Залози за шампион Евро 2020 – фаворити, коефициенти и на какво да заложим

Мартин Георгиев
Евро 2020 се забави с една година, което допълнително увеличава нивото на вълнение у футболните фенове не само в Европа, но и по цял свят. Шампионатът е перфектен момент за всички любители на спортните залози, тъй като букмейкърите предоставят интересни коефициенти, пазари и промоции за мачовете в турнира.

В тази статия ще разгледаме топ фаворитите за спечелване на Евро 2020, какви са коефициентите за тях и на кой тим си заслужава да заложим. Можете да видите всички статии, новини и прогнози свързани с Европейското първенство на нашата специализирана страница за Евро 2020 (2021). 

Кои са фаворитите

Във всички букмейкъри 6-те отбори с най-нисък коефициент са едни и същи – това са и безспорно топ фаворитите за спечелването на турнира, които имат реален шанс за спечелване на първенството.

Най-голям фаворит е Франция, чийто коефициент стига от най-ниско 5.50 в bet365 и Efbet до най-вискоко 6.00 в Bwin. „Петлите“ се неотлъчно следвани от Англия, които са с коефициент от 5.9 в Betwinner, 5.80 в Winbet и 6.00 в Bwin. Топ 6 се завършва от Белгия, Германия, Испания и Франция.

Ще разгледаме всеки един от тези отбори, както и къде е най-добрият коефициент за тях.

Франция – топ фаворитът на експертите и текущ хегемон

Няколко седмици преди началото и преди обявяването на съставите, Англия бе категоричният фаворит на всички буукита, но след като се оказа, че Карим Бензема ще води атаката на тима на Дидие Дешан, то нещата си дойдоха на мястото, според мнозина експерти.

Действащият Световен шампион и финалист на Евро 2016 със сигурност разполага с поне по 2-ма класни играчи на всеки един пост, а гръбнака от предните два шампионата все още е в състава – Гризман, Погба, Канте, Лорис в добавка са най-добрият млад играч на Световното през 2018 година Килиан Ембапе и топ реализаторът на Реал Мадрид Карим Бензема.

Дидие Дешан изненадва с някои решения в състава си, като повика играчи в слаба форма като Толисо, Сисоко, Лангле, Рабио и Лангле, но очевидно треньорът, вдигал световната титла като капитан и като селекционер, има ясна идея защо е викнал тези играчи – той разчита на добра атмосфера в съблекалнята и е готов да рискува, като не вика играчи в супер форма като Тео Ернандес, Упамекано, Камавинга и дори сменилият националната си принадлежност футболист на Ман Сити Аймерик Лапорт.

С всичко казано, виждате каква широчина има тимът на Франция. Ключовите играчи са в тима, а всички друго са „спомагателна“ сплав, чиято цел със сигурност е трети пореден финал на международен шампионат. Най-добрата ставка за титла на Франция е в bwin – 6.00, следван от Betwinner, където коефициентът е 5.70.

Англия – вечният фаворит на букмейкърите

Английският национален тим не е печелил титла от 1966 година, когато великият състав на Сър Боби Чарлтън и Боби Мур става световен шампион. Албионците са играли само веднъж полуфинал на Европейско първенство – на домакинския си шампионат през 1996 година. Казвайки всичко това е трудно да повярваме, че Англия е вторият топ фаворит на всички букмейкъри за спечелването на турнира.

Да, Гарет Саутгейт разполага с играчи от световна класа – Кейн, Фоудън, Райс и Маркъс Рашфорд, както и със стабилни защитници като Стоунс и Магуайър и много опции на бековете като Трент Алекзандър Арнолд, Кайл Уокър, Чилуел и Люк Шоу. Селекционерът обаче показва нерешителност, като повика цели 33 футболисти в разширения си състав, като към моментът на писане 90% от тимовете са финализирали състава си от 26 футболисти.

В английския тим има много класа, но и много неопитност. Ключовите играчи като Кейн и Магуайър не са печелили трофей в кариерата си, а на всичкото отгоре опитният Хендерсън, печелил Висшата лига и Шампионската лига с Ливърпул бе контузен до края на сезона и не се знае в каква форма ще е. Със сигурност обаче младежи като Фоудън, Белингам и потенциално Грийнууд са основната причина за мечтата на феновете на Англия за нещо повече в това първенство.

Английският състав обаче не е балансиран, като често Саутгейт залага на свои любимци, пренебрегвайки футболната форма на играчите. Именно затова очаквам и играчи като Стърлинг и Пикфорд да са твърди титуляри в състава, дори и да не са в същата форма и класа в сравнение с конкурентите си на тези позиции.

Въпреки всички тези въпросителни, то bwin дава изравнен с Франция коефициент от 6.00 за победа на Англия на Евро 2020. Същата е ставката и в bet365, а winbet дава 5.80 за титла на „трите лъва“.

Белгия – винаги в подножието, но никога на върха

 Съставът на Белгия е към края на своето „златно поколение“ – Азар, Де Брьойне, Мертенс, Фертонген и Алдервейрелд са над 30 години, а Лукаку е може би в пика на кариерата си. Тимът е номер 1 в ранглистата на ФИФА, но най-големият успех на тима е 3-тото място на Световното първенство през 2018 година. Всичко това би звучало като невероятен успех за повечето тимове, но „червените дяволи“ имат състав, който може би никога повече няма да се повтор и със сигурност имат играч в топ 5 в света почти на всяка позиция на терена.

