Съперниците в ШЛ: Либеро на Аркада игра при двама български треньори

Стефан Ралчев
Румънският тим имат 8 чужденци от 7 държави

Вторият мач на първенеца ни ВК Нефтохимик 2010 в турнира от последната фаза на квалификациите за Шампионската лига е утре, събота, от 18,00 ч. е срещу домакина на надпреварата – носителя на румънската титла Аркада (Галац).

Доайен в отбора е Ливиу Кристудор. 36-годишният либеро кара 9-ата си поредна година в Аркада, като във визитката му присъстват и петте титли на Румъния, спечелени от тима, пише официалният сайт на ВК Нефтохимик 2010.

Ливиу е играл под ръководството на двама български треньори през сезон 2016/2017. Първо наставник му е Мартин Стоев, който е наследен в хода на кампанията от Николай Желязков. С Ники, който два пъти триумфира като шампион на България с Нефтохимик, Кристудор печели Купата и Суперкупата на Румъния през 2017 г. Това са първите трофеи в историята на клуба.

Срещу Нефтохимик треньорът на Аркада Серджиу Станку, който като национален селекционер изведе Румъния до четвъртфинал на последното европейско първенство, ще хвърли едно от звездните си попълнения Джавад Карими. 25-годишният разпределител на националния отбор на Иран не участва в първия турнир от квалификациите за ШЛ заради недостатъчна игрова подготовка с тима, но сега е на линия. Тогава втори разпределител беше Козмин-Николае Гимеш.

С Карими чужденците в Аркада са 8 и те представят 7 държави. Другият разпределител е молдовецът Марин Лесков. Има двама бразилци – диагоналът Тео Лопеш и посрещачът Уго Амахер Виейра. При центровете е полякът Давид Вох, а другото либеро освен Кристудор е словенецът Урбан Томан. Финландецът Ааро Никула е диагонал, а унгарецът Роланд Герге – „четворка“.

С националния отбор на Румъния в Топ 8 на европейското, на което България беше съдомакин, се наредиха капитанът на Аркада – Мариян Бала, и Андрей Бутнару.

Нефтохимик среща за втора поредна година в Европа този румънски тим. Миналата година играхме с Аркада в турнира за Купата на СЕВ. Тогава за жалост трябваше да преглътнем загуби и в двата мача от 1/16-финалите – 1:3 и 0:3. Затова пък точно сега е време да си го върнем на отбора от Галац, и то в неговата зала!

Ето го и актуалния състав на Аркада:
Разпределители: Джавад Карими (Иран), Марин Лесков (Молдова)
Диагонали: Тео Лопеш (Бразилия), Ааро Никула (Финландия)
Посрещачи: Мариян Бала, Андрей Михалеску, Роланд Герге (Унгария), Вениамин Алдя, Уго Амахер Виейра (Бразилия)
Централни блокировачи: Давид Вох (Полша), Василе Талпа, Андрей Бутнару
Либеро: Урбан Томан (Словения), Ливиу Кристудор
Старши треньор Серджиу Станку

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P