Стилиян Петров: Конгресът през март ще бъде изборен, промяната се задава!

Стефан Ралчев
Омръзна ми да обсъждаме, че сме на дъното, но не се работи, за да отлепим от него

Бившият капитан на националния отбор и част от екипа на Димитър Бербатов за ново ръководство на БФС Стилиян Петров даде специално интервю за Дарик радио и dsport. В него легендарният халф говори за предстоящия конгрес на централата, който е насрочен за март, за развитието на родния футбол, както и представянето на националния тим.

Вижте нашите прогнози за футболни мачове

„Конгресът през март ще бъде изборен. Говорим с клубовете вече какво следва след март месец, как ще работим за развитието на българския футбол. Това е много важно. Когато подехме тази инициатива бяхме с огромна енергия. Една такава промяна изисква много борба и търпение. Зад нас имаме силна подкрепа както от клубовете, така и от футболните хора. Те вече го усещат. Скоро ще имаме ново ръководство, което ще работи за развитие на футбола на всички нива. Вече няма да се взимат решения по телефона от нетрезвомислещи хора. Всички виждаме какво не е свършено, какво е нивото на футбола у нас“.

„Клубовете вече виждат как работи БФС. Дори и в момента подлагат на натиск клубовете, в които да потвърдят, че са доволни от работата на централата. Конгресът ще бъде изборен и ние се готвим за промяната. Тях ги е страх да се стигне до нов изборен конгрес. На последния се измъкнаха през задната врата, но вече знаят, че промяната идва. Това го виждат клубовете“.

„Когато е една организация има конкурс за дадена позиция се викат доста хора, от които да бъде избран най-добрият. В момента в БФС се назначават хора без конкурс. Няма нищо обявено на официалния сайт. Как се избира кандидат? От кого се назначава този човек? Ние не сме наясно с качествата му и дали ще свърши работа. Трябва прозрачност. Каква е процедурата за назначаване на национален селекционер? Какъв е процесът, кой взима тези решения? После се чудим защо футболът ни е на това ниво. Всичко е за лични облаги“.

„Ние искаме да работим за доброто на българския футбол. Затова и работим за промяната. Омръзна ми да обсъждаме, че сме на дъното, но не се работи, за да отлепим от него и да постигнем нещо. Вече и родители и децата не вярват в процеса и начина на работа. Тогава идва най-големият проблем. Системата вече не работи. Структурата е с остаряло мислене, вече никой не вярва в тази система. Начинът на контрол, начинът, това, че се изисква да подпишеш декларация, защото нещо ще стане. Промяната е за всички, не само за един“.

„Когато започнахме много хора ни казваха, че нямаме шанс и ще ни отвеят. Сега отново отиваме на конгрес и там ще стане промяната. Хората вече виждат алтернативата. Футболът стана бизнес, хората печелят пари. В България е обратното – наливат се пари, без да има печалба. Защото няма стратегия. Важното обаче е да се дават оценки. Чувам, че ръководството на БФС било изненадано, че на мачовете се издигат лозунги срещу тях и ги псуват феновете. Когато си загубил вярата на феновете е много трудно. Колкото и да заблуждавах хората, че работиш – всеки може да си направи преценката“.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P