Треньор на Септември (София) след фурора в Турция: Искам момчетата да имат увереност и да знаят, че всичко е постижимо!

Стефан Ралчев
Те летяха по терена, бяха неузнаваеми от прилив на енергия

Септември 16

Петър Василев е старши треньор на U16 в Академията на Септември (София). Отборът бе на турне в Турция (заедно с U15) и игра приятелски мачове срещу Галатасарай, Фенербахче и Пашабахче. В първия ден Септември U16 разби Галатасарай с 4:0, след това надделя и над „фенерите“ с 1:0, а също с 1:0 победи и Пашабахче. Ето какво каза Петър Василев пред официалния сайт на Септември (София):

-Господин Василев, доволни ли сте от контролите в Турция?
-Изключително сме доволни, изправихме се срещу грандовете на Турция и се представихме повече от добре. Заминахме с леко чувство… не на притеснение, но все пак не знаехме какво да очакваме и как ще се представим. Но ето, че нещата се получиха повече от добре.

-Летящ старт срещу Галатасарай с 4:0?!
-Преди първия мач имаше леко напрежение, но това, което ме изненада, е, че това напрежение, се превърна в невероятна енергия. Момчетата летяха по терена, така не съм виждал на мач. След това ми казаха, че са имали уникален адреналин – да се борят за всяка топка, да се представят добре. Бяха неузнаваеми. Според мен домакините малко ни и подцениха, но това е нещо, на което те трябва да обърнат внимание.

-Как протече двубоят?
-Още до 8-ата минута резултатът стана 2:0 за нас, като головете дойдоха след добре изградени атаки. Особено при първото попадение – може би имаше двайсетина паса преди да реализираме.

-Очаквахте ли подобно представяне не само в този мач, а във всички контроли?
-Със сигурност не го очаквах, тъй като все пак говорим за трите водещи клуба в Турция. Освен това знаете те как правят селекцията и от колко милиона избират деца, и ние какъв избор имаме чисто демографски. Може би леко се притеснявах какви резултати ще се получат, защото в предишни години също е имало подобни контроли и се е стигало до по-неприятни резултати. За мен не е проблем дали ще загубим, проблемът е децата да не се обезкуражат. Искам и се старая да ги науча, че трябва да имат увереност за победа, да вярват в себе си. Искам да знаят, че ако си вярват, ще успеят!

-На думи е лесно, но затова трябва и работа?
-Разбира се. Всичко е много работа и постоянство. Те растат от такива мачове. След като се прибраха, момчетата няколко дни не спират да коментират мачовете – да си припомнят кой съперник как е отиграл дадена ситуация, но и да се радват, че сме ги победили. За мен това са изключително полезни мачове, защото влияят върху психиката и им дава допълнителна увереност. Аз непрекъснато им казвам, че трябва да променим този наш манталитет. Българите страдаме от това – все се подценяваме, все излизаме като обречени. А не трябва да е така! Отиваме да покажем не просто, че сме спаринг партньор, а че сме по-добри от тях и ще ги победим. И когато момчетата видят, че това не са само думи, които ги говорим, а се превръщат в реални резултати – те вече вярват на мен, вярват и на самите себе си. И знаят, че всичко е постижимо!

-Как ще се върнете в нашата реалност?
-Това е важен момент – как ще превключим към мачовете от българското първенство след еуфорията, която се създава в отбора. Как да канализираме тази емоционалност в полезна енергия, много отговорност и работа, за да продължим да надграждаме. Нямам притеснения, че момчетата ще се справят.

-Игрово на какво ниво са спрямо водещите турски отбори?
-Мачовете бяха бързи и динамични, нямаше излишни нарушения, не се накъсваше играта. Може би и затова ни се получи и нашата игра. Не искам да звуча, обвинявайки или съдейки някого, но в България рядко се играе по този начин – тук футболът е повече силов, на изритани топки и ако си физически по-силен, имаш предимство. Ние обаче търсим да играем комбинативен футбол, а не да изритаме топката, да спечелим единоборството и да вкараме гол. Така печелиш мач, може да станеш и шампион, но крайната цел не е това. А да научим футболистите да играят правилно.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P