Пет страни с обща позиция против връщането на руските спортисти

Стефан Ралчев
МОК обаче разглежда варианта за допускането им до състезания като неутрални спортисти

Полското министерство на външните работи излезе с изявление, че е против връщането на руски и беларуски спортисти на международни състезания с оглед на войната в Украйна, съобщи ДПА. В съвместно изявление министерствата на Полша, Великобритания, Литва, Латвия и Естония подчертаха, че „не националността на спортистите определя тяхната роля, а фактът, че те са спонсорирани/подкрепени от своите правителства или бизнеси, подкрепящи режима в Кремъл, която продължава своята агресивна война срещу Украйна“.

Може да следите нашите прогнози футбол

„Няма нито една причина да се оттеглим от споразумението за изключването за руски и беларуски спортисти, определено от МОК преди повече от година, веднага след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна“, се казва в съвместното изявление.

Руски и беларуски спортисти са отстранени от повечето големи спортни събития от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) обаче сега разглежда възможността за връщането им като неутрални спортисти, включително за Олимпийските игри в Париж догодина. Президентът на МОК Томас Бах каза, че никой не трябва да бъде дискриминиран заради паспорта или страната на раждане.

Украйна заплаши Париж с бойкот, а спортни политици от повече от 30 държави се противопоставят на връщането на спортистите от двете страни.

„Въпреки че МОК все още не е взел окончателни решения, ние силно го призоваваме да преразгледа плановете си и да се върне към първоначалната добре доказана позиция, подкрепяна от международната общност“, казаха още от министерствата.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P