до 200 лв начален

бонус спорт

Вземи бонус

УЕФА се допитва до футболни легенди по важни въпроси за развитието на играта

Стефан Ралчев
Една от темите е играта с ръка в наказателното поле

Сериозна група от футболни легенди ще бъде призована в понеделник на съвещание в УЕФА да „защити играта футбол“, като предостави експертни мнения по важни моменти от развитието на този спорт, в това число въвеждането и намесата на системата за видеоповторения (ВАР), както и тълкуването на игра с ръка в наказателното поле“.

В Букмейкър Рейтинги може да четете нашите футболни прогнози от специалисти

Групата ще има статута на Борд и обединява само много известни треньори, бивши и настоящи футболисти в Европа и света.

Светила в треньорската професия като Жозе Моуриньо, Фабио Капело, Зинедин Зидан, Гарет Саутгейт и Карло Анчелоти ще се присъединят към 24-те члена на Изпълкома на УЕФА. Също така в групата са бивши и настоящи футболисти като Паоло Малдини, Луиш Фиго, Гарет Бейл, Рио Фърдинанд, Михаел Лаудруп, Филип Лам и Роби Кийн. Единственият, който не е роден в Европа, но е поканен на въпросната кръгла маса е аржентинецът Хавиер Санети – вицепрезидент на Интер (Милано).

Освен Санети, от по-старото поколение са извикани да говорят и съотборниците в националния отбор на Германия Руди Фьолер и Юрген Клинсман, Роналд Куман (селекционер на Нидерландия), Рафаел Бенитес, французите Патрик Виейра и Ерик Абидал. Бордът, в който прави впечатление, че са включени само мъже, ще проведе заседанието си в Европейския дом на футбола в понеделник.

От УЕФА се надяват, че групата ще „даде институционален, но независим глас на опит и експертиза по фундаментални теми, свързани с футбола“.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин каза: „УЕФА се радва да види, че тези, които са оформили историята на играта със своите таланти и философия в продължение на десетилетия, са отново събрани около нашата обща цел – да защитим футболната игра и нейните основни ценности. Винаги казвай: „футболът на първо място!“. Това е нашето мото! Казах го на конгреса и го прилагам“.

Инициативата идва лично от словенския президент на Европейската асоциация, който иска да се пребори за тотална яснота на правилата за игра с ръка, като наскоро описа правилото като „наистина неясно“. „Аз мисля, че това с играта с ръка вече никой не го разбира. Така че тук наистина се нуждаем от разговор, намиране на решения и изясняване на някои въпроси. Ако има мълчание, въпросите ще ги задавам аз“, допълва Чеферин. 

Освен този въпрос, очевидно дразнещ президента на централата в Нион, в четвъртък беше потвърдено, че в дневния ред на срещата влиза и използването на системата за видеопомощ на съдиите (ВАР). Другите точки са поведението на играчите и медицински проблеми. УЕФА каза, че техният технически директор и шеф на футболното развитие Звонимир Бобан ще председателства срещата в понеделник, въпреки че той не е член на новия борд.

https://twitter.com/SkyAnton/status/1649333162982481921?s=20

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P