Олимпийската вицешампионка Вяра Ваташка пред БР: Заслужени шампионки! Изключително неспортсменство от страна на Русия

Стефан Ралчев
Вяра Ваташка е олимпийска вицешампионка от Атланта 1996 година с ансамбъла по художествена гимнастика. На практика още в дебюта на ансамблите в програмата на Олимпийските игри българките печелят сребърни медали с цената на златото (историята за отнетата им титла е дълбоко позната). В последните 4 години Вяра Ваташка бе треньор на ансамбъл девойки на България, с който спечели 3 сребърни медала от Европейското първенство във Варна през месец юни.

вяра ваташка2

Ето какво каза Вяра Ваташка пред екипа на БР Медия:

-Вяра, всички искахме този златен исторически медал за България в художествената гимнастика. Имахме ли наистина вяра, че чудото може да се случи?
-Аз много вярвах за този ансамбъл, защото имах преки наблюдения във времето, в което бяхме заедно в залата – всеки ден и по цял ден. Дори след като не спечелиха, а напълно заслужаваха абсолютната световна титла през 2019 година, много ми се искаше и си казвах – да имат една такава титла, един златен медал, но да е от Олимпийските игри. И се случи. Много сме горди, щастливи и удовлетворени, че най-накрая България има своите златни олимпийски шампионки в художествената гимнастика.

Прочетете нашето Bet365 Ревю за всички възможности относно бонуси, функционалности и високи коефициенти

-Присъединяваш ли се към мнението и оценката, че несъмнено българският ансамбъл е най-добрият в последните няколко години в света?
-Нашият отбор е с класи над съперничките си. И това го показа и в Япония. Всички виждаха, че в последните години ние доминирахме над всички останали. Аз дори не мисля, че на Олимпийските игри можем да наречем равностойни останалите отбори на нашия, тъй като българският ансамбъл наистина е много висока класа и спечели абсолютно заслужено титлата. Олимпийският връх е най-високият в спорта и е мечта за всеки отбор. Те сбъднаха своята мечта.

-Ти беше в залата всеки ден с този отбор. Какво впечатление ти правеше в работата и поведението им? Те вярваха ли си, какво споделяха, как се стигна до този успех?
-Много е важно да си вярваш и много да искаш нещо. Истината е, че момичетата много работиха, много искаха това отличие и много тихо, без много контестации, напълно заслужено станаха олимпийски шампионки. Без много фойереврки и гръмки изказвания – но с дела, защото делата са важни… Колкото и клиширано да звучи, няма невъзнаграден труд. Колко години ни взимаха титлата или златните медали в различни състезания?! Но ето, че този път истината и справедливостта възтържествува.

-Когато говориш за отнета титла, извършената срещу вас несправедливост на Олимпийските игри в Атланта 1996 година още е в спомените ни. Как се почувствахте тогава – вместо да станете заслужено олимпийски шампионки, взехте сребърните медали?
-Испанките ни изпревариха с 0.067 точки (б.р. – 67 хилядни. Ансамбълът на Испания става шампион с оценка 38.933, а България остава с оценка 38.866). Да – бяхме разочаровани, но и горди, че завоювахме сребърните медали. Тогава ансамблите за първи път бяха включени в програмата на Олимпийските игри.

-Повече бяхте разочаровани, че не станахте олимпийски шампионки, или повече радостни, че сте сребърни медалистки?
-Спомням си, че плакахме на стълбичката по време на награждаването, но приехме постижението с радост и гордост. Все пак в дебюта на ансамблите станахме олимпийски вицешампионки.

-Да, но изглежда Русия не може да е на второ място…
-Много неспортсменско от тяхна страна. Да реагират по такъв начин. Видяхте какво се случи в събота, когато Линой Ашрам стана шампионка в индивидуалното – отиде да поздрави Дина Аверина. Тя дори не си вдигна главата. Ние винаги сме уважавали съперничките си.

-Да се върнем на нашите олимпийски шампионки. Весела Димитрова направи революция в художествената гимнастика.
-Весела е изключителен творец, много респектиращ треньор и страшно отдадена на работата си. Много й се възхищавам и се опитвах да взимам каквото мога от нея, докато бяхме заедно в залата. Тя заедно с целия треньорски щаб наистина заслужават този успех. Както Илиана Раева и цялата федерация по художествена гимнастика за това, което правят в последните години. България стъпи на мястото, на което заслужаваше.

вяра ваташка

(Ансамбълът на България  през 1996 година)

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P