до 200 лв начален

бонус спорт

Вземи бонус

Треньорът на щангистите пак уволнен, легендата Пламен Аспарухов го сменя

Стефан Ралчев
През януари Иван Иванов за първи път бе освободен от Неделчо Колев

Иван Иванов няма да води националния отбор по вдигане на тежести! След примирието в щангите, за треньор отново е избран Пламен Аспарухов. Решението е взето съвместно между Ариф Маджид и Неделчо Колев в качеството им съответно на президент и вицепрезидент на федерацията. Това разкри пред bTV Колев, който е и почетен ръководител на централата.

Футболни прогнози за днес ще намерите в Букмейкър Рейтинги

Така Иванов е освободен от поста за втори път от началото на годината. През януари, след 12 години като треньор на България, той беше уволнен от президента Колев, а с него бяха отстранени и всичките му помощници. Вместо тях бяха вписани Аспарухов заедно с Кристияна Колева и Лъчезар Кишкилов.

Тогава част от щангистите, извели България до отборната титла на европейското първенство в Тирана през 2022-а, обявиха, че ако решението е окончателно, ще бойкотират предстоящите лагери.

В края на януари Управителният съвет на федерацията остави Иванов начело с 4:1 гласа.

Призивите за оставка на Колев се засилиха в началото на февруари, след като повечето национали проведоха лагер в Русе. Той бе финансиран изцяло от президента на местния тежкоатлетически клуб – доц. д-р Кирил Панайотов, тъй като федерацията нямаше възможност да го организира и заплати заради дългове към три бази за миналата година.

Домакините от Русе изразиха готовност да приютят националите до април, преди началото еврошампионата в Ереван (Армения).

Сагата продължи с преврат в началото на този месец, когато 17 лицензирани клуба регистрираха „Нова българска федерация по вдигане на тежести“, а още 5 изявиха готовност да се включат. Сдружението, с президент доц- д-р Кирил Панайотов, бе вписано в Търговския регистър и се готвеше да кандидатства за лиценза, в опит да свали Колев от власт.

В управителния съвет на „Нова българска федерация“ са олимпийският шампион Асен Златев, вече бившият наставник на националния ни отбор Иван Иванов – също златен олимпийски медалист, европейският и световен шампион Антон Коджабашев и известният треньор Живко Архонтев.

Вчера обаче стана ясно, че Неделчо Колев си е стигнал ръцете с Ариф Маджид на среща при министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

Маджид бе избран да оглави федерацията на Общо събрание на 28 май 2021 г. Той така и не встъпи в длъжност заради оспорване в съда. То беше от страна на сина на Неделчо Колев – Милан.

Последният е изтеглил своя иск и Маджид очаква да бъде вписан скоро като президент на федерацията. Колев увери Лечева, че ще предаде на своя наследник оперативната работа, така че да няма забавяне в подготовката на националите. Те ще се съберат на базата в „Дианабад“ в най-кратки срокове преди европейското първенство (15-23 април).

Относно непредадения на ММС финансов отчет за 2022 г., заради който са забавени заплатите на щангистите, Колев заяви пред bTV, че отговорникът – генералният секретар Димитър Димитров, ще бъде уволнен. Междувременно Колев, с лични средства, е назначил външна фирма, която да извърши въпросния отчет, за да може да се стигне до плащане на парите от страна на ММС към федерацията, въз основа на това, че изразходените за миналата година средства са оправдани.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P