Милен Радуканов пред БР: ЦСКА винаги гледа към титлата! 10 години по-късно победата над Левски на Герена не се забравя!

Стефан Ралчев
Милен Радуканов е последният треньор, донесъл два трофея за ЦСКА. С него отборът спечели Купата и Суперкупата на България през 2011 година. Това са последните два от три трофея за „червените“ (последният е на Христо Янев от 2016 година). Радуканов не бе давал интервюта отдавна, но сега има няколко повода – един от тях е 10 години от победата на ЦСКА с 3:1 на „Герена“ (26.02.2011 година). Говорихме и за предстоящото дерби с Лудогорец и по други теми.

Ето какво каза специално за читателите на БР Милен Радуканов:

-Господин Радуканов, за първи път от доста години мачът между ЦСКА и Лудогорец сякаш предизвиква огромно очакване, най-вече сред феновете на ЦСКА?
-Наистина отдавна не се бе случвало двубоят между двата тима да е очакван с такъв интерес. Има много сериозен ентусиазъм в червената общност с оглед резултатите, които се получиха в последно време, с оглед селекцията през зимата. Така че е напълно оправдано да има приповдигнато настроение и очакване сред феновете на ЦСКА. Да се отиде в Разград и да се търси евентуален успех.

-Ще се върнем на темата за дербито, но споменахте думата селекция. ЦСКА продаде Али Соу и Валентин Антов, което доведе до някои действия в Борисовата градина. Вие в ролята на треньор как бихте се чувствали при подобни трансфери, когато преследваш някакви цели?
-Смея да твърдя, че дори и в големите клубове треньорът много пъти няма думата, особено когато говорим за такива важни транфери. И ако президентът е решил, че е добре за клуба, особено пък за нашите условия, е напълно нормална такава стъпка при Али Соу. За Валентин Антов няма две мнения – трябва да се развива в чужбина. Защото колкото повече добри футболисти имаме зад граница, толкова по-високо ще бъде нивото и на националния отбор. Аз оправдавам постъпката и за двата трансфера.

Може да вземете високи коефициенти от Bwin Bulgaria за българското футболно първенство 

-Напускането на Али Соу и реакцията на някои фенове бе изтъкната като причина за едно изказване на Гриша Ганчев. Вашият коментар по случая от миналата седмица.
-Не съм запознат с нещата вътре в клуба и не искам да коментирам в детайли. Само чета и слушам като страничен наблюдател. Вижда се обаче, че има развитие в клуба, направи се базата на Панчарево, инвестира се в отбора, ЦСКА влезе и игра в групите на Лига Европа. Стъпка по стъпка си личи, че има надграждане в сравнение с това, което беше, когато Гриша Ганчев пристигна на Армията.

-Предстоящият мач с Лудогорец има ли решаващо значение за титлата?
-Според мен няма да се реши изходът на първенството в този мач. Дори и ЦСКА да спечели, двата отбора ще станат с равни точки. По-лошият вариант е ако ЦСКА загуби, Лудогорец ще дръпне с 6 точки, а и имат добър отбор, както и страхотни условия за работа.

-Кой е лидерът на ЦСКА в този момент – треньорът или конкретен футболист?
-Лидерът на ЦСКА е Гриша Ганчев, той е основната фигура, той движи всичко. От футболистите ще изтъкна Петър Занев като капитан и опитен играч, както и Тиаго Родригес.

-Може ли ЦСКА да стане шампион още този сезон?
-ЦСКА винаги гледа към шампионската титла, в каквото и състояние да се намира.

-За вас изненада ли бе влизането в групите на Лига Европа с оглед класата на съперниците, които ЦСКА елиминира?
-Според мен е съвсем нормално, тъй като отборът се развива 3-4 години. Радвам се, че успяха и направиха добри мачове в Лига Европа. Това е първата стъпка. Дано се случат следващите и отборът да продължи да се развива.

