Светослав Дяков пред БР: За издънката на Меси и Аржентина, парите и футбола в Катар, зимното Световно и новото съдийство

Стефан Ралчев
Светослав Дяков се превърна в легенда за Лудогорец (Разград), с който стана 10-кратен шампион на България, вдигна още 2 купи и 4 суперкупи на страната. Полузащитникът бе част от отбора, който игра два пъти в групите на Шампионската лига, 1/8-финал в Лига Европа. Дяков бе капитан и на националния отбор на България, с който записа 36 двубоя. Преди да играе за Лудогорец, Светослав Дяков стартира кариерата от родния си Пирин Благоевград, след това премина и през Локомотив София.

Ето какво каза Светослав Дяков пред екипа на Букмейкър Рейтинги по повод Световното първенство в Катар:

-Светльо, на кого стискаш палци на Световното, когато знаем, че Италия е един от отборите, който харесваш, но за жалост адзурите в момента не са в Катар?
-Най-много симпатизирам на Италия, но с годините това чувство поизбледня. Харесвам хубавия футбол и честно казано не съм пропуснал нито една минута от началото на световното първенство.

Палмс Бет онлайн предлага супер атрактивни бонуси по време на Световното

-Откъде този ентусиазъм, не се ли пренасити от футбол?
-О, напротив, искам да видя как се представят всички отбори, дори такива като Коста Рика например. Видяхте какво направиха Саудитска Арабия. Страхотно впечатление ми направиха колко високо играха, колко изнесена беше защитата им. Да, може би имаха късмет, но за да победиш Аржентина се изисква не само късмет, трябва да притежаваш и качества…

-Сам отвори темата за първата голяма изненада на Световното до момента – загубата на Аржентина. Какво се случи в този двубой?
-Първият мач не означава нищо фатално, но със сигурност аржентинците са го подценили. Истината обаче е, че Саудитска Арабия игра много мъжки и борбено. Първото полувреме бяха плахи, но второто показаха интересни неща. И Аржентина в крайна сметка си изпати. За мен много смело решение на треньора на Саудитска Арабия, който така подреди отбора, че принуди Аржентина да търсят подавания зад гърба на противника, а знаем, че не това е силата на гаучосите. Те искат да диктуват темпото, да си подават топката на крак. Ясно е, че играчите на Саудитска Арабия технически не са на нивото на Аржентина, но се справиха отлично. Не можеш да победиш случайно отбор от ранга на аржентинския, това не можем да го отдадем само на късмет. Плюс това, за разлика от домакина Катар, Саудитска Арабия демонстрира желание, агресия и наистина игра добре.

-Лионел Меси не успя и това отприщи вълна от коментари срещу него. Със сигурност не са първите, няма да са и последните, но мнозина побързаха да го отпишат за пореден път…
-За мен Меси безспорно е най-великият футболист, който аз съм гледал. Не съм гледал Марадона или предишните велики футболисти, но това, че Меси е изиграл един слаб мач не означава, че е слаб футболист! Той не може да играе сам срещу всеки противник. В началото, когато заговорихме кой отбор подкрепям, бих се радвал Аржентина да стане световен шампион, защото смятам, че един от най-великите футболисти, какъвто е Меси, заслужава да има световна титла в кариерата си.

-Част от коментарите може би в подкрепа на Меси са, че през годините Аржентина така и не намери солиден селекционер, който да извлече максимума от звездите в отбора. Какво смяташ в тази насока?
-Последното нещо, което бих направил, е да коментирам селексционера на Аржентина – нямам нужния опит да направя това. Смятам обаче, че не в треньора им е проблемът. Вижте, винаги ще дойде момент да загубиш, преди мача Аржентина нямаше загуба в 36 поредни двубоя. Случи им се и паднаха точно в този двубой. Въпреки поражението не отписвайте Аржентина – един такъв мач може да подейства доста мотивиращо от тук нататък.

-Веднага се сетих за примера с националния отбор на България, който стартира с 0:3 от Нигерия през 1994 година и медиите дори призоваха да се прибират от Америка…
-Да, това е един от многото примери. Много пъти се е случвало в първия мач даден фаворит да излезе с високо вдигната глава и да загуби.

-Какво е мнението ти за огромното добавено време, което дават съдиите на мачовете?
-На мен тази идея ми харесва. Смятам, че чистото игрово време трябва да е повече, защото така печелят футболистите, играта, феновете – абсолютно всички. Нямаме полза от лежане по терена, носилки, смени и т.н. Да, всички тези неща са част от играта, но за мен е добре загубеното време да се компенсира. Времето, което се губи при контузии, симулации, спорни моменти или смени, трябва да се връща след това под формата на добавено такова. Видяхте, че въпреки многото добавено време, това не попречи на Саудитска Арабия да победи Аржентина. Съдията дори даде на добавеното време още 4-5 минути заради сблъсък с играч от Саудитска Арабия.

-Светльо, световно първенство почти през зимата. Какво е мнението ти?
-За мен не е нормално, но пък монетата има и друга страна – за футбола са нужни пари. А катарците извадиха пари, построиха нови стадиони, дори изградиха почти нови градове. За мен обаче трябва да се намери баланса между футбола и парите. Трябва да се опитаме да запазим футбола в чистата му форма.

-От позицията на футболистите обаче световно първенство по това време какво означава?
-Това също е важна гледна точка, защото футболистите до момента са изиграли перфектната бройка мачове, за да влязат в ритъм – около 13-15 мача в клубните си първенства. И може да се каже, че са свежи. Съвсем друго е световното първенство да е след цял изтощителен сезон. За играчите може би е по-добре точно сега да се провежда Световното, макар да нямаха почти никакви дни за подготовка, а директно от клубните шампионати да заминат за Катар.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P