Треньорът на Струмска слава затъкна нож в пояса на грандиозно събитие

Стефан Ралчев
Наставникът част от празненствата по случай Гергьовден

Владимир Димитров Гергьовден

Ние, радомирци, знаем как да работим. От векове Радомирската котловина се е славела с добри занаятчийски продукти, а местните хора били предимно земеделци и животновъди, но редом с тях е вървял и занаятът.

Ние, радомирци, знаем и как да пазим българските традиции, останали от векове, пише официалният сайт на Струмска слава. Уважаваме българското, за да покажем и предадем на следващото поколение това, което са завещали дедите ни.

На 6 май Радомир показа, че всички заедно можем много. Да превърнем града ни в голямо празнично семейство и да бъдем заедно около трапезата.

В Деня на храбростта и празник на българската армия, ден, в който по народните поверия свети Георги обхожда нивите с посевите и ги благославя, Радомир отбеляза с голям празник Гергьовден, който тази година съвпадна с втория ден на Великден.

Събитието „Заедно на Гергьовден“ се превърна в изключителен празник за всички радомирци и гости на града.

Стотици гости изпълниха зелените пространства на парка, а специални Алея на занаятите, Алея на производителите и Арт зона показаха богатството на българския бит и култура по нашите земи. За първи път бе представен и Музей на открито, а експозицията бе старателно подредена от Общински исторически музей – Радомир.

Сред най-дейните организатори бе и старши треньорът на Струмска слава (Радомир) Владимир Димитров, който показа, че освен футболните умения, притежава чудни способности, помагайки за цялостната организация на събитието.

„Радвам се, че бяхме всички заедно. Благодаря на кмета Кирил Стоев и на всички в Общината, както и всички в Радомир, които се включиха в организирането на празника. Благодаря на всички радомирци и тези, които гостуваха в града ни на празника. Моето най-голямо удоволствие бе, когато видях всички усмихнати хора да бъдат на това прекрасно събитие“, сподели Владимир Димитров.

Три агнета се пекоха от ранни зори, традиционен за българската трапеза на Гергьовден курбан за здраве, предоставен от община Радомир, се раздаваше на гостите на празника. Гостите на празника имаха възможност да опитат овчи кашкавал, мляко и натурални пчелни продукти.

В специално изградени фото зони, специално създадената кошара с овце и техният пазач – българско овчарско куче, любителите на фотографиите можеше да се пренесат и отразят традиционния бит и култура, неизменна част от празника.

Разбира се, какъв празник би бил, ако няма фолклорна програма. Дълги хора се извиха в Радомир и изпълниха със смисъл тазгодишното послание на празника – „Заедно на Гергьовден“.

 

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P