане шампион за четвърти пореден път в последните години. Ставката, която букмейкърът дава за тима от Санкт Петербург, е едва 1.26, което означава, че вярва в почти сигурната титла за отбора. Любопитното обаче е, че за разлика от други години Зенит не води толкова убедително пред преследвачите си. Дори напротив, „синьо-белите“ имат крехката преднина от едва 2 точки пред втория в класирането Динамо Москва и 7 точки пред третия ФК Сочи.

На практика водачеството на Зенит не е никак убедително, ако погледнем и представянето на отбора в последните мачове през есента. Зенит направи цели три равенства в последните си 5 мача, което напълно логично стопи преднината му и даде шанс на московския Динамо да го доближи максимално в подреждането. В последния есенен кръг на 12 декември се игра и дербито между двата лидера в класирането. Динамо Москва бе домакин, а срещата със Зенит завърши без победител – 1:1. Кръг преди това обаче Питерци не успяха да победят един от най-слабите отбори в елита – Ростов, като завършиха наравно 2:2.

Динамо Москва от своя страна допусна само едно реми в последните пет двубоя – във въпросния последен мач за миналата година срещу Зенит, като преди това наниза четири поредни успеха. Коефицентът за титла на Динамо Москва преди подновяването на сезона е 5.00, което никак не е за подценяване за онези от вас, които смятат, че московските динамовци са способни да изпреварят Зенит в крайното класиране. В исторически план Динамо Москва никога не е ставал шампион на Русия, а за последно триумфира с титлата през далечната 1976 година в СССР. През 1994 година Динамо записа най-доброто си класиране, откакто съществува Руската Премиер лига – второ място, след тогавашния хегемон и шампион Спартак Москва.

Стигаме и до най-любопитния момент в настоящия сезон в руския шампионат по футбол. Страхотното представяне на ФК Сочи, който е на трето място в таблицата, но с доста минимален аванс пред преследвачите ЦСКА Москва, Краснодар и Локомотив Москва. Въпреки това не може да се отрече почти перфектното представяне на тима от Сочи, който е воден от треньора Владимир Федотов.

Каквото и да се случи с отбора през пролетта, няма как представянето му наистина да не заслужи аплодисменти, след като клубът е буквално на 3-ата година от основаването си. ФК Сочи започна своето съществуване на 4 юли 2018 година. Световните букмейкъри поставят ФК Сочи на трето място като потенциален шампион на Русия, давайки коефициент за това 24.00. Дали може да се случи, само времето ще покаже, но поне към този момент е факт, че все още скромният като потенциал и успехи ФК Сочи е определян с по-големи шансове за титлата от големите преследващи го в класирането Краснодар и ЦСКА Москва. Двата тима се нареждат веднага след това с шансове 35/1 да спечелят титлата.

Именно към ЦСКА Москва са насочени повечето погледи през пролетта. Отборът е на 4-то място на 8 точки от лидера Зенит, но през есента като че ли допусна прекалено много грешки в представянето си. Една от последните беше нулево равенство срещу последния и почти сигурно изпадащ отбор на Химки, а преди този мач бе регистрирана сериозна катастрофа с 1:4 от Сочи. Този сезон в състава на ЦСКА не личат имената на популярни чужденци, а треньорът Алексей Березуцки залага предимно на местни футболисти. В последните мачове наставникът разчита на около 8-9 руски футболисти, като от чужденците титуляри поне към този момент са казахстанецът Зайнудтинов и нигерийският нападател Чидера Ежуке.

По време на зимната пауза под наем бяха привлечени турският офанзивен млад футболист Юсуф Язичи от френския Лил, колумбиецът Хорхе Караскал от Ривър Плейт и Хесус Медина от Ню Йорк Сити. Друго ново попълнение отново под наем е котдивоарецът Жан-Филип Гбамин от Евертън. Селекцията на московските „армейци“ никак не е за подценяване и ако пролетните мачове стартират добре, никак няма да е чудно, ако отборът се намеси в борбата дори за титлата. Вярно – изоставането е 8 точки, но коефициент 35.00 за титла на отбора изкушава за тези, които търсят по-различното развитие на руския шампионат по футбол. За последно ЦСКА Москва стана шампион през 2016 година, последваха два сезона със сребърните медали, а в последните три години отборът дори не успява да влезе в Топ 3 на крайното класиране.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P