Сензационно завръщане на Сесил Каратанчева в тениса

Стефан Ралчев
Българката не е играла от 2019 година

Сесил Каратанчева се завръща в професионалния тенис след 4-годишно отсъствие. 33-годишната българка ще участва на турнира на клей в Сарагоса, Испания, следващата седмица (10-15 април).

Следете ежедневно нашите професионални футболни прогнози

Бившата номер 35 в света влиза директно в основната схема на състезанието, което е с награден фонд 80 000 долара. Сесил е със защитена позиция в световната ранглиста от юли 2019 г., когато изигра последния си мач при професионалистите. Тогава тя бе на 213-та позиция. От няколко седмици Каратанчева тренира в Испания.

Сесил е 17-а в списъка на заявените участнички в Сарагоса, където водач на схемата ще бъде първата ракета на Черна гора – Данка Ковинич (№73 в света). Четвърта поставена пък ще бъде настоящата ни най-добра тенисистка Виктория Томова (№88).

За последно Каратанчева игра в тура в квалификациите на „Уимбълдън“ през 2019 г., когато отпадна в I кръг с 2:6, 2:6 срещу румънката Елена-Габриела Русе. Последната й победа пък датира от април 2019 г., когато на старта на основната схема в Шарлътсвил (САЩ, $80 000) елиминира Урсула Радванска (Полша) с 6:2, 6:2.

Каратанчева проби в световния тенис на 14-годишна възраст. През 2005 г. тя игра на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”, а в края на същата година достигна до върховото си класиране в ранглистата – 35-о място в света. Сесил пропусна следващите две години поради наказание за употреба на допинг. Година след завръщането си на корта през 2008 г. пък Сесил взе казахстански паспорт и в продължение на шест сезона представяше бившата съветска република (2009-2014).

Макар че след лятото на 2019 г. няма участия по турнири, Каратанчева така и никога не е обявявала официално край на своята състезателна кариера. Междувременно през пролетта на 2021 г. тя откри собствена тенис академия в София, а през лятото на същата година роди и първото си дете – син на име Матео.

Софиянката, която през август ще навърши 34-години, ще се опита да тръгне по пътя на Цветана Пиронкова, която се завърна изключително успешно на корта, след като стана майка.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P