Реал Мадрид рекордьор по приходи от европейските турнири

Стефан Ралчев
Данните са за миналия сезон, а на второ място е Ливърпул

Победителят в Шампионската лига Реал Мадрид е генерирал най-големи приходи от наградните фондове в европейски клубни турнири през миналия сезон. Това съобщи в сряда УЕФА.

Всеки ден може да четете нашите футболни прогнози

„Кралския клуб“ е получил 133,7 милиона от УЕФА, като основната част от тези приходи са свързани с участието на тима в груповата фаза на Шампионската лига, постигнатите победи, както и най-голям дял от телевизионните права в Испания. По-малка част от сумата е в перото „исторически принос“ към турнирите на УЕФА.

Съперникът на Реал във финалния мач – Ливърпул, е втори в тази класация с приходи от 120 милиона евро, а само още два клуба са преминали границата от 100 милиона евро. Това са Байерн Мюнхен, който е заработил 110 милиона, и Манчестър Сити с милион по-малко.

Само два други клуба спечелиха деветцифрени суми: Байерн Мюнхен получи близо 110 милиона евро (120,4 милиона долара) въпреки загубата на четвъртфиналите, докато полуфиналистът Манчестър Сити получи почти 109 милиона евро (119 милиона долара).

Айнтрахт Франкфурт оглави колоната по приходи в Лига Европа с 38 милиона евро (41,6 милиона долара), а победеният финалист Рейнджърс получи 20,7 милиона евро (22,7 милиона долара).

От УЕФА се похвалиха, че са раздали общо над 2 милиарда евро в наградни фондове през сезон 2021/22.

Средно участниците в груповата фаза на Шампионската лига са спечелили по 61,8 милиона евро, като най-малко пари е получил шампионът на Молдова Шериф. Тимът от Тираспол е добавил само 23,7 милиона евро, макар да успя да запише победа в групите над Реал Мадрид.

За първото издание на Лигата на конференциите, третият по сила турнир в Европа, УЕФА е дала 235 милиона евро в наградни фондове, като най-голяма сума – 19,2 милиона евро, е взел тимът на Рома, който спечели отличието.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P