до 200 лв начален

бонус спорт

Вземи бонус

Саудитска Арабия иска световен шампион във Формула 1

Стефан Ралчев
Следващата стъпка е акционерно участие или партньорство в отбор от Формула 1

Саудитска Арабия планира да има собствен отбор във Формула 1, както и световен шампион. Това обяви президентът на моторспорт компанията на Саудитска Арабия принц Халид бин Султан Ал-Абдула Ал-Файсал, който се смята и за основния виновник за разрива между президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и Формула 1.

футболни прогнози за днес и утре може да четете в БР

Предполага се, че точно Ал-Файсал е архитект на провалилата се оферта за купуването на Формула 1 за 20 милиарда долара, която Бин Сулайем определи като “надценена”.

“Кралство Саудитска Арабия има богата история в моторните спортове, тъй като ние сме първата страна в Близкия изток, която влиза във Формула 1 – обясни Ал-Файсал. – Става въпрос за спонсорската сделка с Уилямс през 1978 година, помня като дете логата на авиокомпанията на Саудитска Арабия на болидите на Уилямс.”

Амбициите на Саудитска Арабия във Формула 1 са много по-големи от това страната да е домакин на един старт от световния шампионат.

“Ние инвестираме в нова писта, в нови производствени мощности за Ceer Motors и Lucid, очакваме по-сериозно партньорство на нашите компании с Астън Мартин и Макларън – допълни той. – Следващата стъпка е акционерно участие или партньорство в отбор от Формула 1. Искаме да можем да произвеждаме различни компоненти за Формула 1, да развиваме нови технологии, може да инвестираме в синтетични или биогорива, дори във водород. Също така искаме да имаме саудитски пилот, който да може да побеждава на международната сцена, като се надявам, че това ще стане възможно след 10 или 20 години. Шампион във Формула 1 от Саудитска Арабия, това е амбициозна, но и интересна цел.”

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P