Оливие Жиру?! Голова машина извън светлините на прожекторите…

Стефан Ралчев
Нападателят продължава да подобрява статистическите си показатели

Франция победи Австралия с 4:1 в първия си мач на световното първенство в Катар. Малко изненадващо петлите трябваше да правят обрат в резултата, след като губеха с 0:1 в началните минути, но крайният резултат бе повече от логичен.

Оливие Жиру е голямото име във Франция в последните часове, а и не само в тази страна. Нападателят вкара два гола за успеха, с които изравни легендата Тиери Анри по попадения за националния тим – 51. Според статистическите показатели обаче Жиру е по-ефективен от Анри, тъй като е вкарал своите 51 гола за 115 мача, докато на Анри са му били необходими 123 срещи.

Футболни прогнози за днес и утре четете в Букмейкър Рейтинги

Рекордът на Жиру ни накара да погледнем в исторически план къде се нарежда той. Ясно е, че французинът е далеч от емблематични имена в историята на футбола, но… той също е част от нея. Извадихме статистика само на тези футболисти, които все още са действащи и се оказва, че Жиру е на 11 място по отбелязани голове. Ако оставим настрана двамата вероятно недостижими – Кристиано Роналдо и Лионел Меси, фактът, че Жиру е в Топ 10 на сегашните реализатори никак не е за подценяване. В този списък с все още действащите национали има имена от по-екзотични страни, като Индия, ОАЕ и Малдивите например, които е ясно – нямат европейската конкуренция, с която се бори Левандовски, Лукаку или пък южноамериканците Луис Суарес и т.н.

Нека обаче признаем и нещо друго. Оливие Жиру сякаш през годините остана извън светлините на прожекторите. Той няма как да е на едно ниво с Меси и Роналдо. Нито на Неймар, Луис Суарес, Бензема и Златан Ибрахимович. Нито дори на головата машина Роберт Левандовски.

Да, Жиру има своите моменти в кариерата, като да не забравяме, че стана голмайстор на Лига 1 и шампион с Монпелие през сезон 2011/2012, но… някак си Монпелие?! Без да подценявам отбора и успеха му, който тогава бе сериозен. След това Жиру разгърна потенциала си в Арсенал, но попадна в отбора в годините, в които артилеристите просто се задоволяваха с няколко трофея от ФА Къп и толкова.

Последва трансфер в Челси. През сезон 2018/2019 Жиру далеч не бе основен голмайстор на тима – такива бяха Еден Азар и Педро. Французинът обаче пък вкара 11 гола в Лига Европа, който бе спечелен от Челси. На следващия сезон 2019/2020 Жиру изигра само 18 мача във Висшата лига с 8 гола… доста скромно за възможностите му. Голмайстор на отбора стана… Тами Ейбрахам. В последния му сезон 2020/2021 вкара само 4 гола за 17 мача.

Френският голмайстор може би се почувства ценен и значим в първия си сезон в Милан, който се оказа шампионски и щастлив за клуба. Честите контузии на Златан Ибрахимович превърнаха именно Жиру в основен нападател и той се отчете с много важни голове.

Но вече на 36 французинът загуби основна част от кариерата си в двата лондонски клуба Арсенал и Челси, с които не успя да стане нито веднъж шампион, макар да спечели Шампионската лига със „сините“. Да, стана световен шампион с Франция, но дори не се разписа нито веднъж… даде само една асистенция.

И така в края на кариерата си Оливие Жиру не блестеше под светлините на прожекторите, дори не се доближи до Карим Бензема например и не игра в Реал, Барселона, Байерн или Юнайтед, но когато бе нужен, той вършеше важната работа – да вкарва голове!

Класация на все още действащите голмайстори за страните си:
1.Кристиано Роналдо (Португалия) 117 мача, 191 гола (0.61)
2.Лионел Меси (Аржентина) 109 гола, 148 мача (0.74)
3.Сунил Четри (Индия) 84 мача, 131 гола (0.64)
4.Али Мабкху (ОАЕ) 80 гола, 109 мача (0.73)
5.Роберт Левандовски (Полша) 76 гола, 135 мача (0.56)
6.Ромелу Лукаку (Белгия) 68 гола, 102 мача (0.67)
7.Луис Суарес (Уругвай) 68 гола, 134 мача (0.51)
8.Един Джеко (Босна и Херцеговина) 64 гола, 126 мача (0.51)
9.Златан Ибрахимович (Швеция) 62 гола, 121 мача (0.51)
10.Али Ашфая (Малдивите) 57 гола, 89 мача (0.64)
11.Оливие Жиру (Франция) 51 гола, 115 мача (0.44)

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P