Супербоул 57 – Анализ, коефициенти и къде да гледаме шоуто на годината

Мартин Георгиев
Сезонът в Националната Футболна Лига (НФЛ) завършва с шоуто между Канзас Сити Чийфс и Филаделфия Ийгълс на 13-ти февруари от 01:30 часа в ефира на Макс Спорт 2.

Superbowl-57

Какво е Супербоул?

Супербоул е шампионатния мач от първенството на Националната футболна лига (НФЛ), най-високото ниво на професионалния американски футбол в САЩ. Обикновено се провежда през първата или втората неделя на февруари и се смята за едно от най-големите спортни събития в света, като милиони зрители от цял свят гледат мача, шоуто на полувремето и рекламите. На отбора победител се връчва трофеят „Винс Ломбарди“, кръстен на легендарния старши треньор на Грийн Бей Пакърс, който е спечелил първите две Суперкупи. Супербоул е известен със ефектните си шоу-програми преди мача и на полувремето, включващи концерти, партита и други събития, както и с това, че е едно от най-гледаните телевизионни събития в света.

Супербоул се превърна в нещо много повече от футболен мач. Той е мащабно културно събитие, което привлича не само феновете на спорта, но и тези, които са привлечени от шоуто на полувремето, рекламите и цялостния спектакъл на събитието. Шоуто на полувремето е голям спектакъл, в който участват някои от най-големите музикални изпълнители в света и зашеметяващи визуални прояви. Рекламите, които се излъчват по време на предаването, също са голяма атракция, като рекламодателите често представят най-иновативните си и високобюджетни реклами по време на Супербоул.

В допълнение към действията на терена Супербоул е голямо събитие за спортни залагания, като милиони долари се залагат за резултата от играта и различни реквизити, като резултата от хвърлянето на монетата и продължителността на националния химн.

Що се отнася до самия футболен мач, в Супербоул обикновено участват двата най-добри отбора в НФЛ, като победителите от Конференцията по американски футбол (АФК) и Националната футболна конференция (НФК) се изправят един срещу друг. Играта е известна с високата си историческа стойност, като някои от най-запомнящите се моменти в историята на НФЛ се случват на сцената на Супербоул.

Като цяло Супербоул е важно събитие в американската култура, чието въздействие се простира далеч отвъд сферата на спорта.

Кои са двата тима в Супербоул 57

Тази година е историческа, тъй като за пръв път в своята история Филаделфия Ийгълс се изправя срещу Канзас Сити Чийфс във финалния мач на НФЛ. Това ще се случи в нощта на 13-ти февруари, а спектакълът ще се проведе на “Стейт Фарм Стейдиъм“ във Финикс, Аризона.

Супербоул 57 е исторически и по друга причина  – за пръв път два куотърбека от афроамерикански произход ще бъдат титуляри в мача, а именно Патрик Махоумс за Канзас Сити Чийфс и Джейлън Хъртс за Филаделфия Ийгълс.

Пътят на двамата до Супербоул бе доста различен и уникален сам по себе си. Махоумс за ПЕТИ пореден път достигна до финала на АФК, след като в редовния сезон Чийфс завърши първи в “червената“ конференция след 13 победи и 3 загуби. Това даде и домакинско предимство на КС през целите плейофи, от което опитния Анди Рийд и компания се възползваха. В дивизионния кръг на плейофите Махоумс, Келси и компания се справиха с Джаксънвил Джагуарс трудно с 27-20, което може би даде сигнал, че Чийфс няма така лесно да стигнат до финала. В мача за титлата на АФК Канзас Сити надви Синсинати Бенгалс само с 23-20  с фийлд гол 3 секунди преди редовното време. В този мач Канзас Сити играха почти на мускули, тъй като и Махоумс, и Келси, които са най-добрите играчи на Анди Рийд, играха с контузии.

Филаделфия пък премина през плейофите като на разходка в парка, защото Ийгълс размазаха Ню Йорк Джайънтс с 38-7, а във финала на дивизията НФК надвиха Сан Франциско 49ърс с 31-7. Малшанс за „червените“ от Калифорния, защото те опряха чак до 4-тия си куотърбек в мача срещу Филаделфия, но това не е проблем изобщо на Ийгълс, които допуснаха само два тъчдаун в своя плейофен път. Може би и затова Филаделфия е считан за лек фаворит на букмейкърите, които предлагат доста интересни коефициенти…

Коефициенти и залози за Супербоул 57

Ставката в Бетано за победа на Филаделфия Ийгълс е 1.88, а линията за хендикап в bet365 e -1.5 точки за „зелените“ с коефициент от 1.90.

Канзас Сити като цяло все още лекуват контузията на Патрик Махоумс, а защитата на Филаделфия тероризира опонентите си през целия сезон – все пак те контузиха Брок Пърди още в началото на финала на конференцията, което на практика им донесе победата. За мен линията категорично отговаря на фактите, тъй като дори Махоумс на един крак е по-добър куотърбек от 90% от лигата. Фили не са се срещали с такъв играч и такова нападение досега през сезона.

коефициенти за Супербоул 57

Линията за точки е висока – цели 51.5 точки за 1.93 в betano, което означава, че трябва да има поне 52 точки в мача, за да излезе този залог. Нито един от последните 4 Супербоула не минава този праг на точки, а последният път, в който това става е на Супербоул 52, където играе именно Филаделфия Ийгълс (срещу отбора на Ню Ингланд Пейтриътс). Средно в плейофите Ийгълс вкарват над 30 на мач, а нападението на Канзас определено е елитно, така че тази линия може и да стане…

Фаворит за първи тъчдаун е топ мишената на Патрик Махоумс Травис Келси, който е най-добрият tight end в лигата и основна опция в „червената зона“ за Анди Рийд – 7.20 е ставката за първи тъчдаун на Келси. Джейлън Хъртс пък има ставка от 2.00 за тъчдаун по всяко време, а той много обича да „бяга“ в червената зона, така че този пазар, удвояващ парите ви, може би наистина си заслужава.

Друг интересен пазар е увеличеният коефициент за тъчдаун по всяко време на Травис Келси (КС) и Джейлън Хъртс (Филаделфия) от цели 5.50! Бетано понякога дава подаръци…

Линията за „мятане“ на Махоумс е 294.5, което е доста високо, но може би ще е нужно ако искат Чийфс да спечелят. Линията за Хъртс е 239.5, като при него е по-скоро интересна линията за пробягани ярдове, която е 50.5 – това ми се вижда подарък!

Ще завършим със ставките за подадени пасове за тъчдаун от двата куотърбека – линия от 2.5 за Махоумс на коефициент от 2.62 и линия от 1.5 за ставка от 1.98 за Хъртс.

На какво да заложа

Тук ще намерите прогнози за Супербоул 57.

Шоуто на полувремето и телевизионните реклами

Тази година шоуто на полувремето е завръщането на голямата сцена на Риана, която не е издавала албум от доста години, но гарантирано ще направи абсолютно шоу!

Рекламите пък чупят всякакви рекорди като гигантът FOX е продал всички свои рекламни спотове за Супербоул на цена от СЕДЕМ МИЛИОНА ДОЛАРА за 30 секунди. Е, сами виждате за какъв комерсиален успех става дума щом говорим за Супербоул…

Къде да гледам Супербоул 57

За втора поредна победа българската платена телевизия Макс Спорт 2 ще излъчва на живо Супербоул, както и шоуто на полувремето. Трябва да активирате вашия допълнителен пакет за Макс Спорт от вашия доставчик на телевизия, за да гледате този канал

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P