-След два дни, на 26 февруари, се навършват 10 години от победата над Левски на Герена с 3:1, когато вие бяхте треньор на ЦСКА. Пазите ли още спомени от онзи мач?
-След двубоя вашите колеги бяха написали, че сме повторили победа на ЦСКА над Левски на „Герена“ с 3:1 от 1985 година с Димитър Пенев, когато Стойчо Младенов е вкарал два гола, а един е на Любо Пенев. Специално за нашия мач Левски беше фаворит. По време на цялата зимна подготовка се ширеха приказки и закани, че ще ни смажат с пет гола. Но смея да твърдя, че подготвихме футболистите добре по време на лагера, вдъхнахме им увереност, избрахме най-добрите за мача и се получи. Мишел Платини вкара два гола, един добави Апостол Попов, а Левски не успя да вкара гол – нашият Костадин Стоянов си отбеляза автогол… След победата с 3:1 заиграхме с доста по-голямо самочувствие, цяла пролет бяхме неудържими, спечелихме важен полуфинал с Литекс за Купата, след това бихме Славия с 1:0 на финала и спечелихме трофея. През лятото взехме и Суперкупата на България, като победихме още веднъж Литекс.

-Спомняте ли си на дербито на Герена на 26 февруари 2011 година как полицията изведе всички фенове на ЦСКА от сектора за гости и последвалите преследвания по софийските улици?
-Всичко се случи на полувремето. Когато излязохме за второто полувреме, изведнъж погледнахме към сектора с нашите фенове и той беше празен. Получи се стъписване, но хубавото е, че момчетата бързо се справиха. Ако си спомняте, след края на мача накарах целия отбор да отиде и да се радва пред празния сектор в знак на уважение и благодарност към нашите привърженици. После гледахме кадрите по телевизията как гонеха нашите фенове по улиците на София.

-През годините работихте с доста млади футболисти. Какво се случи в последните почти 15 години, за да бъдат пропуснати едно-две поколения играчи?
-Проблемът е всеобщ, няма как да избягаме от него. Проблем е работата в школите, в мъжките отбори, проблемът е и в самите деца, които явно имат много други по-интересни занимания. Проблемът е в нас треньорите – и ние не сме наблегнали на доста неща и не сме поставили нашите изисквания. Проблемът е в базите – виждате, че Лудогорец има брилянтна база за футбол, но следващите клубове трудно могат да ги стигнат на този етап. Проблемът е общ и не може да сочим някого с пръст. Трябва всички да понесем отговорност за последствията, като не изключвам и футболните ръководители.

-Какво очаквате от назначението на Ясен Петров в националния отбор?
-Надявам се да им дадат повече спокойствие и време. Може би всички ние, както и феновете заедно с журналистите да имаме по-голямо доверие и по-голяма търпимост. Трябва да сме реалисти, защото не можем да изискваме страшни резултати и чудеса. Нека видим докъде ни стигат силите.

-Как се отразява пандемията на спортуващи хора? Питам ви по-конкретно заради дъщеря ви Мадлен, която е част от ансамбъла по художествена гимнастика.
-За съжаление в световен мащаб е много тежко, а за спортистите е особено трудно. Виждате, че футбол, волейбол, баскетбол и други спортове все пак се практикуват, макар и на повечето места без публика. За гимнастиката е много тежко, защото през последната година нямаха нито едно състезание, което се отрази психологически зле на момичетата. Надявам се от април, когато започнат турнирите от Световната купа, да се усмихнат и да бъдат уверени, защото липсата на състезателен ритъм несъмнено води до загуба на увереност и няма как да не се отразява.

-Според вас ще има ли Олимпиада?
-Аз най-силно се надявам да има Олимпиада и заради децата, и заради това, което са направили през годините. Защото тренират от 15-20 години с тази една единствена цел – да отидат на олимпийски игри и да сбъднат мечтите си. Ще дадат всичко от себе си, а за нас остава да ги подкрепяме и да им вдъхнем кураж.

*Заб.: На снимката с резултата от мача има грешка в изписването на автора на автогола от ЦСКА в полза на Левски. На таблото е изписан Апостол Попов, а автоголът е на Костадин Стоянов.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P