Ясен Даскалов след турнето в Турция: Няма разлика между нас и грандовете! Единствено съперниците имаха повече самочувствие…

Стефан Ралчев
Динамичен, бърз и атрактивен футбол – това е истината

Ясен Даскалов е старши треньор на U15 в Академията на Септември (София). Отборът е лидер в първенството в България с внушителна голова разлика 81:6. Даскалов говори пред официалния сайт на Септември София след турнето в Турция и приятелските мачове срещу Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай. В първия ден Септември U15 загуби от Бешикташ с 1:2, след това разби Фенербахче с 3:0, а в третата си проверка загуби от Галатасарай с 1:2.

-Господин Даславо, престижни контроли срещу турските грандове и то на тяхна земя. Каква е оценката ти за представянето на нашия отбор?
-Много съм доволен от това, което се случи. Момчетата имат нужда от такива мачове, да премерят сили срещу стойностни противници и да можем да видим къде сме в развитието си. Видяхме отлична организация от страна на домакините, хубави бази, със сигурност в тези тимове селекцията е на страхотно ниво. Когато говоря за базите, бил съм в Еспаньол и Барселона, бях две седмици в Хартс при Ангел Червенков, бил съм на базата на руския Краснодар, която мога да сравня с космически кораб – нещо уникално наистина, но в Турция нещата също са на изключително високо ниво!

-Можеш ли да направиш сравнение между нашите юноши и момчетата от турските водещи клубове?
-Изключително сме близо на този етап до тези клубове. Казвам на този етап, защото знаете – от години повтаряме едно и също, че в един момент настъпва една пропаст между юношеския и мъжкия футбол, която ние не можем да преодолеем. Но на този етап сме много близо, ние по нищо не отстъпваме на грандовете, дори напротив – в някои неща ги превъзхождаме. Може би единственото, с което те ни превъзхождат, е по-голямото самочувствие, което имат. И може би е нормално, а това при децата и юношите доста често накланя везните в твоя полза.

-Как се побеждава Фенербахче и то с 3:0?!
-Мачът тръгна добре за нас и още до 10-ата минута водехме с 2:0. Съперникът трудно изнасяше топката, просто нямаше решение. Знаете ли обаче какво ми направи добро впечатление – те не се отказаха да опитват, независимо от резултата. До последно опитваха и играеха така, както им беше казано. Ето това е голямата разлика. Ако преследваш на всяка цена резултат, ще се затвориш в защита, ще изритваш топката безцелно само и само да постигнеш резултата. Но това не учи и не възпитава как да играеш…

-На следващия ден играхте срещу Галатасарай, който вече бе загубил от отбора на Петър Василев с 0:4?
-И отборът на Галатасарай изглеждаше по съвсем различен начин. Мотивирани, отдадени – все едно играят дерби срещу Бешикташ или Фенербахче. Имаха респект от нас! Всъщност, това, което най-много ме зарадва, е, че всеки отбор подходи срещу нас с изключително голямо уважение и респект.

-Възможно ли е тези резултати да главозамаят момчетата с оглед първото място в първенството в България и победа с 6:1 срещу Левски на „Герена“?
-Нормално е по начина, по който играем и резултатите, които имаме, всеки си мисли, че ще гоним първо място. Знаете ли, аз в нито един мач не съм излязъл на разбора и не съм им казал – момчета, ние на всяка цена трябва да победим. Да, ние знаем, че преследваме победата, но за мен най-важното е отборът да играе футбол по европейски стандарти. Да могат да изнасят топката, да пресират, да подават, а не само да я ритат.

-Може би тук е и вашата роля как ще анализирате това представяне в съблекалнята с футболистите, за да ги държите здраво стъпили на земята, защото всяка победа или добро представяне срещу силни съперници, дава самочувствие, но може и да изиграе лоша шега?
-Истината е, че тези момчета са доста по-различни от масовостта! И го казвам категорично. След допуснатите загуби в Турция, макар и минимални и макар дошли след добра игра, в съблекалнята все едно бяхме загубили финал, а не контрола! Със сигурност мога да им кажа – браво, момчета, играхме добре и загубихме от силен отбор. Но правя ли им добра услуга по този начин?! Когато има грешки, е редно да ги отбелязваме, а когато играят добре и заслужават поздравления – ще ги получат!

-А сега обратно към мачовете от българското първенство?
-Да, сезонът ще бъде подновен и продължаваме нашата ежедневна работа. Аз съм радостен, че момчетата се докоснаха и премериха сили с изключително силни противници. Един от играчите ми каза – тренер, предпочитам да играя такива мачове, защото съперникът те оставя да играеш, а не те рита или не се затваря с десет души в своята половина. Има динамика, футболът е адски бърз, нямаш минута да си поемеш въздух. Само така ще израснат и нещата ще се подобрят.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P