Радостин Любомиров пред БР: Винаги подкрепям Англия! Ако мога, бих се върнал в 1966 година заради триумфа им…

Стефан Ралчев
Радостин Любомиров е на 37 години, роден в Перник. Бакалавър по Българска филология от СУ “Св. Климент Охридски”. С журналистика се занимава още от 16-годишен – първо в радио Перник FM, след това в КТВ Кракра, регионални вестници и списания. От 2007 г. (с кратко прекъсване) е част от спортната редакция на БНТ. Отразявал е на място най-големите спортни форуми – Световното първенство по футбол 2010, Летните олимпийски игри 2012 и 2016, Зимните олимпийски игри 2014. Обожава да чете книги и да прекарва време с първокласника Александър – неговия син. Двамата често имат дуели на шахматната дъска. По време на Световното първенство в Катар ще води сутрешното и обедното предаване на БНТ, като ще среща зрителите с популярни личности, които ще дават своя свеж и различен поглед към футбола.

Ето какво сподели пред екипа на Букмейкър Рейтинги Радостин Любомиров:

-Всички задават въпроса – кой е твоят фаворит за световен шампион… Моят въпрос е в тази посока, но по-конкретно – защо избра да подкрепяш твоя фаворит – заради играч, симпатия към дадената страна, музика, храна или нещо друго…? И винаги ли си го подкрепял или сменяваш пристрастията си?
-Всъщност, фаворитът ми за световната титла през 2022 и отборът, който ще подкрепям, са различни. Според мен Бразилия е един от отборите, който преди началото на Мондиала, можем да наречем открояващ се фаворит. Тите разполага със страхотна селекция и със сигурност “златистите” ще искат да прекъснат 20-годишната мъка без трофей. Отборът изглежда солиден във всяка линия на терена, с мощ в атака, креативност в полузащита и стабилност в отбраната. Иначе както на всяко голямо първенство съм твърдо за Англия. За мен чисто в емоционален план един шампионат приключва, когато “трите лъва” са аут. Имах късмет, че на последните първенства англичаните стигнаха до самия край. Играха в мача за третото място в Русия 2018, а на Евро 2020 бяха финалисти. Подкрепям този отбор още от дете, вероятно е тясно свързано с клубните ми пристрастия към Манчестър Юнайтед. Харесвам английското първенство и по мое мнение в него играят голяма част от най-добрите футболисти в света.

Използвайки бонус код на bwin, може да вземете страхотни индивидуални бонуси

-Кой отбор може да се провали тотално на Световното (справка, Франция стана шампион 1998 година, не излезе от групите 2002-а. Италия шампион 2006 г. – не излиза от групите 2010; Испания шампион 2010 – не излиза от групите 2014, Германия шампион 2014 – не излиза от групите 2018 г.)?
-Няма да се изненадам, ако финалистът от Мондиал 2018 Хърватия не преодолее своята група на Световното първенство в Катар. Те са заедно с Белгия, които имат отново много силен състав, а Канада и Мароко могат да изненадат “шахматистите”, защото групата им от повикани е солидна. Личат имената на титуляри в някои много силни европейски отбори. Ако трябва да заложа кой от отборите с претенции няма да преодолее групите, бих посочил Хърватия.

-Кой ще стане голмайстор на Световното първенство?
-Килиан Мбапе. Той пристига в Катар в прекрасна форма, гладен за още голове. Младостта е на негова страна, ако го сравняваме с други потенциални победители в тази надпревара като Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Карим Бензема. Скоростта също е голям негов плюс, който ще има срещу защитниците, които се изправят срещу него. Той все още има желанието да се доказва, а няма по-голяма сцена, на която да го направи от Мондиал 2022.

-Ако зависи от теб, къде би искал да има Световно първенство и защо?
-Австралия ми липсва в тази карта на домакини на световни първенства. Помня на колко високо ниво бе организацията на Летните олимпийски игри през 2000 в Сидни. Убеден съм, че ако в бъдеще световните футболни финали бъдат организирани там, ще видим отново блестяща организация и изключително пъстри емоции. Много ми се иска един ден и Балканите да бъдат център на футболния свят, но все още не сме дорасли за подобна отговорност.

-Какъв е споменът от първото ти Световно първенство? Имаш ли някаква случка, която е останала в съзнанието ти?
-Естествено 1994. Това беше и първенството, което оказа най-голямо въздействие над мен и мечтите ми един ден да коментирам мач на Световното първенство. В крайна сметка те се превърнаха в реалност 16 години по-късно. През 1994 бях на 9 години, а еуфорията владееше родния ми Перник, както и всяко кътче от България. Всички говореха само за футбол, за Стоичков, Костадинов, Лечков, Михайлов, Балъков. Бяхме горди, че малка България е сред световните футболни сили. Надявам се някой ден да имам възможността да изживея тези детски емоции и като възрастен.

-Ако имаш възможност да се върнеш в миналото, кое Световно би искал да гледаш?
-Безспорно 1966. Заради английския триумф. Заради Боби Чарлтън, Хърст, Боби Мур, заради Пеле, Гаринча, младия Бекенбауер, Уве Зеелер, Еузебио. Заради Гунди, Котков, Якимов. Това са все футболисти с фундаментална стойност за своите отбори, които не съм имал възможност да гледам на живо, а само в златния фонд на БНТ.

 

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P