до 200 лв начален

бонус спорт

Вземи бонус

Наша олимпийска шампионка с мащабен призив към шефа на МОК

Стефан Ралчев
Ивет Горанова иска завръщане на каратето в олимпийската програма

На 5 август 2021 година Ивет Горанова постигна пет безапелационни победи, за да вземе златния медал в кат. до 55 кг на олимпийските игри в Токио.

Ще видим ли обаче слънчевото момиче отново част от най-висшия спортен форум? Каратето не е в програмата за Париж 2024, но има ли надежда за Лос Анджелис 2028?

Самата Ивет, нейната треньорка Йована Прекович – олимпийска шампионка до 61 кг. от Токио 2020 и Фериал Абделазис – златна медалистка от Игрите в японската столица в кат. над 61 кг., стартират инициатива за включването на каратето в програмата на олимпийските игри през 2028 г.

Трите ще изпратят писмо до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и до всички карате федерации по света. Ще искат и лична среща с 69-годишният германец.

„Изразяваме категоричната си позиция, че каратето трябва да бъде част от олимпийската програма. Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство. Това е важно за милиони спортисти“, каза Горанова в ефира на bTV.

„След Токио 2020 каратето достигна безпрецедентни висоти. Огромният интерес, който предизвика нашия спорт, надхвърли всички очаквания, а високата му гледаемост и популяризирането му сред младите красноречиво доказват, че той има своето място в олимпийската програма.

Още едно доказателство за това е фактът, че каратето е най-масовият спорт след футбола в световен мащаб и като такъв има сериозно влияние върху младите хора.

Научните изследвания показват, че един от най-негативните продукти на научно-техническия прогрес е намалената двигателна активност, особено сред младите, която се е превърнала в бич за съвременното общество.

Според СЗО липсата на движение е четвъртата причина за смъртност в световен мащаб, а детското затлъстяване се определя като един от най-големите проблеми на XXI век.

И точно тук още по-ясно се откроява огромната социална значимост на спорта и в частност на каратето, защото един от важните фактори, по които се измерва стойността на един спорт, е неговата социална значимост.

Каратето не е само спорт, то е нещо много повече – бойно изкуство, изпълнено с традиции, което възпитава младите, учи на самоконтрол и желязна дисциплина – качества, които са все по-необходими в нашето съвремие“, пише в писмото на трите легенди в каратето.

Ивет и Йована Прекович работят заедно от началото на годината. Приятелки са от 6-7 години и са готови да покоряват нови върхове.

https://twitter.com/LA28/status/1549170052091416578?s=20

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P