Треньорът на Саудитска Арабия шокира света, но… не за първи път

Стефан Ралчев
Специалистът е печелил два пъти Купата на Африка с два различни отбора

Саудитска Арабия поднесе огромната бомба на световното първенство, след като победи един от считаните за фаворити дори за титлата – Аржентина, с 2:1 на старта на груповата фаза.

Селекционер на Саудитска Арабия е Ерве Ренар. Име, което със сигурност ще  бъде актуално поне до следващия мач на саудитите, но ще остане и в историята с тази победа.

Четете в Букмейкър Рейтинги всички футболни прогнози

Но не само с този успех. Ренар може да се похвали и със спечелването на Купата на африканските нации – при това два пъти. И то с два различни отбора.

През 2012 година той извежда Замбия до първия и засега единствен трофей от надпреварата на Черния континент, побеждавайки на дузпи Кот д’Ивоар.

3 години по-късно печели Купата на африканските нации и с отбора на Кот д’Ивоар. Отново неговият тим надделява след изпълнение на 11-метрови наказателни удари – този път финалист е Гана.

Ерве Ренар е роден през 1968 година и не прави особено блестяща кариера като футболист. Играе за Кан (1983-1990), Стад де Валарис и Драгинян. И като треньор кариерата му е доста невзрачна поне в първите години – начело на Кембридж Юнайтед, Нам Дин и т.н., докато е назначен за селекционер на Гамбия през 2008 година. Две години след това поема Ангола, през 2011 година става треньор на Замбия, един сезон изкарва в Сошо, следва една година начело на Кот д`Ивоар, през 2015 година е начело на Лил, следват три години начело на Мароко (2016-2019) и от 2019 година е треньор на Саудитска Арабия.

Единствените му успехи въобще в кариерата са като треньор и са двете споменати Купи на Африка.  Но сега вече на сметката си има и победа над Аржентина и Лионел Меси на световни финали.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P