Валентин Станчев пред БР: Пропадането на българския футбол не е заради чужденците! Разрушиха спортните школи и училища

Стефан Ралчев
Валентин Станчев е един от най-добрите нападатели в българския футбол през 90-те, та дори и в началото на новия век. Юноша е на Ботев Враца, но след това играе в Черноморец, Спартак Варна, Шанхай Шенхуа, ЦСКА, Заксен (Германия), връща се в Спартак Варна и завършва кариерата си в Черно море. Осма година е основният двигател в детско-юношеската школа на Лудогорец.

valentin-stanchev

Валентин Станчев говори пред Букмейкър Рейтинги по една от актуалните теми – дали трябва да има ограничение на чужденците в българския футбол, както и защо детско-юношеските школи не произвеждат таланти.

-Господин Станчев, темата с чужденците отново е на дневен ред. Трябва ли да има ограничение?
-Моето категорично мнение е, че няма как да има силни отбори без качествени чужденци. Не подценяавм и не обиждам българските футболисти. Със сигурност има много качествени български играчи, които имат място в отборите си, но за мен категорично спадът на нивото на футбола ни не е заради присъствието на чужденци, а заради това, че дълги години се разваляха спортните интернати и училища.

-Вие сте от Враца, имахте ли спортна паралелка или училище, когато бяхте в юношеския футбол?
-Още по мое време, защото аз бях от последното поколение, което хвана онова време, имаше спортно училище и паралелки, като това важеше и за почти всички по-големи градове. Затова имаше и силен юношески футбол. Затова и треньорите имаха избор – независимо дали става въпрос за клубни отбори или когато дойде време да се събират юношески, младежки и представителни национални отбори.

-Как се развива школата на Лудогорец?
-Работейки в школата на Лудогорец почти 10 години, като реално сериозната и истинска работа е в последните 5 години, когато бяха изградени двете бази, резултатите не закъсняха. В момента има над 20 футболисти, които са продукт на нашата школа и са в други отбори – има играчи във Втора лига, които са наши момчета, целият наш втори отбор е съставен само от наши юноши. И според всички специалисти вторият тим на Лудогорец играе най-добрия футбол във Втора лига. Ние в Лудогорец имаме щастието да ни е осигурено всичко необходимо за добрата и качествена работа – материална база с пособия и най-модерните технологии, възможност треньорте да ходят на обучения и семинари, за да се развиват. Използвахме опита в младежката Шампионска лига, като се срещахме с топ отборите – Реал Мадрид, Базел, Ливърпул, ПСЖ. Не само играхме с тях, но по линия на УЕФА се срещаш с тези клубове, имаш възможност да вземеш нещо от тях като идея за развитие. В крайна сметка резултатите идват, когато има отлични условия като база и добри специалисти. Не случайно в първия отбор имаме трима от школата – Доминик Янков, Димитър Митков и Димитър Илиев.

-Защо всички винаги гледат към чужденците на Лудогорец?
-Споменах ви трите момчета, които вече са част от първия отбор. ЦСКА и Левски през годините са ни били най-големите критици, но в момента истината е, че Лудогорец има и повече собствени юноши, и повече българи в първия отбор. Да не говорим за останалите – над 20 са в други отбори в Първа лига, над 20 са във втория отбор във Втора лига. Няма ден, в който колеги от другите клубове да не звънят, за да искат някое момче от втория ни отбор.

След като направите регистрация в bwin, може да заложите на коефициент 1.03 за титла на Лудогорец

-Пак ви връщам към ограничението на чужденците. Има и друг момент, това може да се окаже изкуствено освобождаване на пътя на българските футболисти, но те готови ли са за това?
-Точно така. Моето мнение е, че трябва младите сами да си извоюват мястото в професионалния футбол. Няма треньор, който да не пусне млад българин в отбора на мястото на чужненец. В това съм абсолютно убеден. Сега обаче защо да се отказваме от качествените чужденци, когато нямаме и достатъчно готови българи? И друго – защо в отборите, които не се борят за нищо, идват супер средняци от чужбина? Аз съм в пълно недоумение как може в някои отбори да има чужденци, които очевадно са далеч от класата, на който и да е български футболист. Чак толкова треньорите и ръководителите да са невежи – не ми се вярва. По-скоро отива към другата посока. Дано не е така. За мен рецептата поне на този етап е качествени чужденци и юноши.

-Да, но не всеки клуб има финансовия ресурс на Лудогорец, за да привлича качествени чужденци?
-Тогава вместо седем взимаш двама добри от чужбина и влагаш пари в школата си, създаваш юноши и ги налагаш. Не може да си сериозен клуб и да чакаш родителите да си плащат таксите на детето, лагерите, екипировката, а ти да казваш, че си професионален футболен клуб. Ти като клуб какво си направил тогава за този футболист, ако не му осигуриш условия за работа. И тук идва друг огромен проблем. Родителите си мислят, че като са платили екипировката и таксата – трбява да ръководят треньора какво да прави. И вече става омагьосан кръг.

-Защо ръководителите не инвестират в школите и нямат търпение да чакат?
-Защото повечето треньори или ръководители изискват резултатите от днес за утре, резултат на всяка цена. В българския футбол през годините имаше много случайно попаднали ръководители. Преди много години ходихме на обучение във Франция, Швейцария и Германия. Концепцията на хората там им беше една и съща – развитие и усъвършенстване на младия талант. Концепция, която се спуска от футболния им съюз и е държавна политика.

-Тук кога за последно прочетохте концепция от БФС за развитие на младите таланти?
-Да ви кажа дори и да има такава, 90% от клубовете ще я заобикалят или няма да я спазват. Развитието на подрастващите трябва да е държавна политика.

-В Сърбия защо могат, а ние – не?
-Говорили сме и с хората от Цървена Звезда, и с тези от Партизан. В Сърбия някак си успяха да запазят любовта на децата към спорта. Те ни казват, че всяко дете се събужда и едва ли не иска да стане футболист, волейболист, баскетболист. Държавна политика, политика в училищата, а не тук салоните да са празни, а часовете по физкултура да се превръщат в пушални.

-Мениджърите развалиха ли футбола, защото воденето на недоказани чужденци навява на мениджърски интерес?
-Аз никога не съм имал мениджър навремето. Един агент може да бъде полезен, но и много реден, може да обърка и развали много неща. В желанието си само и само да докара някой фуболист, може да направи много бели. И пак се връщам на отборите, които не играят за нищо – там защо са им чужденци, не виждам никакъв смисъл…

-Защо ЦСКА и Левски отстъпиха като развитие, резултати – въобще във всички посоки в последните десетина години?
-Защото в годините се лутаха в грешни управленски решения. Според мен имаха неадекватни ръководители, позволяваха на случайно попаднали чужденци да работят, нямаха програма за работа, а действаха от ден за ден, от година за година, лежаха на стари лаври, но в живота и спорта миналото е хубаво, но задна скорост няма. Тези клубове привличаха по 20 чужденци на година и знаете какви са последствията от тях, след като си тръгнат.

-Как ще коментирате назначението на Ясен Петров за национален селекционер?
-Моето мнение е, че това е изключително добър избор. Пожелавам му искрено успех. Обнадежден съм и съм сигурен, че с помощта на футболистите и дори на вас журналистите, защото е важно да се създаде малко повечко позитивизъм, нещата могат да се оправят.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P