Само България и Унгария не подкрепят изхвърляне на Русия от Олимпиадата

Стефан Ралчев
Весела Лечева е имала покана да се включи в онлайн срещата, но е била възпрепятствана да го направи

България и Унгария са единствените държави от Европейския съюз, които не подкрепят изваждането на руски и беларуски спортисти от Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това стана ясно, след като бе обявен списъкът със страните, които вчера изпратиха писмо до МОК с настояване за санкции. Реакцията идва като отговор срещу плановете на централата да позволи участие на спортисти от Русия и Беларус, които обаче да се състезават под неутрален флаг.

прогнози за футболни мачове може да намерите при нас в БР

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева е имала покана да се включи в онлайн срещата, но е била възпрепятствана да го направи, пише „Сега“. От ММС добавиха, че официалният текст на писмото до МОК не е изпращан за подпис в София, но страната ни не е против него.

В позицията се заявява категорична подкрепа за искането на Украйна за бойкот на игрите, ако руснаци и беларуси получат зелена светлина. Все още официално решение по казуса няма, като президентът на МОК Томас Бах заяви, че организацията му е изправена пред голяма дилема.

Освен това, имаше неяснота за това кои точно държави са в списъка на готвещите бойкот на Олимпиадата, ако МОК не се съобрази с искането им.

Австралия не беше подписала споразумението, но говорител на австралийското министерство на спорта заяви пред Ройтерс, че става въпрос за административна грешка и правителството е съгласувало забраната за участие на спортистите.

Под писмото до президента на олимпийското движение Томас Бах своите подписи са сложили ресорните министри на всички 35 присъствали на срещата: тези на 25 от 27-те членки на ЕС, както и на Австралия, Великобритания, Исландия, Канада, Корея, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ и Япония.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P