Приключи една ера: Великият Роджър Федерер каза край

Стефан Ралчев
Швейцарецът ще играе за последно на Лейвър Къп

Великият Роджър Федерер каза край! Носителят на 20 титли от “Големия шлем” обяви, че турнирът Лейвър Къп, който ще се състои следващата седмица, ще бъде последният в кариерата му.

Федерер е на 41 години и в кариерата си освен 20-те титли от Шлема има общо 103 купи в професионалния мъжки тур, 27 от които от най-високата категория на АТР – “Мастърс”. В цялата история на тениса само Джими Конърс има повече спечелени трофеи в кариерата си – 109, Федерер е на второ място със 103, Иван Лендъл е с 94. От все още състезаващите се и големи съперници на Роджър – Рафаел Надал има 92 титли, а Новак Джокович е с 88.

Ето и прощалното послание на Маестрото:

“До цялото ми тенис семейство и отвъд него,

От всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годиините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си.

Искам да споделя няколко новини с всички вас.

Както много от вас знаят, последните три години ме срещнаха с много предизвикателства под формата на контузии и операции. Работех усилено да се завърна в добра форма, но също така знам ограниченията на тялото ми.

Посланието на тялото ми е много ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекрая професионалната си кариера.

Laver Cup в Лондон следващия уикенд ще бъде последният ми турнир от АТР. Естествено, ще продължа да играя тенис в бъдеще, но няма да е на ниво “Голям шлем” или мъжкия тур.”

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P