Парламентарни избори в България Април 2023 – коефициенти, анализ и кой е фаворит на букмейкърите

Мартин Георгиев
Политиката също стана неизменна част от букмейкърите като те от години предлагат ставки за предстоящи парламентарни или президентски избори. Нека се опитаме да направим анализ на предстоящите в България предсрочни парламентарни избори април 2023.

Борисов-Петков-Избори2023

Изборите в България май станаха по-чести от футболните дербита… За последните 2 години ще ходим за ПЕТИ път до урните, за да избираме народни представители за Народното събрание на Република България. Това ще бъде 49-тото Народно събрание и то изглежда като преходно, тъй като, по моя прогноза, отново отиваме на избори есента, които да се комбинират с кметските избори, когато ще стане истинското пренареждане. Е, въпреки това, нека видим какво предлагат букмейкърите като възможности за залог и кои са фаворитите.

Фаворити и коефициенти на букмейкърите

Фаворит на повечето букмейкъри логично е коалицията ГЕРБ – СДС със ставка от 1.50 в Бетано. Обединението спечели най-много гласове на Парламентарните избори през октомври 2022 година с 22.74%, както и тези през април 2021 година с цели 32.65%.

На второ място е обединението на Продължаваме Промяната и Демократична България с 2.40. Продължаваме промяната спечели дебютните си избори през ноември 2021 година с 25.67%, надделявайки над водената от Бойко Борисов коалиция ГЕРБ-СДС. На последните избори пък формацията остана втора с 20.20%, като коалиционният им партньор сега също имаше спад в края на 2022 година – ръководената от Христо Иванов формация взе само 7.45% от гласовете.

На трето място остава един от най-стабилно представящите се партии през последните 30 години, а именно ДПС, която получава ставка от 35.00. Формацията бе 3-та на предходните два парламентарни избора, като възвърна позициите си след като остана чак на пето място на изборите през юли 2021 година.

На следващите 2 места са русофилските партии БСП и Възраждане, които са с коефициент от 50.00. Възраждане се превърна в 4-та политическа сила на предходните парламентарни избори, изпреварвайки социалистическия стълб БПС, който продължава своето свободно падане под ръководството на Корнелия Нинова. „Червените“ събраха 9.30% в края на 2022 година, като през 2017 година бе втора политическа сила и пряк конкурент на ГЕРБ за приза „първа политическа сила“.

Българско Възраждане е абсолютният аутсайдер според Бетано, като получава ставка от 100.00, за да спечели изборите тази година. Партията на Слави Трифонов, която спечели Парламентарните избори през юли 2021 година с 23.78%, сега изобщо не се споменава от букмейкъра Бетано – все пак можете да заложите на нея, като изберете опцията „Друга партия“, която е със ставка от 50.00

Какво казва социологията?

Според социологическите агенции към месец февруари, то ГЕРБ – СДС ще бъде с прогнозиран резултат между 24-27%, като 3 агенции посочват коалицията като първа политическа сила.

Според Алфа Рисърч и Галъп обаче, обединението Продължаваме Промяната – Демократична България ще спечели изборите с резултат от около 27% спрямо около 25.5%-26% за ГЕРБ – СДС.

Трета политическа сила според повечето агенции ще бъде ДПС, докато Възраждане ще държи преднина от поне 2% над БСП.

Интересното е, че преди да се обяви обединението между ПП и ДБ, то ГЕРБ – СДС бе сочен за категоричен фаворит от всички социологически агенции – с преднина от поне 5% спрямо Продължаваме Промяната.

Ще има ли редовно правителство?

Това е елементарен въпрос, на което може да отговори всяко хлапе – разбира се, че не. Според мен не е особено важно кой ще спечели изборите, тъй като конфигурацията изглежда, че ще е същата като предходния Парламент, който по никакъв начин не направи прогрес към нещо дори доближаващо се до редовно Правителство.

Все пак смятам, че разликата между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ ще бъде под 2%, което ще доведе до опити за обединение между двете формации, но те ще бъде неуспешни. Смятам тези избори като подготовка за същинските избори през есента, които ще се комбинират с кметския вот и може би ще сложат край на политическата криза, в която България се намира от над 2 години насам.

Големият победител от изборите отново ще бъде Румен Радев, който косвено управлява държавата еднолично чрез Служебните Кабинети, начело с Гълъб Донев. Прогнозата ми е, че Донев отново ще бъде служебен премиер дори и след май месец 2023 година. Очаквам включване от Радев с политическа формация през есента.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P