Роберто Мартинес е треньор, за когото можем да кажем, че може би е изненада, че се задържа цели 5 години като селекционер на състав с толкова класа, но като че ли испанецът пасна на атакуващият футбол, който Белгия практикува, главно заради спецификите в отбора и липсата на качествени крайни защитници. Точно заради това играчи като Торган Азар, Караско и Шадли трябва да играят като халф-бекове, което може би е единствената слаба страна на „червените дяволи“.

Друг проблем са дългогодишните слухове за неразбирателство между звездите на тима, които понякога отиват към „жълтини“, но винаги трябва да знаем, че където има дим, има и огън. Тук е ролята на мениджъра да тушира напрежението и да успее да се справи с тези сериозни характери.

Белгия влиза на турнира като трети фаворит на букмейкърите, като ставките варират от около 6.80 в Winbet и Efbet до  7 в Betwinner, bet365 и bwin. Не е изключено най-накрая това златно поколение да успее да постигне върха в своята кариера.

Германия – всички играят и накрая печелят германците

В края на ерата „Льов“ Германия все още се задържа сред топ фаворитите за спечелването на турнира, въпреки че коефициентите са доста по-високи от тези на двата изявени фаворита Франция и Англия.

Маншафта е в криза и това няма да е преувеличение. Йоаким Льов се беше отказал от „старите кучета“ Хюмелс и Мюлер, но особено последния може би изигра най-добрите 2 сезона в своята кариера и заслужено се завръща в бундестима. Последната официална среща преди турнира бе загуба от Северна Македония като домакин, което повдига много въпросителни за защитата на тима.

Други двама от ключовите футболисти Тимо Вернер и Кай Хаверц не изиграха силни индивидуални сезони, като дори първият стана известен с понякога безумните си пропуски от чисти позиции. Освен това, в състава най-близкото до чист нападател или така наречената „9-ка“ можем да наречем само Кевин Фоланд, като другите футболисти или са флангови играчи или по-скоро атакуващи полузащитници.

В „групата на смъртта“ е много трудно да предвидим какво ще стане, но определено коефициенти за титла на Германия от рода на 8.00 в Betwinner, bet365 и bwin, стигащи чак до 8.50 в Efbet са примамващи. Никога не отписвайте маншафта.

Испания – падналия хегемон ще търси да поднесе изненада

Испания определено е далеч от своето „златно поколение“, което спечели 3 поредни международни титли, включително и две поредни Европейски първенства, което се случи за пръв път в историята на турнира.

В момента съставът на Луис Енрике обаче отстъпва по качество на другите си конкуренти, като дори капитанът Серхио Рамос, който играе на живот и смърт в такива турнири не е викнат. По-опитните играчи като Бускетс, Коке и Алба не са в най-добрата си форма, а повиквателни за футболисти като Адама Траоре, Роберт Санчес и Пабло Сарабия повдигат съмнения за широчината на състава и готовността на тима да постигне нещо повече от само достойно представяне.

Bwin дава най-високата ставка за титла на Германия – 9.00, като ставките в другите букмейкъри са около 8.70-8.80.

Португалия – действащият Европейски шампион е готов за нова изненада

 Странно е отбор, в който играят Кристиано Роналдо, Рубен Диаш, Бернардо Силва и Бруно Фернандеш да е едва 6-ти фаворит на букмейкърите на турнира. Може би това се поражда от фактът, че ключовите играчи на тима изиграха много тежки сезони и дублиране на европейската титла е рядкост – само Испания го е правила.

Преди 5 години момчетата на Фернандо Сантош шокираха всички, побеждавайки суперфаворита Франция на финала след продължения, въпреки че излязоха от групата си само с 3 точки. Тогава съставът на тима не бе толкова добър и с толкова опции в нападение, колкото сега.

Изобщо не изключвам втора поредна титла за Португалия, защото коефициентите са великолепни – 9.20 в Betwinner и 9 в останалите букмейкъри.

На кого да заложа за шампион на Евро 2020

Изключително трудно е да предположим кой ще спечели титлата, защото въпреки мега фаворизирането на Франция и Англия, то е напълно възможно и вероятно някой от другите 4 тима в топ 6 да спечели.

Ако искате да заложите на „сигурното“, то според мен очевидният избор е Франция, който очевидно притежава много класни и опитни играчи, селекционер, който е печелил титли като играч и като треньор. Плюс това не е за пренебрегване и факторът „Бензема“, който ще се впише много добре в нападателно трио с Ембапе и Гризман.

Ако искате да „рискувате“, то няма да сбъркате с коефициенти около 9.00 за Португалия. „Мореплавателите“ все пак още имат Кристиано Роналдо, който ще иска да се представи добре след кошмарния сезон в Ювентус. Освен това Рубен Диаш е може би най-добрият централен защитник в момента в света, а Бруно Фернандеш собственоръчно преобразува Манчестър Юнайтед от идването си тима.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P