Залози за голмайстор на Евро 2020 – Кой ще спечели Златната обувка на първенството?

Мартин Георгиев
Всеки голям международен шампионат е рай за любителите на спортните залози. Повчето букмейкъри предлагат множество и различни видове пазари – за краен победител на турнира, за най-добър играч, за победители в група, за участие на полуфинал и разбира се за голмайстор на турнира.

В тази статия ще разгледаме именно кои са фаворитите за Златната обувка на Евро 2020 и как да изберете на кого да заложите за голмайстор на първенството, което ще се проведе в цяла Европа. Можете да видите всички статии, новини и прогнози свързани с Европейското първенство на нашата специализирана страница за Евро 2020 (2021).

История на голмайсторите

В исторически план картинката е много интересна – в някои първенства голмайсторът е бил с малко голове (в първенствата от 1960 до 1968 голмайсторите са били с по 2 гола и те са били цели 9), а в други шампионати топ реализаторът вкарва изумителен брой голове – Мишел Платини отбелязва цели 9 попадения на Евро 1984 и е не само голмайстор на турнира, но и играчът с най-много голове в историята на европейските първенства.

В последните 6 шампионата ситуацията е малко по-различна. През 1996-та година Алън Шиърър печели приза с 5 гола, след 4 години в Белгия и Нидерландия Клуйверт и Милошевич вкарват също толкова, а през 2004 година в Португалия Милан Барош отново вкарва 5 попадения и става голмайстор на турнира. В следващите 2 шампионата голмайстори стават играчи на селекцията, която печели и турнира – Давид Вия през 2008-ма година с 4 гола и Фернандо Торес през 2012-та година със само 3 гола.

На изминалия шампионат победителят е категорично един – Антоан Гризман, който отбелязва 6 гола за Франция на домакинския им шампионат, което е с цели 3 гола повече от следващите го Кристиано Роналдо и Оливие Жиру. Този е и първият турнир с цели 24 национални отбора, в сравнение с минали години, в които е имало 16 или дори 8. 

Кои са фаворитите за голмайстор на Евро 2020?

Във всички разглеждани от нас букмейкъри има 4-ма играчи, които са изявени фаворити. Това са Хари Кейн, Ромелу Лукаку, Килиан Мбапе и Кристиано Роналдо. Букмейкърите дават основно предимство на нападателя и капитан на Англия Хари Кейн, като дори Betwinner предлага коефициент от 6.00 за играча на Тотнъм, а на други места ставката е около 8.

betwinners-goalscorers

Той е следван винаги от шампиона с Интер Ромелу Лукаку, който защитава цветовете на Белгия – коефициентът за това той да стане голмайстор на турнира е около 8-9 в букмейкърите.

bet365-goalscorers

Кристиано Роналдо има шанс да стане играчът с най-много голове на Европейски първенства, като му е нужно едно единствено попадение, но интересното е, че португалецът никога не е ставал голмайстор на голям международен шампионат. Букмейкърите дават коефициенти около 10.00 за това португалската икона и капитан да спечели приза в може би последния си европейски международен турнир в легендарната си кариера.

bwin-goalscorer

В топ 4 на букмейкърите завършваме с Килиан Мбапе, който в някои букмейкъри е 3-ти фаворит, а в други като bet365 е изравнен с Кейн и Лукаку, като и тримата са с коефициент от 8.00. Това показва колко трудно е да се прогнозира голмайстора на такива първенства – буквално почти всеки атакуващ играч може в рамките на няколко турнирни мача да вкара 5-6 гола, които исторически ще са достатъчни за Златната обувка на турнира.

Играч/Букмейкър Betwinner Bet365 Efbet Winbet Bwin
Хари Кейн 6.00 8.00 8.00 8.00 8.00
Ромелу Лукаку 9.00 8.00 8.25 8.20 9.00
Килиан Мбапе 11.00 8.00 8.25 8.40 10.00
Кристиано Роналдо 10.00 10.00 10.00 10.00 10.00

На кого да заложа за голмайстор на Евро 2020?

В последно време се наблюдава тенденцията букмейкърите да надценяват английския национален отбор с коефициенти преди турнира, може би от факта, че албионците жадуват първия си голям международен трофей от 1966-та година насам. В този ред на мисли не бих заложил на Хари Кейн за голмайстор на турнира, защото тимът на Гарет Саутгейт разполага с много други „оръжия“ като Фоудън, Рашфорд, Стърлинг, Санчо, които могат да „отнемат“ много от головете на капитана на „трите лъва“.

Да, същата е и ситуацията в Белгия, като „червените дяволи“ имат дори по-стряскащо „подкрепление“ на голмайстора си Лукаку като Де Брьойне, Азар и Мертенс, но сякаш нападателя на Интер е във формата на живота си, бележейки гол след гол в италианския шампионат. Белгийците обаче са в група с Дания, Финландия и Русия, които са тимове, способни да допускат много попадения, затова оправдавам фаворизирането на Ромелу Лукаку. Аз лично бих заложил за това таранът на „червените дяволи“ да спечели голмайсторския приз на Евро 2020, особено при ставки от 9.00 в Betwinner, Bwin и efbet.

efbet-goalscorers

Както на Хари Кейн, не бих заложил и на Килиан Мбапе, тъй като французите имат много оръжия в атака, а сега със завръщането на Карим Бензема, то всеки един от „тризъбеца“ в предни позиции за „петлите“ е способен да е основен реализатор на шампионата (по подобие на Антоан Гризман на предното Европейско първенство). За Кристиано Роналдо винаги е трудно да се залага по една единствена причина, която споменах по-горе – никога не е ставал голмайстор на международен турнир, а сега на 36… това е по-малко вероятно от всякога.

Заслужава си да споменем и играчи, които не са сред топ фаворитите – все пак Милан Барош печели приза на Евро 2004. Интересна е ситуацията около Чиро Имобиле, който е с коефициент от около 21.00 – той безспорно е топ реализаторът на Италия, а скоро стана и голмайстор номер 1 в историята на Лацио. „Скуадра Адзура“ обаче е в сравнително трудна група и не вярвам Имобиле да реализира най-много попадения на турнира. Естествено няма как да не обърнем внимание и на най-добрия нападател в света Роберт Левандовски, чийто коефициент се различава драстично при букмейкърите – от 19.75 в Winbet до цели 26.00 в Betwinner и обяснението е, че просто Полша едва ли ще продължат много напред турнира. Но може би си заслужава в крайна сметка да заложите на полската голова машина с малка сума, особени при ставка от 26.00

winbet-goalscorers

Други, които заслужават споменаване са Алваро Мората, Тимо Вернер, Карим Бензема, Бруно Фернандеш и Мемфис Депай – футболисти, които преспокойно могат да „избухнат“ в този турнир и да вкарат поне 4-5 попадения, които при стечение на обстоятелствата и да бъдат достатъчни за приза за голмайстор на Евро 2020.

Заключение 

В заключение, както споменах, моето мнение е, че фаворит определено е Ромелу Лукаку и със сигурност аз бих заложил на него, защото смятам, че „червените дяволи“ имат сравнително лесна група и ще стигнат доста далеч в турнира. Тези аргументи могат да бъдат приложени и за други футболисти, така че се доверете на вашата преценка и лично проучване.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P